Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Έρχεται σχέδιο με «κούρεμα» από 10% έως 25%

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση της πρότασης ρύθμισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους χωρίς τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις συναλλάγματος και επιτοκίων, ενώ προβλέπεται και «κούρεμα» έως 25% βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καθώς η λύση δεν θα είναι «οριζόντια».

Ωστόσο θα αφορά το σύνολο των δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2005-2010, με όρους ευνοϊκότερους σε σχέση με τα στεγαστικά σε ευρώ, αλλά η αλλαγή ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου γύρισε μπούμερανγκ στη συνέχεια. Προφανώς η μετατροπή του δανείου σε ευρώ, με σταθερό επιτόκιο μέχρι τη λήξη (αποπληρωμή) είναι εθελοντική, καθώς κάθε δανειολήπτης θα σταθμίσει αν τον συμφέρει.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για την μετατροπή των δανείων σε ευρώ, το σχέδιο προβλέπει τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα το ετήσιο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία.
  1. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ, η μετατροπή σε ευρώ θα οδηγεί σε κούρεμα 25% του ανεξόφλητου υπόλοιπου και το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 2,30%
  2. Ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 27.500 και ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται πέριξ των 230.000 ευρώ , το «κούρεμα» στο 20% και σταθερό επιτόκιο 2,50%.
  3. Ετήσιο εισόδημα είναι στις 33.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία στα 277.000 ευρώ Το «κούρεμα» θα είναι 15% και το επιτόκιο στο 2,70%
  4. Χωρίς εισοδηματικό, περιουσιακό κριτήριο, κούρεμα 10% και επιτόκιο 2,9%
Ο εθελοντικός χαρακτήρας της λύσης δεν επιτρέπει, στην παρούσα φάση μια ασφαλή εκτίμηση για τον αριθμό των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν αλλά και για το κόστος που θα προκύψει για τις τράπεζες και τους servicers, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναζητούσε εξαρχής μια λύση που δεν είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά και φυσικά στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου.

Πάντως κάποιες καταρχήν εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κόστος το πολύ 350-400 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες, εφόσον επιλέξουν τη λύση – ρύθμιση οι περισσότεροι δανειολήπτες και το μέσο «κούρεμα» είναι της τάξης 15%-20%. Σήμερα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι περί τα 20.000 στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο με το συνολικό υπόλοιπο να είναι περίπου 2,5 δις ευρώ. Επιπλέον 15.000 δάνεια ύψους 5 δις ευρώ είναι στους servicers και είναι κατά κυρίως μη εξυπηρετούμενα.

Την περίοδο 2005-2010 χορηγήθηκαν περίπου 55.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 10 δις ευρώ και οι περισσότεροι δανειολήπτες δανείστηκαν με την ισοτιμία στο 1,5-1,6/ευρώ και σήμερα είναι 0,93/ευρώ.

4 σχόλια:

  1. Αίσχος! Μας πήρανε 70% πάνω απο αυτά που δανειστήκαμε, και εμας τους ενήμερους, νομοταγείς πολίτες που πληρώνουμε με καθημερινεσ θυσίες τις δόσεις μας, θα μας κάνουν λέει κούρεμα 10% στο αληκτο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση δίνει λύση για άλλη μια φορά υπέρ των τραπεζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι δανείστηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου το έκαναν γιατί την περίοδο εκείνη τους συνέφερε και ήταν σε γνώση τους η πιθανότητα τα πράγματα να ανατραπούν,όπως και έγινε.Τώρα θρηνούν και οδύρονται και απαιτούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.Ελπίζω πως το όποιο κόστος δεν θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό,όπως καλή ώρα οι ρευματοκλοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι ετσι τα πραματα, για να παρω δανειο σε ελβετικο ειχα κανει τοτε ασφαλεια απο την ιδια την Eurobank η οποα με καλυπτε απο αλλαγη ισοτιμιας πανω απο 5% κι ετσι με πεισαν.
      Αλλα μετα απο δυο χρονια την καταργησαν...

      Διαγραφή
    2. Ας στο διάολο ηλίθιε

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ