Επιπροσθέτως, στο τραπέζι της συζήτησης αναλύθηκαν οι αυστηρές προϋποθέσεις που θα ευνοούσαν μία πιθανή διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων τρίτων χωρών για μακρά περίοδο στην Ελλάδα, που ως φαίνεται θα πάρει τη μορφή σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους Έλληνες, προκειμένου να καταστήσουν ελκυστικότερη την ενασχόληση αλλά και την παραμονή τους στον αγροτικό τομέα
Για το ίδιο ζήτημα, χθες (Τετάρτη 04/10) ο κ. Τσαβδαρίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συζητηθούν πιο εξειδικευμένα ζητήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικότερα προτάθηκε η διερεύνηση της πιθανότητας αξιοποίησης της ομάδας δικαιούχων των Κοινωνικών Επιδομάτων Αλληλεγγύης – δικαιούχοι ΤΕΒΑ, που αγγίζουν τις 300.000 σε όλη τη χώρα, και οι περισσότεροι εξ αυτών αποφεύγουν να απασχοληθούν, φοβούμενοι ότι θα υπερβούν το μέγιστο εισόδημα που προβλέπεται ανά εξάμηνο και έτσι θα απωλέσουν το δικαιούμενο επίδομα και άλλες παροχές.
Πλέον τούτου, συζητήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής και για την Κεντρική Μακεδονία του πιλοτικού προγράμματος της ΔΥΠΑ που ήδη έχει προβλεφθεί για την Κρήτη. Με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα εύρεσης εργατών γης, μέσω της μεταφοράς και της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης - για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα – εργατών γης από μία περιοχή με υψηλή ανεργία, όπως π.χ. η Δυτική Μακεδονία, στη δική μας περιοχή, όπου έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση.