Quantcast

http://picasion.com/

Ένας Ημαθιώτης ο πρώτος Έλληνας δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Ο αξιότιμος δικαστής Αιμίλιος Κύρου (Hon Justice Emilios Kyrou AO), με καταγωγή από την Σφηκιά Ημαθίας, θα είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας (Federal Court of Australia) και νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου (Administrative Appeals Tribunal – AAT).

Τον προτεινόμενο διορισμό του δικαστή Κύρου, ανακοίνωσε η εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, γερουσιαστής Katy Gallagher και υπόκειται πλέον μόνο στην τυπική έγκριση του Γενικού Κυβερνήτη, David Hurley.

Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης, αναφέρεται ακόμη ότι «ο Δικαστής Κύρου επελέγη μέσω μιας διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας … διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα να ηγηθεί ενός αξιόπιστου ομοσπονδιακού φορέα επανεξέτασης Διοικητικών Υποθέσεων με δίκαιο, αποτελεσματικό, προσβάσιμο (σε όλους) και ανεξάρτητο τρόπο…. είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την ακεραιότητα, τη νομική αριστεία, την ανεξαρτησία και την ευφυΐα του. Έχει εμπειρία ως ηγέτης και διοικητικός και είναι ειδικός στο Διοικητικό Δίκαιο. Την Ημέρα της Αυστραλίας φέτος … διορίστηκε ‘Officer of the Order of Australia για διακεκριμένες υπηρεσίες στο Δικαστικό Σώμα και στο Δίκαιο, στις επαγγελματικές ενώσεις και στην κοινότητα». Στο ανακοινωθέν της αυστραλιανής κυβέρνησης υπογραμμίζεται δε ότι «με την όποια επιφύλαξη της έγκρισης του Γενικού Κυβερνήτη, ο διορισμός ως Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου θα γίνει αρχής γενομένης από τις 8 Ιουνίου 2023 και ο διορισμός του ως Προέδρου του AAT από τις 9 Ιουνίου 2023».

Ο ομογενής Δικαστής Αιμίλιου Κύρου, έχει συντάξει αρκετές αποφάσεις που αφορούν θέματα Διοικητικού Δικαίου ως Εφέτης στο Court of Appeal του Supreme Court of Victoria, από το 2014. Προηγουμένως, από το 2008 έως το 2014, ως Trial Judge στο Supreme Court of Victoria, ήταν ένας από τους Δικαστές που ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο δικαστικών ελέγχων και εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court’s Judicial Review and Appeals List). Από το 1990 έως το 2008, ήταν Εταίρος στο τμήμα Δικαστικών Υποθέσεων (Partner in the Litigation Department) της Mallesons Stephen Jaques. Ήταν επίσης ο ιδρυτικός εκδότης της Victorian Administrative Law το 1985 και διετέλεσε εκδότης της μέχρι το 1998.

Ο Δικαστής Αιμίλιος Κύρου διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την ελληνική παροικία στην Αυστραλία και αποτελεί «Πάτρων της ΠΡΟΝΟΙΑΣ». Έχει γράψει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Call me Emilios» (Να με λέτε Αιμίλιο). Όπως γράφει στην Αυστραλία, στην αρχή, γεύτηκε και ο ίδιος τον ρατσισμό: «Θυμάμαι να με αποκαλούν με υποτιμητικούς ρατσιστικούς όρους στο σχολείο, όπως ‘wog’, ‘greaser’, ‘dago’, ‘choc’, ‘bald choc’ και ‘spag».

Γεννήθηκε στο χωριό Σφηκιά Ημαθίας, στη Βόρεια Ελλάδα και όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη εκδήλωση της ομογενειακής οργάνωσης «Φροντίδας», στην εφημερίδα “Νέος Κόσμος”:

«Ως παιδί, μετανάστης, έζησα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γονείς μου και άλλοι Ελληνοαυστραλοί της πρώτης γενιάς».

«Πήραν μια γενναία απόφαση να έρθουν σε αυτή τη χώρα και εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους».

«Αρκετοί από τους Ελληνοαυστραλούς πρώτης γενιάς, όπως οι γονείς μου, ήρθαν σε αυτή την χώρα με περιορισμένη εκπαίδευση και δούλεψαν σκληρά σε εργοστάσια μέχρι που ήρθε ο καιρός να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να γίνουν πλούσιοι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν επιτυχημένοι. Η επιτυχία δεν μπορεί να μετρηθεί απλώς με το επάγγελμα του καθενός ούτε από το εισόδημά του«.

«Κατά τη γνώμη μου, οι Ελληνοαυστραλοί πρώτης γενιάς μπορεί να παρέμειναν αγράμματοι και να μην κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι, όμως πέτυχαν τον σκοπό τους. Έκαναν θυσίες και πρόσφεραν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν. Ο ταπεινός τρόπος ζωής τους αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για τα παιδιά τους για να σπουδάσουν και να χαράξουν μια λαμπρή επαγγελματική ή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, η επιτυχία των παιδιών τους είναι και δική τους επιτυχία».

«Εγώ θα μπορούσα να αποτελέσω παράδειγμα κάποιου ο οποίος ευδοκίμησε λόγω της σκληρής δουλειάς των γονιών μου. Έχω μια σημαντική δικαστική θέση και λαμβάνω έναν καλό μισθό. Ωστόσο, αυτά δεν είναι κριτήρια που χρησιμοποιώ εγώ για να καθορίσω εάν η ζωή μου είναι επιτυχημένη».

«Τα κριτήρια που χρησιμοποιώ έχουν να κάνουν με το αν μου αρέσει αυτό που κάνω, αν η κοινωνία με σέβεται και εκτιμά το έργο μου και τη συνεισφορά μου στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, αν έχω κάνει όλα όσα μπορώ ώστε να δημιουργήσω ένα στοργικό και οικογενειακό περιβάλλον, ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μου και ένα ασφαλές μέλλον για την οικογένειά μου».

2 σχόλια:

  1. «Κατά τη γνώμη μου, οι Ελληνοαυστραλοί πρώτης γενιάς μπορεί να παρέμειναν αγράμματοι και να μην κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι, όμως πέτυχαν τον σκοπό τους. Έκαναν θυσίες και πρόσφεραν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν. Ο ταπεινός τρόπος ζωής τους αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για τα παιδιά τους για να σπουδάσουν και να χαράξουν μια λαμπρή επαγγελματική ή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, η επιτυχία των παιδιών τους είναι και δική τους επιτυχία».

    «Εγώ θα μπορούσα να αποτελέσω παράδειγμα κάποιου ο οποίος ευδοκίμησε λόγω της σκληρής δουλειάς των γονιών μου. Έχω μια σημαντική δικαστική θέση και λαμβάνω έναν καλό μισθό. Ωστόσο, αυτά δεν είναι κριτήρια που χρησιμοποιώ εγώ για να καθορίσω εάν η ζωή μου είναι επιτυχημένη».

    «Τα κριτήρια που χρησιμοποιώ έχουν να κάνουν με το αν μου αρέσει αυτό που κάνω, αν η κοινωνία με σέβεται και εκτιμά το έργο μου και τη συνεισφορά μου στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, αν έχω κάνει όλα όσα μπορώ ώστε να δημιουργήσω ένα στοργικό και οικογενειακό περιβάλλον, ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μου και ένα ασφαλές
    μέλλον για την οικογένειά μου».
    ΑΥΤΑ ΣΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ 5,6 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠ ΤΟ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΟΥ, ΔΗΛΩΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΣΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ ΕΚΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάζετε τι?!?
    Την Δικαιοσύνη της Ελλάδας την θαυμάζετε? ??! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ