Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τι λένε οι Τούρκοι για εμάς; Πώς παρουσιάζουν την Eλληνική Eπανάσταση

Tι γράφουν τα Τουρκικά Σχολικά Βιβλία 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι μαθητές την κοινή μας Ιστορία. Διαβάστε αναλυτικά:

«Οι Έλληνες, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία.


Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας. Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι.

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων. Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι. Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους. 

Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου. 

Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία.


Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο). Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας.

Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου.

Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν. Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. 

Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση.

35 σχόλια:

  1. Χωρίς φανατισμό το κειμενο,αναφέρει εν ολίγοις πραγματικά γεγονότα,τα οποία διδαχθηκαμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά που περνούσαν οι πρόγονοι σου με τους τούρκους. Έτσι δεν λένε το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ρεπούση και η Ντόρα;....

      Διαγραφή
    2. Τι λες ρε ανθρωπόμορφε χωρίς φανατισμό ;
      Οι έλληνες ζούσαν μόνο στη σημερινή ελλάδα στα νησιά του αιγαίου και δυτική μακεδονία ;
      Στον πόντο και στη μικρά ασία δεν υπήρχαν έλληνες ;
      Στην θράκη το έφτανε μέχρι τη Δούναβη δεν υπήρχαν Ελληνες ;
      Κάθε 30 χρόνια γινόντουσαν επαναστάσεις, στην καππαδοκία υπήρχε νόμος απαγόρευση ομιλίας ελληνικών, όση μιλούσαν τους κόβαν τη γλώσσα, οι Καππαδόκες λένε ΣΙ ΣΑΝΕΙΣ ; Και σημαίνει "τι κάνεις" τι είναι με κομμένη γλώσσα.
      Υπαρχει ολόκληρη μεθοδολογία βασανισμών από τους οθωμανούς, όπου περνούσαν ένα μεγάλο τσιγκέλι από την περιοχή των όρχεων και έβγαζαν από το στόμα περνώντας το μέσα από τα όργανα και εν συνεχεία των κρέμαγαν από το τσιγκέλι και ο άνθρωπος έχει ο βασανιστικό θάνατο.
      Η άλλη μέθοδος ήταν σούβλισμα καθώς ήταν ζωντανός.
      Μία άλλη μέθοδος των οθωμανών ήταν το γδάρσιμο όπου αφαιρούσαν το δέρμα και ο άνθρωπος πέθανε η βασανιστικά μετά από πολλές μέρες.
      Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία βασανιστηρίων των οθωμανών.
      Η επανάσταση δεν έγινε μόνον το 1821 προηγήθηκαν πάνω από 10 μεγάλες επαναστάσεις.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς οι χειρότερες δήθεν πατριωτικές με γλυκό φιλίες με Τούρκους πχ Ντορα

      Διαγραφή
    4. Απο ποιό βιβλίο διδάχτηκες ;
      Απο το βιβλίο της Ρεπούση ;
      Γιατί μόνο και μόνο πρόχειρα να σου 'πώ πως οι πρόγονοί μας δεν περίμεναν τον 18ο αιώνα για να ποτιστούν με τις εθνικοαπελευθερωτικές ιδέες όπως αναφέρει ο ανιστόρητος ιστορικός καθώς πρίν απο τον 18ο αιώνα προσπάθησαν να εξεγερθούν ήδη άλλες 15 φορές (τόσες είναι οι καταγεγραμμένες εξεγέρσεις των Ελλήνων στην ιστορία πριν απο τα ορλωφικά και το κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη,), με πρώτη απόπειρα την εξέγερση του Γεωργίου Καστριώτη στην Ήπειρο το 1481...
      Επίσης ο ανιστόρητος ιστορικός ας μάθει το τι γινόνταν στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Τρίπολη (Τριπολιτσά), όπου ήταν το φόβητρο για όσους Έλληνες Χριστιανούς φυλακιζόνταν εκεί...
      Εξ' ου και ο χαρακτηρισμός "Αθλία" που υπήρχε για την συγκεκριμένη πόλη...
      Περνούσαν καλά οι Έλληνες κατα τ' άλλα (λόγια ν' αγαπιόμαστε)...

      Διαγραφή
  2. Κοντολογής, τελικά καλώς έπραξαν οι Έλληνες και επαναστάτησαν στους μουσαφίρηδες του τόπου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχουν γνωση οι τουρκομογγολοι και της ιστοριας και της πολιτισμικής ανωτερότητας της φυλης μας, τουλαχιστον στους λαους της περιοχης, και γνωριζουν πως ειναι κατακτητες στη γεωγραφικη περιοχη που σημερα ζουν και στην πραγματικοτητα την εχουν αρπαξει απο αλλους λαους ( κυριως ελληνες και αλλους) και αποδεικνύεται για πολλοστή φορα οτι τρεμουν στην ιδεα οτι ...ολα αλλαζουν οταν ερθει η ωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι'αυτό άρπαξαν 1.000.000 ελληνόπουλα με τα παιδομαζώματα. Ήξεραν την αντριοσύνη του Έλληνα και ένας Έλληνας αξίζει για εκατό Τούρκους.

      Διαγραφή
    2. ΕΝΩΜΕΝΗ "ΕΛΛΑΣ" Ρωμιοί είστε

      Διαγραφή
    3. Οφείλω να συγχαρώ την ιστοσελίδα για τη δημοσίευση του κειμένου. Ωστόσο θλίβομαι με σχόλια αναγνωστών του τύπου "Τούρκο Μογγόλοι". Δυστυχώς, ζούμε σε μια γυάλα θεωρώντας τη χώρα μας ανώτερη. Στην πραγματικότητα κάθε χώρα και λαός μπορεί να είναι μοναδικός. Εν προκειμένω η Μογγολία αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη και αξιοσημείωτη κουλτούρα που δεν μπορεί να συζητηθεί σε μια στήλη μόνο καθώς είναι ένας σύνθετος πολιτισμός με στοιχεία που μοιάζουν με την αρχαία ελληνική θρησκεία αλλά και μεγάλη παράδοση στην μουσική και τις τέχνες.

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει φανατισμός στο συγκεκριμένο κείμενο. Όμως δεν ξέρω αν είναι του δημοτικού ή του λυκείου. Επίσης ο Τσακάλωφ δεν νομίζω να ήταν Βούλγαρος. Ήταν από τα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εδω, λαθευει το ονομα της Φιλικης Εταιρειας ... ολα τα αλλα ...απλως συνωστισμος της Σμυρνης...

      Διαγραφή
  5. Τουρκοχοίροι η ανωτερότητα του Ελληνικού έθνους είναι παντού όταν είχα πάει με το σχολείο εκδρομή στην κατεχόμενη Ιωνία έτσι μας την είπε ο Τούρκος ξεναγός ο οποίος μας είπε ότι ο προπάππους του Ήταν Έλληνας όπως και πολύ άλλοι έχουν ιστορικό Ελληνικό μας είπα αυτά είναι δικά μας όλα τα αρχαία και μας είπε οι άλλοι ξεναγοί δεν λένε αυτά τα πράγματα στους τουρίστες, και μας είπε μακάρι να μπορούσα να σας πάω Ποιο μέσα στην χώρα να σας δείξω το ψηφιδωτό στο ζεύγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διχόνοια... το "αρχοντιλικι".. τα σαρακια του έθνους μας. Σήμερα η ΕΛΛΑΔΑ δεν θα ήταν μόνο η πρωτη των πρωτων.. αλλά και τα ελληνικά θα τα μίλαγε πολυ ή λίγο, όοολη η γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oi rizes tou neoellina fenetai kathara oti einai tourkoepireasmeni !pos merikoi ginan plousioi k pernousan kala vlepe simera kartel athina kai oi alloi ragiades k deuteranzes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαρούφες γράφεις ρε μεγάλε...αιντεεε

      Διαγραφή
    2. mpravo katalaves tis mparoyfes moy giati eisai mparoyfas neoellina!

      Διαγραφή
  8. Σοβαρευτείτε όσοι βλέπετε σωστές τις Τουρκικές θεωρίες.
    Επανάσταση χωρίς καταπίεση και αδικιες δεν γίνονται. Άρα κάποιοι σοβαροί λόγοι οδήγησαν τους Έλληνες στην ανατροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτο που λέει το κείμενο ισχύει κατά το ήμισυ... Υπήρχε μια σχετική ελευθερία στον Ελλαδικό χώρο, αλλά ήταν κυρίως από τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι ήταν και μουσουλμάνοι Οθωμανοί και είχαν και τακτικό στρατό.. Οι γηγενείς Έλληνες όχι... Οι Έλληνες Αρβανίτες τους Σουλίου ήταν απελευθερωμένοι έως και το 1803 όχι επειδή δεν προσπάθησε να τους υποδούλωσει, αλλά επειδή δεν τα κατάφερε.. Οι ΤουρκοΑλβανοι καταλεηλατησαν την χώρα και τον πλυθησμό... Τούρκοι Τούρκοι στην Ελλάδα ήταν ελάχιστοι... Εναντίων αυτών επαναστάτησαν οι Έλληνες.. Το άλλο κομμάτι που λέει στο άρθρο περί ελευθεριών των Ελλήνων(τής Μικράς Ασίας) είναι σωστό όπως και το γεγονός ότι οι Σουλτάνοι προτιμούσαν για συζύγους τους Ελληνίδες κατά κύριο λόγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαβάζοντας τα σχόλια βλέπω πολύ διαφορετικές απόψεις.
    Μην ξεχνάμε ότι το κείμενο είναι γραμμένο από Τούρκο. Οπότε εγώ θα έδινα συγχαρητήρια στον άνθρωπο αυτόν που το έγραψε όχι ότι καταγράφει τα έκτροπα των κατακτητών αλλά γιατί όντας Τούρκος αναγνωρίζει την θέση και την αξία των Ελλήνων στην οθωμανική αυτοκρατορία.
    Πιστεύω πιο που θα τον μίσησαν οι Τούρκοι παρά όσοι γράφουν σχόλια εδώ εναντίον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει να σου πει ότι ήσουν αγνώμων που έκανες επανάσταση. Ιστορία αλα τούρκα (αναξιόπιστη και ότι τους συμφέρει) δλδ.

      Διαγραφή
  11. Aferin köşe yazarı! Gerçek bu! Biz sana çok iyi davrandık. Sen hiçbir şeyin kıymetini bilmedin bebeğim.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bu toprakların hepsi her zaman Yunanlılarımızın olmuştur. Geldiğiniz yere geri dönün Moğollar. Bize saygı duymadın ve bunu zorla senin yapmanı istiyorum!!

      Διαγραφή
    2. Sen evime girdin ve ben de evi daha yaşlı bir Rus'la mahvettim! Ağlamak için Moğolistan'a dönün!

      Διαγραφή
  12. Είστε τυχεροί ρε που η Ελλάς μπήκε σε εμφύλιος περιπέτειες αλλιώς θα πήγαινα τα και πάλι στην Μογγολία στην αρχική χώρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bize iyi davrandığını söylediğinde bebeğim ne demek istiyorsun? 400 kişiyi katlettiniz, Yunan olan her şeyi yok ettiniz çünkü buna dayanamadınız ve bir medeniyet olarak sunacak hiçbir şeyiniz yoktu. Türk'ün girdiği her yerde bugüne kadar sadece yıkıntılar ve ölüm hüküm sürdü...

      Διαγραφή
  13. Φταίνε και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι και βοήθησαν τους γειτονες μας οι οποίοι στον Β Παγκόσμιο πόλεμο είχαν συνθηκολογησει με τους Γερμανούς χωρίς να υποστούν κανένα δεινο και οκτώ μέρες πριν συνθηκολογησουν οι Γερμανοί τους κήρυξαν τον Πόλεμο κανονικά θα έπρεπε να καθησουν στο τραπέζι των ηττημένων και όχι στους νικητές και να υποστούν τα δεινά που η χώρα μας πέρασε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εάν η Ελλάδα είχε συνθηκολογησει δεν θα είχε τόσες φθορές σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές έπρεπε οι φίλοι μας οι σύμμαχοι να μας δώσουν πολλά περισσότερα με το τέλος του πολέμου βέβαια υπερξε καταραμένος Κουμουνιστσυμμοριτοπολεμος-Εμφυλιοςβοπως οπως τον ονόμαζε ο Γέρος της Δημοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα Έλληνες πατριώτες μου ο τουρκικός λαός να ξεκινήσει και να γράφει βιβλία με την αληθινή ιστορία και όχι με ότι τους συμφέρει να μάθουν οι νέοι σας τιν πραγματική αλήθεια και να μην εναντιώνονται στη γειτόνισσα χώρα........αγράμματοι όλοι

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης Στεφανάκης25 Μαρτίου 2024 στις 9:06 μ.μ.

      Αυτά που διδάσκονται δεν απέχουν καί πολύ από την πραγματικότητα τής εποχής καί είναι κοντά στην πραγματικότητα

      Διαγραφή
  15. Οι Τούρκοι είναι τόσο δημοκράτες για αυτό εμάς τους Έλληνες του Πόντου και της Μικρά Ασίας μας κατέσφαξαν και μας έδιωξαν από τις πατρογονικές μας εστίες. Πολύ εύκολα ξεχνάμε σαν λαός και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να πω, πως πέρα από το τί γράφουν τα βιβλία της Τούρκικης ιστορίας, γιατί μην ξεχνάμε πως διαβάσαμε υποτίθεται το πως έζησαν από την πλευρά τους οι Τούρκοι εκείνη την περίοδο, πιστεύω πως αν διάβαζα τα βιβλία οποιασδήποτε άλλης χώρας, εκτιμώ πως και σε αυτά, δεν θα γράφονταν τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα με την ακρίβεια, την ανάλυση και την λεπτομέρεια που αναγράφονται στα δικά μας βιβλία. Εμείς την ζήσαμε από την μεριά μας την ιστορία και έχουμε τόσα και άλλα τόσα να πούμε.
      Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει αν διαβάσουμε την ιστορία της Ιταλίας για τον πόλεμο με την Ελλάδα, πάλι θα έχουμε ενστάσεις για κάποια πράγματα που θα αναφέρονται.
      Άλλωστε αν συμφωνούσαμε με τους γείτονες στην ιστορία, θα ήμασταν αγαπημένοι και σε άλλα θέματα!
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Η Ρεπούση της Τουρκίας το έγραψε το βιβλίο?? Θαρραλέο και ανοιχτόμυαλο για τούρκικο σχολικό βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το βιβλίο είναι έκδοση 1988 και δεν μας λέει αν διδάσκεται ακόμα στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπραβο στ αδερφια μας και γειτονες μας. Ετσι πρεπει να διδασκεται η ιστορια. Ελληνες και τουρκοι συνδιοικουσανν την οθωμανικη αυτοκρατορια.
    Υγ1. Δεν αναφερει πουθενα οτι αναμεσα στα αξιωματα που ελαμβαναν οι ελληνες ηταν και του γενιτσαρου.
    Υγ2. Δεν αναφερει οτι η φιλικη ετσιρια ηταν τεκτονες καθως και οτι οι τεκτονες δημιουργησαν το νεοεληνικο κρατιδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ