Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έφτασαν οι πρώτοι εργάτες γης στην Ημαθία

Στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας έφτασαν οι πρώτοι από τους 5.000 Αιγυπτίους που θα απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες, προκειμένου να μην μείνουν οι καρποί επάνω στα δέντρα. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, μετέβη στο κτήμα, όπου οι πρώτοι εργάτες ξεκίνησαν το αραίωμα των δέντρων.

Ο Χαράλαμπος Τσεσμελής, γεωπόνος και παραγωγός, εξηγεί ότι έφερε εγκαίρως τους πρώτους 13 εργάτες, έπειτα από μια πεντάμηνη διαδικασία. Όπως λέει όποιος επιχειρήσει σήμερα να φέρει ανθρώπους από την Αίγυπτο δεν θα προλάβει να έχει το ανθρώπινο δυναμικό εγκαίρως για τα χωράφια του.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο που προβλέπει ότι η αιγυπτιακή πλευρά φροντίζει να παρέχει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων πολιτών της που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών. Επίσης, η ελληνική πλευρά καθορίζει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες ζητά εργαζομένους, ενώ οφείλει να ακολουθεί για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.

Απλώς απαιτείται χρόνος που δεν υπάρχει, αναφέρει ο κ. Τσεσμελής. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι, από την Αίγυπτο στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουν εμπειρία για την συγκεκριμένη εργασία, αλλά ένας παλαιότερος εργάτης τους καθοδηγεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες διαφορετικών καλλιεργειών.

Στον οπωρώνα δαμασκηνιάς του κ. Τσεσμελή οι εργάτες κάνουν το λεγόμενο αραίωμα, καθώς τα υπερφορτωμένα με καρπούς δέντρα κινδυνεύουν από μεγάλο φορτίο.

«Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαζόμενους δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, αν και έχουμε προσφύγει στον ΟΑΕΔ», τονίζει ο κ. Τσεσμελής. «Όταν παίρνουν επιδόματα 500 ευρώ χωρίς να εργάζονται για ποιο λόγο να επιλέξουν να πάνε στα χωράφια;» Το θέμα της επιδοτούμενης ανεργίας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, και σε τελική ανάλυση την πληρώνουν οι φορολογούμενοι που εργάζονται.

9 σχόλια:

  1. Ο τίτλος είναι λάθος οι 5000 εργάτες θα έρθουν το 2024 και να δούμε,φυσικά θα προκύψουν πάρα πολλά θέματα πού θα επιβαρύνουν πάλι τον αγρότη και αποτέλεσμα δεν θα έχουμε. Υπάρχουν δίπλα μας κράτη όπως Αλβανία, Σκόπια,Βουλγαρία ,Σερβία,Ρουμανία,όπου με περισσότερες ελευθερίες μετακίνησής εργατών και διακρατικές συμφωνίες με απλούστερες διαδικασίες θα είχαμε αποτέλεσμα διότι οδικός μέσα σε 2 ώρες έως 4 η'5 ώρες θα είναι έτοιμοι για εργασία,δίχως πολύπλοκες και με μεγάλο κόστος μετακινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν τα παιδιά μας άνεργα και μάλιστα παιδιά των αγροτών που δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια , με την δικαιολογία ότι είναι άνεργοι επιστήμονες .......υπάρχει και του ΔΥΠΑ , άνεργοι επιδοτούμενοι και μη , το λέμε εδώ και χρόνια ....στα χωράφια ή κόψιμο την επιδότηση ...σκέψεις με αποτελέσματα !

      Διαγραφή
    2. μια ακομα σκεψε騴΄¨
      οσοι θελουν να γινουν προθηπουργοι και βουλευτες να κανουν ματαπτιχοιακο στο μαζεμα _αραιωμα_κλαδεμα και να ξερουν να ποτιζουν καλαμποκι με κατακλησει

      Διαγραφή
    3. Την σκότωσες την γραμματική ....επίτηδες το έκανες !

      Διαγραφή
  2. Αν παιρναμε ελληνες εργατες η ανεργια θα ηταν μηδεν,αλλα εμεις δε το θελουμε τον Ελληνα,ο θεος οταν ρωτησε τον ανθρωπο τι θα ηθελες,του ειπε να ψωφησει η κατσικα του πατριωτη μου...
    Υπαρχουν παιδια που θελουν να δουλεψουν ελληνες και εμεις παιρνουμε Αιγυπτιους,πακιστανους,Αλβανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλα ξερουμε θελουμε να δινουμε 20 ευρω μεροκαματο χωρις snack,καφε και οχι 50 ευρω με φαγητο στο ενδοιαμεσο.
    Φυσικα μας προκαλει ζαλαδα λιγο το ενσημο,μας ειναι λιγο βαρυ να δινουμε 50 ευρω μεροκαματο στον ελληνα και να του προσφερουμε ενα καφε και ενα snack στο ενδοιαμεσο της εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως τα λεει και ο κουτσουμπας, αυτοι ειστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν ήρθα από το εξωτερικό ,τότε έβλεπα κάτι όμορφες πολονεζες με bikini στο χωράφι. Φέρτε τέτοιες. Μπας και παντρευτεί κάνα παλικάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στους μακροχρονια ανεργους απο 2 χρονια και μετα να μην δινουν τακτικη επιδοτηση. Μονο ετσι θα υπαρχουν ελληνες. Οσοι εργαζονται σε εργοστασια παραγωγης κονσερβας κομποστας εκεινους τους κρατανε για 240 μερες στο μαξιμουμ ξεχωριστα με εργασια στην ετικετα για συσκευασιες του εξωτερικου σε καθημερινη βαση σε 8ωρο, και μετα απο απολυση παιρνουν ταμειο ανεργιας. Δηλαδη συγκεκριμενου αοριστου χρονου. Να πιεσετε τα παιδια σας για δουλεια σε χωραφι η και σε εργοστασιο. γιατι εγω που δουλευω σε εργοστασιο το 80% του προσωπικου ειναι γυναικες και το υπολοιπο 20% ειναι ανδρες ηλικιας απο 51 και ανω. Δεν υπαρχουν ανδρες και γυναικες νεαρης ηλικιας κατω των 50 ετων. Αν ερθουν οι παλιοι που δουλεψαν στο παρελθον ακομη καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ