Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μειωμένη κατά 40% με 60% η παραγωγή βερίκοκων και δαμάσκηνων σε Ημαθία και Πέλλα

Έντονη είναι η ακαρπία που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες βερίκοκων και δαμάσκηνων στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Ημαθίας και της Πέλλας, με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των παραγωγών να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 40%-60%. Ατροφικές είναι και ορισμένες πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν λίγες μέρες πριν από την ανθοφορία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 15% με 20%.

Το φαινόμενο της ακαρπίας, όπως είπαν στην «ΥΧ» αγρότες, αλλά και όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, οφείλεται στον θερμό χειμώνα, αλλά και στις βροχές που σημειώθηκαν για περίπου ένα δεκαήμερο την περίοδο της επικονίασης.

«Σε κάποιες ποικιλίες βερίκοκων και δαμάσκηνων παρουσιάζεται μια μείωση στην παραγωγή της τάξης του 40% με 50%. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων που τα καρπίδια δείχνουν αρκετά ατροφικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή δείχνουν ότι αυτή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα κυμανθεί από 15% έως 20%. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου σαββατοκύριακου έχουν στρεσάρει τα δέντρα. Ωστόσο, η χρονιά για το ροδάκινο φαίνεται καλή μέχρι στιγμής και ήδη υπάρχει έντονη ζήτηση από την αγορά της Ουκρανίας και ακολουθούν η Πολωνία και η Λιθουανία», τονίζει ο Αντώνης Πασχούλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και η μη συμπλήρωση των απαιτούμενων ωρών ψύχους για τον λεγόμενο λήθαργο των δέντρων εξαιτίας του μειωμένου κρύου τον φετινό χειμώνα αποτελούν τις πιθανές αιτίες της ακαρπίας.

«Στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλές καλλιέργειες δαμάσκηνων και βερίκοκων που παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό ακόμα και έως 60%. Στα ροδάκινα φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά ατροφικά καρπίδια, τόσο σε επιτραπέζιες ποικιλίες όσο και σε συμπύρηνα», αναφέρει ο Γιώργος Τσάτσας, ροδακινοπαραγωγός από την Πέλλα. Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών επισημαίνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις όψιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και για ορισμένες ποικιλίες κερασιών, στις οποίες φαίνεται ότι δεν έγινε καλή καρπόδεση.

Ζητούν ενισχύσεις για την ακαρπία

Οι αγρότες λένε χαρακτηριστικά ότι περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις και παγετούς, ενώ τα προβλήματα της ακαρπίας τούς οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι απώλειες στην παραγωγή από την ακαρπία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Τα έξοδα τρέχουν και σε περίπου έναν μήνα θα αρχίσουμε τη συγκομιδή ροδάκινων, κερασιών και βερίκοκων. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ και ακόμη περιμένουμε τις αποζημιώσεις από τις περσινές χαλαζοπτώσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε βασικά έξοδα του κόστους παραγωγής. Το πρόβλημα της ακαρπίας είναι μεγάλο φέτος σε βερίκοκα και δαμάσκηνα και πρέπει να βρεθεί λύση για να καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος. Επείγει η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται και η ακαρπία, αφού πλέον δημιουργούνται πολλά προβλήματα λόγω της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Καραγιαννίδης, παραγωγός από το Αγγελοχώρι Ημαθίας.

Επισημαίνεται ότι, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα πρωτοβουλίες προς την ΕΕ (με την κατάθεση σχετικού αιτήματος) και αναμένεται σχετική απάντηση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να καλυφθεί, μέσω ενισχύσεων de minimis, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω ασθενειών και φαινομένων ακαρπίας που προκλήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες λόγω της κλιματικής κρίσης (περονόσπορος στις αμπελοκαλλιέργειες, ακαρπία ελιάς και δενδροκαλλιεργειών κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ