Το μέλι είναι ένα κολλώδες υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Είναι κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και διατίθεται σε πολλές μορφές. Το προϊόν έχει επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και παίζει ρόλο σε πολλές οικιακές θεραπείες και θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής.
Εδώ είναι 7 μοναδικά οφέλη του μελιού για την υγεία.
1. Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών
Μία κουταλιά της σούπας ή 20 γραμμάρια (g) μέλι περιέχει:- Θερμίδες: 61
- Λιπαρά: 0 γρ
- Πρωτεΐνη: 0 γρ
- Υδατάνθρακες: 17 γρ
- Φυτικές ίνες: 0 γρ
- Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
- Χαλκός: 1% DV
2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ελάχιστα επεξεργασμένο μέλι περιέχει πολλές σημαντικές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες ποικιλίες.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα σας, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Ως εκ τούτου, πολλά από τα οφέλη του μελιού για την υγεία αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
3. Καλύτερο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, από την ζάχαρη
Όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια ελαφρά οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης. Παρόλο που το μέλι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένοι παραγωγοί αραιώνουν το μέλι με απλό σιρόπι. Αν και η νοθεία του μελιού είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων – παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς σας.
Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι συνήθως περιέχει πρόπολη, μια ρητίνη που παράγουν οι μέλισσες από δέντρα που παράγουν χυμό και παρόμοια φυτά. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
5. Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών
Υπάρχει ιστορικό για τη χρήση τοπικής θεραπείας με μέλι για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα κοινή. Το μέλι Manuka, συγκεκριμένα, μπορεί να έχει θετικές εφαρμογές σε θεραπείες εγκαυμάτων. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρό έγκαυμα, οι θεραπείες στο σπίτι δεν αποτελούν βιώσιμο υποκατάστατο της επείγουσας φροντίδας και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.
6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα στα παιδιά
Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα για παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής για τα παιδιά και τους γονείς.
Μια ανασκόπηση πολλών μελετών για το μέλι και τον βήχα σε παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη για τα συμπτώματα του βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του βήχα.
Ωστόσο, μην δίνετε ποτέ μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.
7. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας
Το μέλι είναι συχνά εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας. Για να πάρετε μια μικρή ώθηση σε αντιοξειδωτικά από το μέλι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο θα χρησιμοποιούσατε συνήθως τη ζάχαρη. Είναι εξαιρετικό για να γλυκάνετε απλό γιαούρτι, καφέ ή τσάι. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και στο ψήσιμο.
Ωστόσο, να θυμάστε ότι το μέλι είναι ένα είδος γλυκαντικού όπως και η ζάχαρη, επομένως η κατανάλωσή του θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μελιού, ιδιαίτερα με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή οι καρδιακές παθήσεις.
Τελικές παρατηρήσεις
Το μέλι προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία χάρη στις ευεργετικές ενώσεις που περιέχει, όπως αντιοξειδωτικά και πρόπολη.
Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της ζάχαρης, αλλά καταναλώστε την μόνο με μέτρο, καθώς εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ζάχαρη στο σώμα σας. Επίσης, να γνωρίζετε ότι τα παιδιά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να τρώνε μέλι, καθώς σχετίζεται με κίνδυνο αλλαντίασης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.