Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δημοσιογράφος αποθέωσε τους Βεροιώτες οδηγούς που σταματούν στις διαβάσεις

Χαρακτηρίζει τη Βέροια ως το «Βασίλειο των Πεζών»
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τη Βέροια δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπιτσικώκος για λογαριασμό του gazzetta.gr. Ανέφερε πως η πρωτεύουσα της Ημαθίας αποτελεί το... βασίλειο των πεζών, καθώς λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όλοι οι οδηγοί σέβονται τις διαβάσεις πεζών και ακινητοποιούν το όχημά τους με το που αντιληφθούν ότι ένας πεζός πλησιάζει το δρόμο.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε για την πόλη μας:

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι λογαριασμοί social media γέμισαν από φωτογραφίες σε παραλίες, ηλιοβασιλέματα και κοκτέιλ σε μαγευτικά σοκάκια. Είμαι από όσους επενδύουν – και όχι ξοδεύουν – μία εβδομάδα των διακοπών σε πιο χειμερινούς προορισμούς. Μακριά από τη θάλασσα, σε υψόμετρο, με λιγότερο κόσμο και... θεραπευτική δροσιά τις ημέρες του καύσωνα.

Ο δρόμος φέτος μάς έβγαλε στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Με έδρα τη Βέροια και καθημερινές εκδρομές σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη και Φλώρινα. Η παλιά πόλη και τα αξιοθέατα, δεν ήταν τα μοναδικά σημεία που κάνουν εντύπωση στον επισκέπτη της Βέροιας.

Από την πρωτεύουσα της Ημαθίας λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους. Την πρώτη φορά που ο οδηγός σταμάτησε στη διάβαση πεζών για να περάσω, το θεώρησα τυχαίο. Όμως σύντομα αντιλήφθηκα ότι αυτή είναι η κανονικότητα στη Βέροια και όχι η εξαίρεση.

Όλοι οι οδηγοί σέβονται τις διαβάσεις πεζών και ακινητοποιούν το όχημά τους με το που αντιληφθούν ότι ένας πεζός πλησιάζει το δρόμο. Εικόνες που νομίζεις ότι αφορούν κάποια πόλη της δυτικής Ευρώπης και όχι ένα αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου κυριαρχούν η έλλειψη σεβασμού από τον ένα χρήστη του δρόμου προς τον άλλον.

Ρωτώντας τους κατοίκους της Βέροιας, έμαθα ότι ο πολιτισμός στους δρόμους της πόλης δεν ήρθε από ένα... μαγικό ραβδί, αλλά πηγάζει αρκετά πίσω στο χρόνο. Πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό και διαπίστωσαν πώς αλληλεπιδρούν οδηγοί και πεζοί στο οδικό δίκτυο.

Γυρνώντας στη Βέροια αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους και διοργάνωσαν ημερίδες για την οδική ασφάλεια και τη συμπεριφορά στους δρόμους. Και έκτοτε, ο πολιτισμός μεταδίδεται από την μία γενιά των οδηγών στην επόμενη. Και κάπως έτσι, η Βέροια είναι το «Βασίλειο των πεζών» στην Ελλάδα».

25 σχόλια:

  1. Δεν είναι απόλυτο , μόνο στην Βενιζέλου , Ελιάς και Μητροπόλεως , ..... κάνω λάθος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε, πού αλλου θες;;;
      εκει υπαρχει κινηση πολλων ΙΧ και πεζων.
      μεσα στα στενα ασε πρωτα να περασει το ΙΧ και μετα με ασφαλεια περνάς και εσυ και εγω και ...όλοι!

      Διαγραφή
  2. Λίγος ρεαλισμός: Ευνοεί το οδικό δίκτυο του κέντρου, Βενιζέλου, Μητροπόλεως και Ελιάς που ούτως ή άλλως πάνε αργά τα αυτοκίνητα...λόγω διπλοπαρκαρισμάτων. Στην Ελιά σταματάνε και ...για μάτι. Γενικά ευτυχώς που υπάρχουν και οι διαβάσεις ...που είναι ελεύθερες για περπάτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πινει και δε μας δινει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι παλιοί ταξιτζήδες το ξεκίνησαν αυτό σταματώντας στους δρόμους στην αρχή να βγουν οι συνάδελφοι στις διασταυρώσεις, και μετά το επέκτειναν και στους άλλους οδηγούς και στους πεζούς για να γίνουν πρωτοπόροι στο Fair play .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετό δίκιο έχεις, έχει παίξει ρόλο και αυτό!

      Διαγραφή
  5. Gia ta parkarismata den exeis tipota na peis!exo zisei 30 xronia stin eyropi alla oi kanivaloi tis verias den yparxoun pouthena.file prosexe ti pineis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λάθος Δεν έγινε από τους εκπαιδευτικούς αλλά από επαγγελματίες οδηγούς που είναι όλη την ημέρα στους δρόμους κ από κάποιους τροχονόμους που έπιαναν από το χέρι τον κόσμο κ τους δείχνανε την διάβαση κ τους θυμάμαι ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς αλλά αυτό πρέπει να γίνεται από όλους τους πολίτες είτε οδηγοί είτε πεζοί και όχι μόνο από ρομαντικους

      Διαγραφή
    2. ΕΙΣΑΙ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΣ , ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ Γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ...

      Διαγραφή
  7. Γενικά οι πολίτες -κατοικοι πεζοί και οδηγοί της Βέροιας δεν σέβονται τον εαυτό τούς, περνάνε από παντού εκτός των διαβάσεων ,και δεν σταματάνε όλοι στις διαβάσεις, βρίζουν μόνο.Η έλλειψη παιδείας του Κ.Ο.Κ, φαίνεται καθημερινά διασχίζοντας την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά...ανά δέκα μέτρα διάβαση και πολλοί περνάν από ενδιάμεσα...ανοησία και έλλειψη σεβασμού στην φθορά του οχηματος

      Διαγραφή
    2. Αν φοβάσαι να μην φθαρεί το όχημα σου, να μην έχεις όχημα. Ο πεζός έχει πάντα προτεραιότητα από όπου κι αν περνάει, το ίδιο και το μικρό παιδί το ίδιο και το αδέσποτο ζωάκι που δεν καταλαβαίνει και νοιάζεται μόνο για να επιβιώσει και όχι για το όχημα σου. Αν δεν μπορείς να τα σεβαστείς όλα αυτά τότε είσαι εν δυνάμει δολοφόνος με όπλο το όχημα σου.

      Διαγραφή
    3. Δλδ να περνας εσυ ενω εχει διαβασεις απο οπου γουσταρεις και να μην σεβεσαι οτι το συχνο σταματα ξεκινα φθειρει το οχημα του αλλου...ποσο ανοητος/τη εισαι;;;

      Διαγραφή
    4. ανώνυμε 10.56 ωραίες αντιλήψεις έχεις, ελπίζω αν έχεις παιδιά να μην τ' ανατρέφεις μ' αυτές

      Διαγραφή
    5. δυστυχώς ναι!

      Διαγραφή
  8. Ελάτε στην οδό Ακροπόλεως στον Προμηθέα καθίστε σε μία άκρη να δείτε πόσο ευγενικοί είναι οι οδηγοί. Τραγωδία. Ότι κάνουν είναι για ξεκαρφωμα σε κεντρικούς δρόμους γιατί φοβούνται μην υπάρχει τροχονόμος. Οπουδήποτε αλλού γαϊδούρια με περικεφαλαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ...ΦΕΤΕΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ...

      Διαγραφή
  9. Σταματήστε ρε το κλάμα. Μια χαρά είναι η πόλη σε αυτό το θέμα. Γυρίστε λίγο την χώρα να δείτε πως συμπεριφέρονται οι οδηγοί. Μια ζωή μέσα στην κλαψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε βεροιωτες με την γκρίνια για πάτε σέ άλλη πόλη θά σάς πατήσουν όλους έτσι όπως μάθατε να περνάτε τούς δρόμους στην Βέροια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεωρώ πως την διαφορά την έκαναν οι ειδικές διαβάσεις που δεν θυμάμαι επί ποιάς δημαρχίας έγιναν. Μέχρι τότε οι διαβάσεις αχνοφαίνονταν και τις ανανέωναν κάθε λίγους μήνες. Όταν έγιναν οι διαβάσεις με το ειδικό ανακλαστικό υλικό, ήταν τόσο εμφανείς που πεζοί και οδηγοί ασυνείδητα τις σέβονταν παραπάνω. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές κινήσεις για να μειωθεί η ταχύτητα στο δρόμο. π.χ. Βυζαντινό Μουσείο, Εβραϊκά Νεκροταφεία, Μητροπόλεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην Μητροπόλεως, θα διασχίσω τη διάβαση με κλειστά μάτια. Στην Πιερίων, πρέπει να κλείσουν το δρόμο οι αγρότες για να περάσω με ασφάλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλές εκ των διαβασεων είναι με ράμπα αυτό δηλώνει ότι είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά επειδή εδώ στην Βέροια οι πιο πολλοί πάσχουν από έλλειψη εγκεφάλου περνούν από όπου τους γουστάρει και όταν τους γουστάρει,το εάν έχει πάντα δίκιο ο πεζός ας το πείτε στην ασφαλιστική όταν θα πατήσουν κάποιον και εάν δείτε φράγκο σφύριξε κλέφτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ