Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η άγρια φυσική γοητεία της Λήμνου

Ακριτική και ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό, η Λήμνος είναι το κρυμμένο διαμάντι του βόρειου Αιγαίου που, παρά το άγριο τοπίο

της, κρύβει μια ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά μοναδική στην Ελλάδα. Ομορφιά που λίγοι ξέρουν και ακόμα ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν. Το καλό με την Λήμνο είναι ότι, άπαξ και αν αποφασίσει κανείς να μυηθεί στα μυστικά της, σίγουρα θα μαγευτεί από αυτά που θα αντικρίσει και δύσκολα θα ξεχάσει αυτή την άγνωστη γωνιά της Ελλάδας.

Πρώτη στάση στο αινιγματικό νησί του Ηφαίστου οι πασίγνωστες και θρυλικές Αμμοθίνες. Τοπίο που θυμίζει Σαχάρα ή, προσωπικά, τους γλιστερούς αμμόλοφους στις ερήμους της Ναμίμπια, οι Αμμοθίνες -τα περίπου 70 στρέμματα άνυδρης άμμου κοντά στο χωριό Κατάλακκος– δημιουργήθηκαν στο διάβα εκατομμυρίων χρόνων μετά από τη συνεχή πάλη ανέμου και θάλασσας. Μιας και βοριάς και θάλασσα δύσκολα συνυπάρχουν αρμονικά, αναμενόμενο ήταν ότι κάποια στιγμή ένα τμήμα του εδάφους της Λήμνου θα παραδίδονταν αμαχητί στη φθορά της φύσης που θα το μετέτρεπε σε άμμο. Μια άλλη θεωρία, ωστόσο, λέει ότι κάποτε οι Αμμοθίνες, μαζί με μεγάλο τμήμα της σημερινής Λήμνου, ήταν θαμμένες κάτω από τη θάλασσα της Παλαιολιθικής Εποχής και με την υποχώρηση της θάλασσας, η άμμος για κάποιον ανεξήγητο λόγο έμεινε πίσω. Πάντως ό,τι και να ισχύει, το τοπίο -και ακόμα περισσότερο η αίσθηση του να περπατάτε σε μια έρημο στην Ευρώπη- είναι απλώς συναρπαστικό.

Ίσως, όμως, το πιο εντυπωσιακό σε αυτόν τον τόπο που μοιάζει λες και έχει ξεπηδήσει από σκηνικό ταινίας στην Αφρική είναι η χρωματική αντίθεση ανάμεσα στο χρυσαφί χρώμα της άμμου και το ατελείωτο γαλάζιο του ουρανού που δημιουργούν ένα αλλοπρόσαλλο σκηνικό δικαιολογώντας απόλυτα την άποψη ότι, ίσως, τελικά η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στη Λήμνο. Βέβαια, πολλοί θα πουν ότι οι Αμμοθίνες –Παχιές Αμμουδιές όπως προτιμούν να λένε οι ντόπιοι εδώ- είναι από τα μέρη που όσο εντυπωσιακά φαίνονται στην οθόνη του κινητού, άλλο τόσο αδιάφορα είναι στην πραγματική ζωή. Πράγμα φυσικά τελείως λάθος, μιας και η περιοχή γύρω από τις Αμμοθίνες είναι γεμάτη ελιές, πικροδάφνες και αγριαχλαδιές δημιουργώντας ένα αγνό μεσογειακό τοπίο που έχει την πρωτοτυπία ανάμεσα στα άλλα να φιλοξενεί και μια μίνι έρημο.

Ακριβώς δίπλα στις Αμμοθίνες (για την ακρίβεια 4 χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκος) βρίσκεται και μια ενδιαφέρουσα -ίσως και η ομορφότερη- παραλία της Λήμνου, το Γομάτι. Γεμάτη ψιλή άμμο σχεδόν κοσκινισμένη, η παραλία ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά της που κάνουν την τέλεια αντίθεση με το άνυδρο τοπίο του νησιού, ενώ οι περίεργοι βράχοι μέσα στην παραλία συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θυμίζει φουτουριστική ταινία. Μιας και γράφουμε, όμως, για άγριους βράχους, μην ξεχάσετε οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Γεωπάρκο Φαρακλό, όπου θα δείτε, ίσως, τους πιο περίεργους βράχους που έχετε δει στη ζωή σας. Αλλόκοτα σφαιρικοί με ένα χρυσαφί -ίσως και κεραμιδί- χρώμα, οι βράχοι στο γεωπάρκο είναι απομεινάρια καυτής λάβας που ανέβλυζε από τα σήμερα εξαφανισμένα ηφαίστεια της Λήμνου δικαιολογώντας απόλυτα το γιατί η Λήμνος έγινε το νησί του Ηφαίστου.


Μένοντας πάλι στη Λήμνο, μην εκπλαγείτε, όταν διαπιστώσετε ότι το χρυσαφί της ερήμου δίνει την θέση του στο μινιμαλιστικό λευκό. Δίπλα στο χωριό Κοντοπούλι βρίσκεται η Αλυκή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιδιότυπη λιμνοθάλασσα, η οποία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου καλύπτεται με θαλασσινό νερό, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνεται αφήνοντας πίσω ένα κατάλευκο αινιγματικό τοπίο που θυμίζει βόρεια Ευρώπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η λιμνοθάλασσα αναφέρεται για πρώτη φορά κάπου στο 1680 στα απομνημονεύματα του Όλφερτ Ντάπερ, ενός Ολλανδού εξερευνητή, ο οποίος στο δρόμο για την Ινδία, κατέληξε στη Λήμνο και έγραψε ένα βιβλίο με τις εντυπώσεις του από τον μεγάλο περίπλου του στο Αιγαίο. Για χρόνια, η Αλυκή χρησίμευε ως η βασική πηγή άλατος για τους κατοίκους της Λήμνου, ενώ ήταν αγαπητό μέρος για κυνήγι αγριόπαπιας.


Σήμερα, η Αλυκή μαζί με την κοντινή Χορταρόλιμνη έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενοι βιότοποι και υποδέχονται αριθμό επισκεπτών που θέλει να θαυμάσει την άγνωστη λιμνοθάλασσα της Λήμνου που δεν έχει υποστεί παρά ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μάλιστα, κάθε χειμώνα εδώ αράζουν για λίγο φοινικόπτερα πριν συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους προς θερμότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η Λήμνος φιλοξενεί σπάνιες φυσικές ομορφιές που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Πηγή

4 σχόλια:

  1. Νησι φαρμακο,οποιες παθησεις και να εχεις γιατρευεσαι.
    Τα νερα της θαλασσας θα σφυριλατησουν το σωμα σου για ολο το χρονο.
    Γαστρονομια που ισοδυναμει με βιταμινες που οχειρωνει το ανοσοποιητικο σου.
    Αερας που οι πνευμονες το χρειαζονται.
    Νησι ρομαντικο,ομορφο,χαλαρο.
    Παραλιες μικρο και μεγαλο φαναρακι,Μουδρος χωριο ομορφο για διαμονη και Γαστρονομια.
    Κρασι Λημνου δωρο θεου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα μηλο την ημερα το γιατρο το κανει περα,
    Οπως θα φθασεις στο νησι του ηφαιστου δε θα χρειαστεις μηλα αλλα και κανεναν γιατρο,ο αερας,η θαλασσα και η γαστρονομια αρκουν.
    Ενας καφες στου φωτη ,οι γευσεις στη πετρινη γωνια στου βαγγελη,το μελι του χασαπη και των χωρων εστιασης στο λιμανι του Μουδρου ισοδιναμουν με πολλα μηλα
    Πες Bue στους γιατρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται, που " ερωτεύτηκες " με το νησί. Αφού δεν μπορείς να κοιμηθείς !!!!!!! 😉🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρομαντικες ειδυλλιακες φωτο στον Αγιο Νικολαο της Λημνου .
    (Βλεπε τη ταινια θα βρεις το δασκαλο σου,Μαριζα θανος) Ρηγας,Χριστινα 22.10.2004
    Το Αγιον ορος να αγναντευεις απο το ρωμαικο πινοντας το καφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ