Τις ίδιες μέρες συνευρέθηκαν με συμμαθητές τους από άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα από την Ιταλία, τη Λετονία και τη Γερμανία. Εκεί οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και να εργαστούν πάνω σε άξονες όπως η συμπερίληψη, η πολυγλωσσία, η χρήση νέων τεχνολογιών για την επίτευξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών στόχων.
Ειδικότερα, οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες συμμαθητριών τους από την Ισπανία και δέχθηκαν τη θερμή φροντίδα και θαλπωρή ενός άλλου μεσογειακού λαού. Δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά κατασκευάζοντας έναν μικρό κάδο απορριμάτων, συνδεδεμένο με ψηφιακό πρόγραμμα. Έτσι μπόρεσαν να βιώσουν τη χαρά της δημιουργικότητας και της επίτευξης ενός έργου με συλλογική προσπάθεια.
Τραγούδησαν χορωδιακά σε πολλές γλώσσες καθοδηγούμενοι από τον Διευθυντή του σχολείου και καθηγητή μουσικής, διαπιστώνοντας βιωματικά το πώς η τέχνη μπορεί να πετύχει την συμπερίληψη και την αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς.
Τα ομαδικά αθλήματα στα οποία συμμετείχαν στην παραλία του Laredo έκαναν πράξη την αποδοχή και την αλληλεγγύη, καθώς οι μαθητές/-τριες ενσωμάτωσαν στις ομάδες τους μια μαθήτρια από τη Λετονία η οποία έχει κινητικά προβλήματα και μετακινείται με αμαξίδιο. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη συμμετοχή της σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οι οποίες μάλιστα σχεδιάστηκαν με γνώμονα αυτές τις ειδικές ανάγκες.
Η πολυγλωσσία, πέρα από την επικοινωνία και συνεννόησηκατά τις ξεναγήσεις σε ιστορικά τοπόσημα της Καντάβριας, είχε και μία ακόμα διάσταση. Η επίσκεψη στην κοντινή πόλη του Μπιλμπάο έφερε σε επαφή τις μαθήτριες του σχολείου μας με τη γλώσσα των Βάσκων, μια γλώσσα που δεν έχει κοινές ρίζες με καμία άλλη γνωστή γλώσσα στον κόσμο και που ωστόσο δεν αποτελεί πια εμπόδιο στην αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων της περιοχής.
Εκεί αντίκρισαν τις δύο όψεις ενός αστικού τοπίου που συνδυάζει την τεχνολογία και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή: γεμάτη προσδοκίες η πρώτη, γεμάτη ζεστασιά και οικειότητα η δεύτερη.
Στις επισκέψεις που οργάνωσε το ισπανικό σχολείο εξάλλου, σε χώρους περιβαλλλοντικού ενδιαφέροντος συνειδητοποίησαν πως η τεχνολογική εξέλιξη και η τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν με τον σεβασμό και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους μιας χώρας, παίρνοντας ιδέες για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει την αειφορία και στη δική τους χώρα.
Τα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποίησαν κατά την ανάβαση και την πεζοπορία στο Monte Buciero δίδαξαν στα παιδιά ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένας πολύτιμος οδηγός στην απόλαυση μοναδικών εμπειριών στη φύση. Και είδαν από κει ψηλά τον Ατλαντικό Ωκεανό με άλλη ματιά: απείραχτο από την αλιεία, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος στο ψαροχώρι της Santona. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Οι εμπειρίες και οι γόνιμοι προβληματισμοί των μαθητριών μας, καθώς και των Ευρωπαίων συμμαθητών τους καταγράφηκαν στο Blog που δημιούργησαν ως συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο, ώστε να μοιραστούν τα πολύτιμα βιώματα αυτής της κινητικότητας τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους Έλληνες συμμαθητές τους.
Συμμετείχαν οι μαθήτριες Ελισάβετ Ιωακειμίδου, Κλέα Μάρα, Ελισάβετ Μπουλιοπούλου και Δήμητρα Τσιτινίδου και ως συνοδοί οι εκπαιδευτικοί Τάσος Μοσχόπουλος και Έφη Λιακοπούλου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.