Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ποιες επικίνδυνες αράχνες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Σοκάρει το περιστατικό στον Πύργο της Ηλείας, όπου 48χρονος έχασε τη ζωή του μετά από δάγκωμα δηλητηριώδους αράχνης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν οι γιατροί συνηγορούν στο ότι ο άτυχος άνδρας δέχθηκε δάγκωμα από καφέ αράχνη.

Η κυρία Σαραντοπούλου είπε ότι για το δάγκωμα της εν λόγω αράχνης δεν υπάρχει αντίδοτο και αν το θύμα δεχθεί την επίθεση, θα εκδηλωθεί ραγδαία επιδείνωση μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

«Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Είμαστε συγκλονισμένοι», είπε συγκεκριμένα η διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

Οι δηλητηριώδεις αράχνες που υπάρχουν στην Ελλάδα

Λίγα είδη αράχνης στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα, της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων ή ακόμα και τον θάνατο.

Στην περίπτωση της Ηλείας, οι γιατροί πιθανολογούν ότι επρόκειτο για την «Καφέ Ερημίτισσα», μια αράχνη που χαρακτηρίζεται «σπανίως θανατηφόρα» και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Η Καφέ Ερημίτισσα

Το τσίμπημα αράχνης «χήρας» ή της αράχνης «Καφέ Ερημίτισσα» είναι σπάνια θανατηφόρο και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Όμως η πληγή που αφήνει η αράχνη «Καφέ Ερημίτισσα» μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες μέχρι να επουλωθεί και αφήνει μεγάλες ουλές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, που υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της Καφέ Ερημίτισσας που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε είναι το χρυσό ή σκούρο καφέ σώμα με μακριά πόδια, αλλά και το σκούρο σχήμα βιολιού πάνω από το τμήμα προσάρτησης ποδιού. Επίσης, η συγκεκριμένη αράχνη έχει έξι μάτια, το ένα ζευγάρι μπροστά και ένα ζευγάρι και στις δύο πλευρές, αντί για το συνηθισμένο σχέδιο αράχνης που έχουν οκτώ μάτια σε δύο σειρές των τεσσάρων και το κεντρικό σώμα τους έχει διάμετρο 1,2 cm.

Η «Μαύρη Χήρα» της Μεσογείου

Η «Μαύρη Χήρα», η οποία είναι δηλητηριώδης, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά και δεν θα βρεθεί εύκολα μέσα σε σπίτια, αλλά σε βράχια, στα οποία θα φτιάξει τον ιστό της, που δεν θα εγκαταλείψει.

Σε περίπτωση που σας έχει τσιμπήσει αράχνη «μαύρη χήρα» και έχετε πόνο ή άσχημες παρενέργειες, τότε ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης. Τα συμπτώματα, μετά την ενδοφλέβια χορήγηση του αντίδοτου, θα υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Επειδή το αντίδοτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να χορηγηθεί με προσοχή.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορείτε να αναγνωρίσετε τη «Μαύρη Αράχνη» είναι το γυαλιστερό μαύρο σώμα και τα μακριά πόδια, η κόκκινη κοιλιά σε σχήμα κλεψύδρας και το συνολικό μήκος σώματος που φτάνει τα 2,5 cm.

Τι γνωρίζουμε για τις αράχνες

Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.

Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.

Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες, οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν. Διαθέτουν κλωστικές θηλές, με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.

Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες, καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων, όπως μύγες και κουνούπια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ