Η εποχή των καλοκαιρινών φρούτων επιτέλους έφτασε και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε ένα δροσιστικό ροδάκινο ή ένα γλυκό και ζουμερό νεκταρίνι.
Καθώς περπατάμε στην αγορά ή επισκεπτόμαστε ένα οπωροπωλείο, συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα: να επιλέξουμε νεκταρίνια ή ροδάκινα; Με την πρώτη ματιά, και τα δύο είδη φρούτων φαίνονται αρκετά παρόμοια, αλλά κρύβουν σημαντικές διαφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή σας.
Ποιο φρούτο θα πρέπει να επιλέξετε αν θέλετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα;
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι γνωστά για τη χυμώδη και ελαφρώς ξινή γεύση τους, που συμπληρώνεται από τη μαλακή σάρκα τους. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και βιταμίνης Α, η οποία φροντίζει για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και στη διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους.
Τα ροδάκινα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επειδή τα ροδάκινα είναι χαμηλά σε θερμίδες και φυσικά σάκχαρα, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων. Τέλος, περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.
Νεκταρίνια
Τα νεκταρίνια μοιάζουν πολύ σε εμφάνιση και περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά με τα ροδάκινα, αλλά έχουν λεία φλούδα και ελαφρώς πιο έντονη γεύση. Τα νεκταρίνια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος.
Τα νεκταρίνια είναι συγχρόνως πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά των νεκταρινιών είναι η λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό για το ρόλο του στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Τα νεκταρίνια είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν ελάχιστες ποσότητες νατρίου, το οποίο είναι ευεργετικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Νεκταρίνια ή ροδάκινα – Ποια είναι πιο υγιεινά;
Και τα δύο είδη προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, οπότε η απόφαση μεταξύ τους εξαρτάται από τις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμίνης C, τόσο τα ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Ωστόσο, αν αναζητάτε πρόσθετα αντιοξειδωτικά και μεγαλύτερη ποσότητα β-καροτενίου, τα νεκταρίνια πλεονεκτούν, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε αυτές τις ουσίες.




Δυόμισι ευρώ στη Βέροια τα νεκταρίνια , τρία στη Λάρισα , τέσσερα και σαράντα στα Γιάννενα....τι πουλάτε ωρέ ; Ήρεμα ρωτάω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο τα βιολογικα, τα άλλα είναι δηλητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ψίχουλα στην αγροτιά.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιά τρώγαμε ροδάκινα.Τωρα όλα είναι ΑΓΓΟΥΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
ΔιαγραφήΤα ροδάκινα είναι γνωστά για τη χυμώδη και ελαφρώς ξινή γεύση τους, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΕΣ ΑΝ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ...
3.5 ευρώ στις Κυκλάδες..ναξος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πλέον δεν ισχύουν αυτά με τα χημικά που ρίχνουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χρυσοπληρώνεις και από γεύση και μόνο (που πλέον δεν ξεχωρίζεις...) καταλαβαίνεις πως είναι τίγκα στην χημεία...