Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανησυχία για τα αποθέματα του αρδευτικού νερού στην Ημαθία

Ανησυχία προκαλεί στην Ημαθία η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στον ποταμό Αλιάκμονα. Η λειψυδρία των τελευταίων μηνών έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στους ταμιευτήρες, προκαλώντας αναστάτωση σε παραγωγούς και τοπικούς φορείς σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στον κάμπο της Ημαθίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη στη Βέροια με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, όπου το «παρών» έδωσαν ο Ημαθιώτης υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Τάσος Μπαρτζώκας, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ Ημαθίας, Στέργιος Μουρτζίλας, οι πρόεδροι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ημαθίας κ.ά.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, η ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας από την άνοιξη για σημαντική πτώση των υδάτινων επιπέδων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Επισημαίνεται ότι ο ποταμός Αλιάκμονας αποτελεί βασική πηγή άρδευσης για μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, εάν συνεχιστεί η κατανάλωση νερού με τα περσινά δεδομένα, τα αποθέματα ενδέχεται να εξαντληθούν έως τις 15 Ιουλίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική αγροτική παραγωγή.

«Η ΔΕΗ έχει χτυπήσει καμπανάκι για τα αποθέματα νερού στην Ημαθία. Η μείωση στο αρδευτικό νερό εκτιμάται στο 37% λόγω της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων στον Αλιάκμονα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον κάμπο της Ημαθίας. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως στη Νάουσα, η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι. Στην περιοχή μας, παρακολουθούμε κάθε 15 μέρες τη στάθμη του ποταμού της Αράπιτσας και είμαστε σε επιφυλακή», είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νάουσας, Κώστας Παπαδόπουλος. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αποτελεί αναγκαιότητα η κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων, προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό από τον Αλιάκμονα. Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε, επίσης, ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα, καθώς η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης –που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Αλιάκμονα– βρίσκεται, επίσης, σε κίνδυνο. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, έχουν αποφασιστεί περικοπές στις ποσότητες νερού που προορίζονται για άρδευση, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες της Ημαθίας, που αυτή την περίοδο είναι μεγάλες οι ανάγκες για πότισμα των καλλιεργειών φρούτων. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτων, καθώς και ότι είναι πλέον επιτακτική η λήψη άμεσων μέτρων. 

Όπως επεσήμαναν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, το ζήτημα απαιτεί συντονισμένη δράση σε επίπεδο περιφέρειας και κεντρικής διοίκησης, ώστε να προστατευτεί ο αγροτικός τομέας, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας που τροφοδοτούνται από τον Αλιάκμονα.

7 σχόλια:

  1. Καλά την πουλάτε την τρομοκρατία.
    40 ποτάμια και 165 πηγές γύρω γύρω μιλούσανε για λειψυδρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρέψου και κάνε μια βόλτα για να δεις πόσα από αυτά έχουν νερό και τι ποσότητες.

      Διαγραφή
  2. Κάνετε εσείς βόλτες στα βουνά από παντού νερό βγάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο τον χειμώνα πετούσαν τα νερά για παραγωγή ρεύματος και τώρα δεν έχουμε νερά. Πούλησαν την ΔΕΗ σε ιδιώτες και μας πηδανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ανικανότητα στο απώγειό της, μάλιστα εργαλειοποιείται η έλλειψη νερού για αύξηση τιμής και άλλες πολιτικές. Ντροπή σε ένα Νομό που φέτος βούλιαξε από βροχές και χιόνια να μιλάνε για το θέμα αυτό. Απλά ουδείς ενδιαφέρθηκε Δήμος, Περιφέρεια κ.αλ. για κλειστά κυκλώματα άρδευσης και δημιουργία ταμιευτήρων. Τα άλλα είναι λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ