Έφυγε σε ηλικία 91 χρονών, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Βέροιας, ο Γεώργιος Χιονίδης. Κατά τα παρελθόν τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της πόλης από τον Δήμο Βέροιας, ως αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του. Άνθρωπος με κοινωνικοπολιτικό κύρος, πνεύμα ισχυρό και ακούραστο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ιστορική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.
Το έργο του αναγνωρίστηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών – διάκριση που τίμησε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Η πολιτική του πορεία υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη, με συμμετοχή στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Διατέλεσε αφιλοκερδώς πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας επί τρεις συνεχόμενες θητείες, συνολικά εννέα χρόνια, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μετάβαση στο νέο κτήριο της οδού Έλλης 8. Υπήρξε ο μεγαλύτερος δωρητής της Βιβλιοθήκης, προσφέροντας περισσότερα από 17.400 βιβλία – ένα πνευματικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας.
Ο Γεώργιος Χιονίδης γεννήθηκε το 1934 στη Ράχη Ημαθίας και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Άσκησε τη δικηγορία με ήθος, ενώ υπηρέτησε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας. Παράλληλα, υπήρξε Νομάρχης Πιερίας, βουλευτής Ημαθίας και δημοτικός σύμβουλος Βέροιας, με διαρκή δράση στα κοινά.
Η παρακαταθήκη του όμως ξεπερνά τα αξιώματα. Με έντονη ερευνητική διάθεση, υπήρξε «δάσκαλος της τοπικής ιστορίας», εμπνέοντας τις νεότερες γενιές και δημιουργώντας έργο σταθμό στην ιστοριογραφία της Ημαθίας.
Κορυφαίο συγγραφικό του επίτευγμα υπήρξε η Ιστορία της Βέροιας, έργο που αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο του, ο Χιονίδης κατέγραψε την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της Βέροιας, αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο πνευματικό αποτύπωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.