Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Όλοι μαζί στη χαρά του Πολιούχου μας


Γράφει ο Θεολόγος Παύλος Σαββίδης

Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια πως με το πέρασμα των Δεσποτικών εορτών Χριστουγέννων, Θεοφανείων αλλά και με τις επίκαιρες και πληθωρικές ευχές του νέου έτους, μία αδιόρατη θλίψη ή μελαγχολία μας κυριεύουν, επειδή και πάλι είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τα έργα μας στην μίζερη και κουραστική καθημερινότητα! 

Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Υπάρχει αντίστροφη μέτρηση και λυτρωτική διέξοδος, που δίνει νόημα και διαφορετική ποιότητα στη ζωή μας. Εκεί που στενεύει η διέξοδος του ανθρώπου ανοίγεται η οδός του Θεού. Με απλά λόγια η αγία μας Εκκλησία που λειτουργεί πέρα από την φθορά και τον πολυποίκιλο πόνο, με τις καθημερινές εορτές των Αγίων της, παρηγορεί, και δυναμώνει τις πνευματικές δυνάμεις μας.

Σε απόσταση αναπνοής και η περίλαμπρη εορτή του Πολιούχου μας Αγίου Αντωνίου του νέου, του Βεροιέως. Και με την εορτή του ο άγιος σημαίνει συναγερμό για ουσιαστική συμμετοχή στην παράθεση της πνευματικής του τράπεζας σε μας, τα αγωνιζόμενα αδέλφια του.

Το όνομα Αντώνιος προέρχεται από τη λέξη «άντωση» που σημαίνει άνωση, δηλαδή αυτός που πορεύεται αντίθετος στο ρεύμα. Και ο Αντώνιος, γέννημα και θρέμμα της γειτονιάς της Παναγίας Καμαριώτισας, γόνος πλουσίων γονέων, προτιμά τις σπηλιές του ποταμού Αλιάκμονα κοντά στην ιστορική Μονή του Προδρόμου. Εκεί μόνος με το Θεό, για πενήντα τέσσερα χρόνια, επιδίδεται στην άσκηση, την νηστεία και την προσευχή. Και ο Θεός πλούσια τον χαρίτωσε αφού έγινε φόβος και τρόμος και αυτών των δαιμόνων…Η οσιακή του κοίμηση στην ηλικία των ενενήντα τεσσάρων ετών εσήμανε και την απαρχή της δόξης του Αγίου. Το άγιο σκήνωμά του με τις γνωστές περιπέτειές του σήμερα θησαυρίζεται σε λάρνακα στον ομώνυμο ναό και σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο. Αυτά τα ελάχιστα για την ιστορία του Αγίου…

Όλοι μαζί στη χαρά του Πολιούχου μας

Πολιούχος, σύμφωνα με το λεξικό μας, είναι «ο προστατεύων πόλιν τινά», δηλαδή προστάτης, υπερασπιστής της πόλεως. Και για μας τους «Βεροιώτες» δεν είναι απλώς ο προστάτης αλλά ο προσφιλής μας άγιος, ο συμπατριώτης, ο φίλος, ο εν Χριστώ αδελφός μας και στενός συγγενής μας! Και κάτι πιο μεγάλο, είναι ο καθημερινός άγιος της ζωής μας, αφού ο Ναός του είναι το πέρασμα και το προσκύνημα εκατοντάδων ψυχών, που κρυφά και φανερά αποθέτουν στο άγιο σκήνωμά του τους αλάλητους στεναγμούς και βάσανά τους…

Η ημέρα της εορτής του σημαίνει κυριολεκτικά συναγερμό καρδιών όχι μόνο των κατοίκων της πόλεώς μας, αλλά και γενικότερα της Μακεδονίας. Η φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, μαζί με τον άγιο να τιμάται και Εικόνα της Θεομήτορος με τις δέουσες στρατιωτικές τιμές ανεβάζουν τις ψυχές μας σε ύψη πνευματικότητας.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως τις εορτές του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας αλλά και της Λιτανείας τιμούν οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου μας. Μάλιστα ιδιαίτερη ήταν η χαρά όλων ημών των πιστών όταν είδαμε όλους τους βουλευτές μας στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού αλλά και στην κατάδυση του Τιμίου σταυρού. Το αυτό ελπίζουμε και για την εορτή του πολιούχου μας πράγμα που πιστοποιεί το ορθόδοξο ήθος και φρόνημά τους. Άρα σέβονται την Εκκλησία και για την υπακοή της σ’ αυτήν δεν θα ψηφίσουν τους άνομους νόμους των ομοφιλοφύλων. Γι’ αυτό και εκ των προτέρων τους ευχαριστούμε…

Ο Πολιούχος μας έχει το ιδιαίτερο θαυματουργικό χάρισμα εκδιώξεως δαιμονίων. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε τα δυστυχισμένα και αλυσοδεμένα αυτά πλάσματα στον περίβολο του Ναού. Έχουμε και πολλούς αυτόπτες μάρτυρες θεραπείας τους. Περισσότερα όμως είναι τα πνευματικά θαύματα που επιτελεί ο άγιος μυστικά στη ζωή μας παρακινώντας μας σε μετάνοια και θεοφιλή ζωή.

Μιλάμε για τη χαρά που μας κερνά ο άγιός μας στην εορτή του. Είναι κήρυγμα ή μάλλον εμπειρία της Εκκλησίας μας ότι η τιμή του αγίου από το πλήρωμα της εκκλησίας, δεν αφήνει ασυγκίνητο τον Άγιο! Έτσι την ημέρα αυτή, που έχει τρόπον τινά την τιμητική του, ιδιαίτερα παρακαλεί την αγάπη του Θεού να στείλει όλες τις χάρες και τις χαρές όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στην πόλη του τη Βέροια, την οποία αγαπά και προστατεύει.

Τελικά, και συγνώμη για την έκφραση, «τζάμπα» όλες οι στενοχώριες, οι πίκρες και τα βάσανα! Σήμερα μάθαμε πως έχουμε Πολιούχο, Άγιο Αντώνιο. Αυτόν που μας αγαπά, προσεύχεται και παρακαλεί το Θεό για τις ψυχές μας. Από σήμερα έχουμε και μείς τη δική μας χαρά, που πλούσια μας τη χαρίζει ο Άγιος . Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Παύλος Σαββίδης Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ