Η μυκοτοξίνη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, ανάλογα με το ποια μυκοτοξίνη είναι. Τα περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις, αλλά μεγαλύτερες δόσεις μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν οξεία στομαχικά συμπτώματα και οξεία υποβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, η ουσία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι καρκινογόνος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γονιδιοτοξικά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στο γονίδιο/γενετικό υλικό. Βέβαια η πιθανότητα να αρρωστήσετε εάν καταναλώσετε μούχλα είναι μικρή ή απλώς να εμφανίσετε μια ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται μούχλα από επιθεωρητές, ανακαλούνται άμεσα από την αγορά.
Ο βασικός κανόνας είναι πως εάν υπάρχουνν σημάδια μούχλας σε ένα τρόφιμο πρέπει να το πετάξουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα το σκληρό τυρί και μερικά λαχανικά που όμως προσοχή: Η μούχλα πρέπει να είναι μόνο σε μερικά σημεία και με διακριτά όρια για να μπορούμε να την καθαρίσουμε επιμελώς και πολύ πιο μακριά από την ορατή μούχλα.
Λίστα με τρόφιμα για το πώς να τα διαχειριστείτε εάν εμφανίσουν μούχλα
- Λουκάνικο και τυρί edam που ανακλήθηκαν πριν από λίγο καιρό από τα Lidl της Τσεχίας
- Σκληρό τυρί: Τα σημάδια μούχλας στο σκληρό τυρί μπορούν να κοπούν με ένα καλό περιθώριο (δείξτε γενναιοδωρία), τουλάχιστον ένα εκατοστό γύρω από την περιοχή που μουχλιάζει. Το μαλακό τυρί με μούχλα πρέπει να πεταχτεί.
- Κρέας, ψάρι και αλλαντικά με μούχλα πρέπει να πετιούνται.
- Ψωμί: ΜΗΝ τρώτε μουχλιασμένο ψωμί.
- Λαχανικά: Η μούχλα στα λαχανικά μπορεί να κοπεί με ένα καλό περιθώριο.
- Φρούτα και μούρα: Πετάξτε τα φρούτα και τα μούρα που είναι μουχλιασμένα ή σάπια. Καταναλώστε μόνο φρέσκα φρούτα ή μούρα για μαρμελάδα, χυμό, πουρέ και μούστο (π.χ. σάλτσα μήλου).
- Μαρμελάδα: Η μαρμελάδα με ένα στρώμα μούχλας πρέπει να πεταχτεί. Αν θέλετε να αποφύγετε τη μούχλα στη μαρμελάδα, μπορείτε να παγώσετε τη μαρμελάδα σε μικρότερες μερίδες.
- Χυμοί: Επίσης πρέπει να πετάξετε έναν χυμό που έχει μουχλιάσει έστω και μόνο σε ένα σημείο
- Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρέπει να πετάτε τους ξηρούς καρπούς που φαίνονται μουχλιασμένοι, αποχρωματισμένοι ή συρρικνωμένοι.
Για να αποτραπεί ή να καθυστερήσει η ανάπτυξη μούχλας στα τρόφιμα, μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλιστεί ότι τα ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί και άλλα προϊόντα σιτηρών αποθηκεύονται σε ξηρά περιβάλλοντα. Και εννοείται πως πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφεται στη συσκευασία ενός προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.