http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μενδώνη: Έργα άνω των 25 εκατ. στην Ημαθία – Αποκαταστάθηκαν δύο ιστορικοί ναοί στη Βέροια

Σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα αφήνει στην Ημαθία το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο από το 2019 έως σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας» με ορίζοντα το 2030.

Στη λίστα των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το αναστηλωμένο Ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, η δημιουργία του Εικονικού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη», καθώς και πλήθος δράσεων σε μνημεία και μουσεία της περιοχής. 

Το υπουργείο απέδωσε στη Βέροια δύο ακόμη χριστιανικά μνημεία, αποκατεστημένα και έτοιμα να λειτουργήσουν ξανά: τον Ιερό Ναό Αγίας Αννας και τον Ιερό Ναό Χριστού Παντοκράτορα. 

Η τελετή των θυρανοιξίων πραγματοποιήθηκε, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, και πλήθους πιστών. 

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. 

Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε «ημέρα χαράς» την απόδοση μνημείων στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον 13ο και τον 14ο ναό που αποκαθίσταται στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας. 

«Η ολοκλήρωση τέτοιων έργων ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική», τόνισε, αφιερώνοντας την τελετή στη μνήμη του αείμνηστου υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. 

Ο ναός της Αγίας Αννας, δείγμα μεταβυζαντινής ξυλόστεγης βασιλικής (18ος–19ος αιώνας), ανακαινίστηκε πλήρως: ενισχύθηκαν η στέγη και οι τοιχοποιίες, συντηρήθηκε ο ξύλινος διάκοσμος και αναπλάστηκε ο περιβάλλων χώρος. 

Ο ναός του Χριστού Παντοκράτορα, με διαδοχικές οικοδομικές φάσεις από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα, ξεχωρίζει για τον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Ανάμεσα στις σπάνιες αγιογραφίες του, δεσπόζουν η «Εις Άδου Κάθοδος» και η «Εμφάνιση του Χριστού στη λίμνη της Τιβεριάδας». Οι εργασίες περιλάμβαναν συντήρηση των τοιχογραφιών, αποκατάσταση δαπέδων και κουφωμάτων, καθώς και νέο φωτισμό. 

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η βουλευτής Ημαθίας Στέλλα Αραπατζή και ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ενώ παρόντες ήταν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. 

Στο περιθώριο της επίσκεψής της, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Αρχοντικό Σαράφογλου, όπου στεγάζεται το Τοπικό Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων και η λαογραφική του συλλογή, με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, έπιπλα και σπάνια έντυπα, που αναδεικνύουν τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά της Βέροιας. 

Με τα έργα αυτά, η Ημαθία ενισχύει τη θέση της ως κέντρο πολιτιστικής αναφοράς, συνδυάζοντας την προστασία των μνημείων με την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και την ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας.

4 σχόλια:

  1. Τώρα νομίζω πρέπει να αρχίσουν επισκευές στους Ιερούς Ναούς Μικρών Αγίων Αναργύρων, Παναγίας Γοργοεπηκόου-Ιεράς Μανδήλης, Αγίου Νικολάου της Γούνας, Παναγίας Παλαιοφορίτισσας/Παντανάσσης, Αγίου Γεωργίου του Άρχοντος Γραμματικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας ένα μοναδικό μνημείου του 13ου αιώνα ρημάζει και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτό; Τι κάνει η Περιφέρεια και ο Δήμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από που θα ενημερωθεί ο επισκέπτης της πόλης, πότε, που, ποιες εκκλησίες είναι ανοικτες-επισκεψιμες ;
    Δεν ενδιαφέρει κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες κάνουν λειτουργία στην γιορτή τους, αλλά κλείνουν αμέσως σχεδόν μετά την λειτουργία. Δεν έχει άτομα η αρχαιολογία, για να μπορέσουν η εκκλησίες να μείνουν ανοιχτές.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ