Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

10 υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα - Σε πόσους έχεις πάει;

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα της και τα ρομαντικά σοκάκια στα νησιά, αλλά τι γίνεται με την χειμερινή περίοδο;

Ο χειμώνας είναι συνδεδεμένος με ρομαντικές εξορμήσεις, που περιλαμβάνουν όμορφα παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι σε γραφικούς, ορεινούς οικισμούς. Η Ελλάδα έχει αρκετούς προορισμούς που ανταποκρίνονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Με μεγάλη δυσκολία κατάφερα να επιλέξω μόνο 10 χειμερινούς προορισμούς που είναι ιδανικοί για να επισκεφθείτε με το ταίρι σας.

1. Αράχωβα

Ξέρω ότι πολλοί θα σκεφτείτε ότι έχει καταντήσει πολύ γραφική επιλογή αλλά η Αράχωβα δεν παύει να είναι ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας και πόσο μάλλον για ζευγάρια.


Αυτό που μπορώ να σας προτείνω είναι να την επισκεφθείτε ένα διήμερο εκτός Σαββατοκύριακου και να επιλέξετε ένα κατάλυμα λίγο πιο έξω από το κέντρο του οικισμού.

Η Αράχωβα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του Παρνασσού και αποτελεί εδώ και δεκαετίες δημοφιλή προορισμό για τον χειμώνα. Έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως ότι απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, ότι έχει έντονη διασκέδαση και ότι βρίσκεται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.

Όμως η Αράχωβα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι ένας υπέροχος γραφικός οικισμός με πλακόστρωτα δρομάκια και μερικά υπέροχα αξιοθέατα είτε μέσα είτε πιο έξω από τον οικισμό. Βασικό επίσης είναι ότι απέχει μόλις 15 λεπτά οδικώς από τους Δελφούς.

Καταλύματα θα βρείτε τόσο στο κέντρο της Αράχωβας όσο και στα χωριά που βρίσκονται στον δρόμο προς Παρνασσό. Αν θέλετε να είστε πιο απομονωμένοι καλύτερα να επιλέξετε να μείνετε λίγο πιο έξω. Όπως και να έχει προσφέρονται εξαιρετικά ξενοδοχεία και σαλέ στην Αράχωβα.

2. Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ίσως τα πιο διάσημα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα. Βρίσκονται 13 χιλιόμετρα μακριά από την Αριδαία και έχουν εκμεταλλευτεί τουριστικά εδώ και δεκαετίες από το Λουτράκι, τον οικισμό που βρίσκεται δίπλα στα λουτρά. 

Τα νερά στα λουτρά είναι σταθερά στους 37°C και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις. Υπάρχουν εσωτερικές αλλά και εξωτερικές φυσικές πισίνες, οι οποίες είναι δίπλα στους καταρράκτες του ρέματος.

Τι καλύτερο από ένα ζεστό μπάνιο μέσα στην παγωνιά του χειμώνα με το ταίρι σας! Η περιοχή είναι ιδανική για μερικές μέρες χαλάρωσης και απόλαυσης. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και δωμάτια τόσο στο Λουτράκι όσο και την Όρμα για να μείνετε κοντά στα Λουτρά Πόζαρ.

Το καλό φαγητό είναι επίσης κάτι που θα λατρέψετε στην περιοχή και θα βρείτε μια καλή επιλογή από ταβέρνες και εστιατόρια.

3. Μακρινίτσα

Το ορεινό Πήλιο είναι από τις αγαπημένες μου περιοχές για χειμερινές εξορμήσεις. Για ζευγάρια που αναζητούν έναν γραφικό και ήσυχο προορισμό θα πρότεινα την Μακρινίτσα. Είναι από τα πιο γραφικά χωριά που έχουν διατηρήσει τον χαρακτήρα τους και προσφέρουν μοναδική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Όλος ο οικισμός αποτελείται από πέτρινα σπίτια και αρχοντικά, μερικά από τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε ξενώνες. Τα πέτρινα καλντερίμια θα σας οδηγήσουν στην όμορφη πλατεία που έχει θέα στον Βόλο – εξού και η ονομασία “Το Μπαλκόνι του Πηλίου”. Στον οικισμό απαγορεύονται τα οχήματα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο γοητευτικό το μέρος.

Αν αγαπάτε τα χειμερινά σπορ, κατευθυνθείτε προς το Χιονοδρομικό Κέντρο που απέχει μόλις μισή ώρα από το χωριό ή ακολουθήστε ένα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής.

4. Μέτσοβο

Μία εξαιρετική επιλογή για μια ρομαντική απόδραση με το ταίρι σας τον χειμώνα είναι το Μέτσοβο, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου. Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Εξαιρετικής σημασίας είναι τα μοναστήρια της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα κτίρια ενώ ενδιαφέρον έχει και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα.

Στο Μέτσοβο θα γευτείτε μοναδικές γεύσεις και τα υπέροχα τοπικά προϊόντα με κυρίαρχο το δημοφιλές τυρί Μετσοβόνε. Όσον αφορά τη διαμονή θα βρείτε αρκετούς ξενώνες και ξενοδοχεία.

Αν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ και των δραστηριοτήτων μπορείτε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου – Anilio Park.

5. Μονοδένδρι, Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα με τους χειμερινούς ρομαντικούς προορισμούς. Απλά για διαμονή δεν θα προτείνω το Πάπιγκο, αλλά το Μονοδένδρι. Θεωρώ πως η τοποθεσία του χωριού είναι κομβική για να εξερευνήσετε τα Ζαγοροχώρια σε ένα τριήμερο και σίγουρα έχει λιγότερο κόσμο από ότι το Πάπιγκο.

Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο στα 1.060 μέτρα και απέχει μόλις 5 λεπτά οδικώς από το επίσης πανέμορφο χωριό Βίτσα. Κορυφαίο αξιοθέατο του χωριού είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου από το 1412.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Θέση Οξυά που προσφέρει μία από τις καλύτερες θέες στο Φαράγγι του Βίκου αλλά και το Πέτρινο Δάσος. Θα βρείτε μερικούς υπέροχους ξενώνες για να μείνετε όπως και καφέ και ταβέρνες.

6. Νυμφαίο

Το Νυμφαίο της Φλώρινας βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων μέσα σε μία καταπράσινη έκταση. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Υπάρχει μία ομοιομορφία στον οικισμό, που στο παρελθόν ονομαζόταν Νιβέστα ή Νέβεσκα, καθώς όλα τα σπίτια είναι πέτρινα και έχουν σκεπές από λαμαρίνα.

Από το Νυμφαίο ξεκινάει το μεγάλου φυσικού κάλλους δάσος οξιάς που καταλήγει στο Καταφύγιο του Αρκτούρου. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές για πεζοπορία στο Νυμφαίο ενώ στον οικισμό θα δείτε τη Νίκειο Σχολή και τον Ναό του Αγίου Νικολάου, δύο κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής.

Ένας υπέροχος ρομαντικός προορισμός που τον χειμώνα μπορεί να τον πετύχετε και χιονισμένο. Ο καθαρός αέρας και η ηρεμία επικρατούν στο Νυμφαίο και θα βρείτε αρκετές επιλογές από παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα για διαμονή.

7. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βόρα ή Καϊμάκτσαλαν. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του 1990 λόγω των σεισμικών δονήσεων της περιοχής. Οι κάτοικοι ίδρυσαν το Νέο Άγιο Αθανάσιο και ο παλαιός στο πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με μακεδονίτικα σπίτια και αρχοντικά και λιθόστρωτα δρομάκια. Ένας αξιόλογος αριθμός ξενώνων έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και φιλοξενούν τα πλήθη των επισκεπτών που καταφθάνουν στην περιοχή, λόγω της εγγύτητας με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Είναι μία εξαιρετική επιλογή για μια ρομαντική απόδραση με το ταίρι σας, ειδικά αν είστε και λάτρεις των χειμερινών σπορ.

8. Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας


Στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Παλαιός Παντελεήμονας. Προστατεύεται από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί τον χαρακτήρα του και την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. 

Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 440 μέτρων και από την δεκαετία του 1980 έχει μετατραπεί σε έναν χειμερινό προορισμό. Ορόσημο του οικισμού είναι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα που στέκει στην κεντρική πλατεία του χωριού από το 1914.

Το χωριό προσελκύει πολύ κόσμο ειδικά τα Σαββατοκύριακα και οι παραδοσιακοί ξενώνες γίνονται περιζήτητοι, καθώς εκτός από διαμονή προσφέρουν και υπέροχη θέα μέχρι τον Θερμαϊκό ή τον Όλυμπο.

Υπάρχουν πολλά μαγαζιά με αναμνηστικά όπως και καφετέριες και ταβέρνες.

9. Στρεμνίτσα, Ορεινή Αρκαδία

Η Ορεινή Αρκαδία είναι μαγευτική τον χειμώνα και πολλά από τα χωριά της είναι ιδανικοί προορισμοί για ζευγάρια. Το αγαπημένο μου είναι η Στεμνίτσα, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.083 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μαίναλο. Η Στεμνίτσα έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και στο Βυζάντιο είχε σημαντική θέση.

Στην κεντρική πλατεία που είναι το σημείο κατατεθέν για ντόπιους και επισκέπτες θα βρείτε διάφορα καφέ ενώ κάνοντας βόλτα στα στενά θα ανακαλύψετε το Λαογραφικό Μουσείο και την Παναγία Μπαφέρω, μια εκκλησία του 12ου αιώνα.

Αν είστε δραστήριοι μπορείτε να κάνετε μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρει το Mainalon Trail ή να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου Οστρακίνας.

10. Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας αρκετά διαδεδομένος χειμερινός προορισμός που επιλέγεται συχνά από ζευγάρια που αναζητούν μία κοντινή απόδραση από την Αθήνα.

Το χωριό αποτελείται από τρεις συνοικίες, την Κάτω (Κάτω Τρίκαλα), τη Μέση (Μέση Συνοικία Τρικάλων) και την Άνω Συνοικία (Άνω Τρίκαλα), οι οποίοι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ., 1000μ. και 1100μ. αντίστοιχα

Καταλύματα θα βρείτε και στις τρεις συνοικίες, με την Μέση Συνοικία να έχει τη μεγαλύτερη προσφορά. Θα βρείτε από παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι σαλέ και βίλες.

Ένας σημαντικός λόγος που προσελκύουν τόσο κόσμο τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας που απέχει 20 λεπτά από τα Άνω Τρίκαλα.

Αν με ρωτάτε την καλύτερη συνοικία για να μείνετε με το ταίρι σας θα πω την Άνω, καθώς είναι η πιο γραφική και έχει διατηρήσει αρκετά τον χαρακτήρα της.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ