Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πότε πέφτει φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Η καθιερωμένη ημερομηνία για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα είναι η 23η Απριλίου. Εάν το Πάσχα είναι μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα της Δικαινησίμου.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες, αφού το όνομα Γιώργος είναι το πιο συνηθισμένο μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά που η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατέθηκε για μετά την 23η Απρίλη ήταν το 2022.

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος: Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου επηρεάζεται από τη Σαρακοστή και την ημέρα που προκύπτει κάθε χρόνο το Πάσχα, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr.

Η Ανάσταση είναι κινητή εορτή και υπολογίζεται με βάση την Πανσέληνο. Το Πάσχα καθορίζεται ως την Κυριακή μετά την πρώτη Πανσέληνο που βγαίνει μετά την εαρινή ισημερία. Ανάλογα λοιπόν με την ημερομηνία που γιορτάζεται το Πάσχα, καθορίζεται και η εορτή Αγίου Γεωργίου.

Αγίου Γεωργίου 2024 – Γιορτή 6 Μαΐου

Οπότε εάν η 23η Απριλίου βρίσκεται εντός της Σαρακοστής, τότε η γιορτή μεταφέρεται για την επόμενη μέρα του Πάσχα. Παρατηρώντας μάλιστα τα τελευταία χρόνια η μετάθεση της γιορτής έχει συμβεί το 2013, το 2016 και το 2019, το 2021, το 2022 ενώ αναμένεται να συμβεί και πάλι εφέτος (2024) όπου η εορτή μετατίθεται στις 6 Μαΐου 2024.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εορτή του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή. Η ημέρα εορτής της μνήμης του είναι 25 Απριλίου. Όπως και με την εορτή του Αγίου Γεωργίου έτσι και η ημέρα εορτής του Αποστόλου Μάρκου μετατίθεται μετά το Πάσχα εάν αυτό είναι μετά τις 25 Απριλίου. Στην περίπτωση του Αγίου Μάρκου η εορτή μετατίθεται δύο ημέρες μετά το Πάσχα, την Τρίτη της Διακαινησίμου. Εφέτος γίνεται μετάθεση για να μη συμπέσουν οι γιορτές.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουμε μεταφορά και της εορτή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου όπου γιορτάζει κανονικά στις 2 Μαΐου με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του. Όταν όμως το Πάσχα είναι μετά τις 30 Απριλίου μετατίθεται η εορτή την Τετάρτη της Διακαινησίμου ώστε να μην συμπέσει με τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου Δευτέρα και Τρίτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα.

Φέτος (2024) επειδή το Πάσχα πέφτει 5 Μαΐου οι μεγάλες εορτές του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού και του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου έχουν μεταφερθεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα, στις αρχές του Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ