Καμία σχέση, όσο επιτυχημένη κι αν είναι, δεν κινείται μόνιμα σε ανοδική τροχιά. Όλοι μας έχουμε προσωπικά σκαμπανεβάσματα που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την αλληλεπίδρασή μας με τον/τη σύντροφό μας, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να δημιουργηθεί τότε ένα χάσμα που, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να γεφυρωθεί, θα οδηγήσει σε μεγάλη απομάκρυνση, ίσως και σε χωρισμό.
Η καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς είναι τέτοια, που συχνά δεν αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια στη συμπεριφορά του συντρόφου μας, που μαρτυρούν ότι αρχίζει να απομακρύνεται. Ίσως δεν θέλουμε να το κάνουμε, από φόβο ότι θα χρειαστεί να ανοίξουμε επίπονες ή επικίνδυνες συζητήσεις. Αυτός όμως είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε ξανά τη σχέση σε τροχιά – αν μας ενδιαφέρει να την κρατήσουμε.
Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Δρ Jeffrey Bernstein επισημαίνει τα 4 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας σύντροφος απομακρύνεται:
1. Απάθεια και έλλειψη ενδιαφέροντος
Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ότι ένας σύντροφος αρχίζει να παγώνει συναισθηματικά. Η αδιαφορία αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, π.χ. με έλλειψη ενθουσιασμού για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε να κάνει με το ταίρι του ή με απουσία ενδιαφέροντος για ζητήματα που άλλοτε τον απασχολούσαν. Όταν ο σύντροφος σταματά να νοιάζεται για τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής σου –πώς ήταν η μέρα σου, τι σκέφτεσαι, πώς νιώθεις– αυτό είναι μια ένδειξη.
Η απάθεια μπορεί να παρατηρηθεί και στον τρόπο με τον οποίον τσακώνεται μαζί σου. Εκεί που παλαιότερο κάνατε έντονες συζητήσεις και είχατε διαφωνίες για ένα θέμα, πλέον δείχνει να μην τον αφορά. Μπορεί να μην έχει πια τη διάθεση να λύνει ζητήματα και να αφήνει τα πράγματα να κυλούν μόνα τους. Όσο όμως τα προβλήματα δεν λύνονται, το συναισθηματικό χάσμα μεγαλώνει, οδηγώντας σας σε απομόνωση.
2. Απομάκρυνση, σωματική και συναισθηματική
Στο βιβλίο του «Why Can't You Read My Mind?» ο Δρ Bernstein επισημαίνει ότι οι σύντροφοι απομακρύνονται συναισθηματικά λόγω εξωτερικών περισπασμών και αποσύνδεσης μεταξύ τους. Αυτά δημιουργούν σωματική απόσταση, που είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή αφού μειώνονται οι αγκαλιές, τα φιλιά και το σεξ, αλλά και συναισθηματικό χάσμα, που γίνεται αντιληπτό πιο δύσκολα.
Θα μπορέσεις ίσως να το διακρίνεις αν ο σύντροφός σου έχει γίνει λιγότερο ομιλητικός, αποφεύγοντας να πει όσα σκέφτεται και νιώθει, αν κρατά πράγματα για τον εαυτό του, αν δείχνει απρόθυμος να ανοίξει διάλογο και να συνδεθεί, ενώ στο παρελθόν είχατε άριστη επικοινωνία μεταξύ σας.
3. Αυξημένος εκνευρισμός και ξεσπάσματα με το παραμικρό
Τα αυξημένα νεύρα είναι χαρακτηριστικό συναισθηματικής απομάκρυνσης και συμβαίνουν συνήθως επειδή υποβόσκουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Έτσι, κάτι που παλαιότερα μπορεί απλά να ενοχλούσε λίγο τον/τη σύντροφό σου, τώρα γίνεται αιτία για μεγάλο ξέσπασμα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει κακόβουλα σχόλια, έλλειψη υπομονής, διάθεση για καβγά, ακόμα και μικρά ζητήματα. Σα να αναζητά, δηλαδή, ο άλλος αφορμές να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση ή απλά να δίνει μία εσωτερική μάχη που δεν θέλει να μοιραστεί. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένταση και άγχος στον άλλο, που φοβάται πως ό,τι κι αν πει θα οδηγήσει σε καβγά. Έτσι, η επικοινωνία πλήττεται όλο και περισσότερο.
4. Τα μελλοντικά πλάνα αποφεύγονται
Ακλόνητο χαρακτηριστικό μιας υγιούς σχέσης είναι τα όνειρα και τα πλάνα για το μέλλον: Το επόμενο τριήμερο σας μαζί ή η σκέψη να μείνετε στο ίδιο σπίτι. Όταν ο ένας από τους δύο σταματά να συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις, ίσως να μην βλέπει πια τη σχέση μακροπρόθεσμα: Δεν ενδιαφέρουν πια οι κοινοί στόχοι, ούτε καν οι άμεσα προγραμματισμένες εκδηλώσεις, τι θα κάνετε το σαββατοκύριακο. Κι ο λόγος είναι ότι ένας σύντροφος που απομακρύνεται δεν ξέρει αν θέλει να τα ζήσει όλα αυτά με το ταίρι του.
Αναγνωρίζοντας στον σύντροφό σου αυτές τις αλλαγές έγκαιρα, προλαβαίνεις να αναλάβεις δράση, να επαναφέρεις την καλή επικοινωνία σας, να δείξεις κατανόηση σε όσα τον/την απασχολούν και να δυναμώσεις ξανά τη σχέση σας. Ναι, για ένα διάστημα ίσως χρειαστεί να «αγαπάς εσύ για δύο», όμως οι επιτυχημένες σχέσεις αξίζουν μια προσπάθεια, έτσι δεν είναι;
Οταν ομως ο συντροφος δουλευει αρκετες ωρες σε καθημερινη βαση δεν θελει επιπροσθετους μπελαδες. Θελει να ξεκουραστει. Να σεβεστε τα ορια και τα ατομα που εργαζονται ωρες και μερες. Η ασεβεια κατεξακολουθηση φερνει απομακρυνση. Η μη ικανοποιητικη σχεση φερνει απομακρυνση. Οι παραλληλες σχεσεις ζευγαριων φερνουν προβληματα. Τους τοξικους ανθρωπους να αποφευγετε. Ακομη και αν εχετε τοξικους γονεις-συγγενεις που δεν σας σεβονται επι χρονια μην τους γνωρισετε τον-την συντροφο σας και μην τους καλεσετε στον γαμο σας. Ευχομαι απο ολα αυτα να μην τα περασει κανεις σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή