Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή

Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κρούουν οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος» και προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα για τις φωτιές.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας και ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου μίλησαν το πρωί της Δευτέρας 1/7 στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι»

«Υπάρχει ένα σύστημα που έχει ευνοήσει την αυθαιρεσία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς αναφύονται οικοδομές μέσα σε δάση, υπήρχε ατιμωρησία και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι πριν από κάθε εκλογική διαδικασία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, επικροτείτο αυτός που αυθαιρετούσε. Και αυτοί οι ίδιοι που είναι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών μέσα στο δάσος, αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και λένε “που είναι το κράτος να μας σώσει κτλ”. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Αυτός ο φαύλος κύκλος πήγε να σπάσει τώρα με την διάταξη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Αποδείχθηκε στις 3 αυτές πυρκαγιές όπου είδαμε πως σε περιουσίες και οικόπεδα που είχαν καθαριστεί, δεν πλησίασε η φωτιά», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στους οικισμούς στην Σταμάτα και την Κερατέα όπου πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι. Έρχεται πριν από μας. Συνεπώς πρέπει να δράσουμε άμεσα για να είμαστε συμβατοί με τις διατάξεις του νόμου», συμπλήρωσε.

«Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη»

Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου από την πλευρά του σημείωσε: «Είναι ο θερμότερος Ιούνιος που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες δεκαετίες. Και όχι πολλά είναι ο θερμότερος είναι ότι είναι με διαφορά από τον προηγούμενο, είναι τουλάχιστον 3-4 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο όριο. Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό. Τα στοιχεία που είχαμε μπροστά μας μας έδειχναν ότι έχουμε θερμότερο καλοκαίρι του φυσιολογικού, το οποίο θέλει προσοχή την ερμηνεία του σε σχέση με τα επεισόδια καύσωνα. Δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις επόμενες μέρες του Ιουλίου, θα έχουμε μια άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Θα δούμε σε περιοχές 39 – 40 βαθμούς. Αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, και την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει μια τάση να ανέβει η θερμοκρασία. Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Αυτό που είδαμε τον Ιούνιο ουσιαστικά είναι μία εικόνα του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Για την αλλαγή των θερμοκρασιών και του κλίματος ο κ. Λέκκας ανέφερε πως, «αυτά τα θέματα θα αποτελούν μία κανονικότητα. Βλέπουμε πως υπάρχει μια κανονικοποίηση αυτών των φαινόμενων και βέβαια οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι έντονες βροχές, είναι η μία συνιστώσα της κρίσης. Οι άλλες συνιστώσες είναι χειρότερες γιατί κυριαρχούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και δεν φαίνονται πχ η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».

Πηγή

8 σχόλια:

  1. Εμάς δε μας ενδιαφέρουν αυτά της κλιματικής αλλαγής.
    Το μόνο ενδιαφέρον μας ειναι να αυξάνουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές και οι τράπεζες, να υπάρχουν συνεχώς όλο και μεγαλύτερες παραγγελίες / εξαγωγές της βιομηχανίας όπλων, και βέβαια πάνω απ όλα οι κεφαλαιαγορές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι επιστήμονες να βγάλουν τον σκασμό.

    Η κυβέρνηση βάζει φόρο, στο ρεύμα, στο πετρελαιο, στις λάμπες, στις σακούλες στα καλαμάκια σε ενοικιαστές βραχυχρόνιας 10 ευρώ το βράδυ (όχι ΦΠΑ ούτε Εφορία) τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή και όπου αλλού έρθει εμπνευση σε λογιστές του υπουργείου οικονομικων με πρόσχημα το κλίμα.

    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΠΑΤΌΚΟΡΦΑ.

    Εκατομμύρια πήραν από την Ημαθία και ακόμη τα σκουπίδια τα κάνουμε εξαγωγή σε Σκύδρα Κοζάνη.
    Οι αγρότες πετάνε συσκευασίες φυτοφαρμακων εκεί που βάζουν νερό στα βουτιά και κάνεις δεν ενδιαφέρεται.
    Δεν έγινε καμία δράση πληρωμένη από το κράτος για δημιουργία δασών το άλσος στο νοσοκομείο έγινε πριν 70 χρόνια.
    Αγοράζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ΔΕΥΑΒ, αλλά ο δήμος ε ει σκουπιδιάρη euro 10 που ντουμανιαζει την πόλη.

    ΛΕΦΤΆ ΜΑΖΕΎΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΏΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ.
    ΜΕ ΛΕΦΤΆ.
    ΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα δέντρο δε βαλανε σε πεζοδρόμιο, ένα. Εδώ και δέκα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ψέμα η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά κλπ)με τη δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά τα λένε για να κάνουν δουλειές τα ανάλογα εργοστάσια και οι εταιρείες. Το διοξείδιο του άνθρακα (ως αποτέλεσμα της καύσης ορυκτών) που θέλουν υποτίθεται να μειώσουν, μπορούν απλά να γεμίσουν τη γη φυτά και δέντρα τα οποία από γέννησης του κόσμου δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα για να τραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια κλιματική αλλαγή;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν 15-20 χρόνια κάθε χειμώνα χιόνιζε σε σημείο αποκλεισμού. Να σου θυμίσω φέτος παραμονή Χριστουγέννων είχαμε 25 βαθμούς με ηλιοφάνεια και στην αγορά οι καταστηματάρχες ψήνανε σουβλάκια. Ζήτημα να χιόνισε 20 ώρες τα τελευταία 5 με 6 χρόνια. Επίσης δεν υπάρχουν διακριτές εποχές. Φθινόπωρο έναν μήνα και άνοιξη είκοσι ημέρες. Από μέτριο κρύο τον χειμώνα πάμε στους καύσωνες διαρκείας των καλοκαιριών. Φέτος μόνο να σκεφτείς πως από 6-7 Ιουνίου έχουμε μέχρι και σήμερα ακατέβατα 36άρια και 37άρια. Οι καιρικές συνθήκες σήμερα δεν έχουνε καμία σχέση τουλάχιστον με την δεκαετία του 90 που μπορώ να θυμηθώ.

      Διαγραφή
  6. τα φωτοβολτα'ικα ειναι για εξοχικα πολυκατοικιες και για τροχοσπιτα. Δεν ειναι για να τα βαζεις σε χωραφι. Ηδη η βουλγαρια τα πεταξε. Ετσι κι αλλιως ειναι πεταμενα λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξηλώνουν παραγωγικά χωράφια στον κάμπο και βάζουν φωτοβολταϊκά επειδή τους συμφέρει οικονομικά και κερδίζουν περισσότερα χρήματα από να τα βάλουν στα άγονα βουνά. Έτσι όμως μειώνεται σταθερά η καλλιεργήσιμη γη και σε λίγα χρόνια θα μας πουν ότι δεν μπορούμε να τραφούμε μόνοι μας και θα πρέπει να εισάγουμε και άλλα τρόφιμα και θα κονομήσουν οι πολυεθνικές τροφίμων. Σύντροφοι είναι καλά στημένη η κομπίνα με την κλιματική αλλαγή και τα παράγωγά της.
    Υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά δεν αντιμετωπίζεται με κριτήρια προστασίας της φύσης, αντιμετωπίζεται με οικονομικά - κερδοσκοπικά κριτήρια. Για παράδειγμα :
    1. Σας έχουν πει ποτέ τι ενέργεια χρειάζεται, τί υλικά, τι απόβλητα, τη μόλυνση, τι ρύπανση για να κατασκευαστούν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ;
    2. Τα δάση καίγονται και στον Αμαζόνιο και παντού χωρίς να κάνουν κάτι αποτελεσματικό οι πολιτικοί και οι εταιρείες.
    Γιατί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ