Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τι λες τώρα; Η Βέροια πριν από έναν αιώνα - Μαγική φωτογραφία!

Είναι ίσως η καλύτερη φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί στο τοπικό διαδίκτυο της Βέροιας και απεικονίζει την πόλη μας σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Ίσως στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Λίγα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και πριν την κατοχή από τους Γερμανούς.

Ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ, πιθανότατα από έναν επαγγελματία φωτογράφο, που λογικά θα είχε ανέβει επάνω σε κάποιο καμπαναριό, προκειμένου να βγάλει αυτό το υπέροχο πλάνο. «Όλα τα λεφτά» οι δεκάδες Βεροιώτες που πόζαραν με στυλ μπροστά στον φωτογραφικό φακό!

Διακρίνονται πάρα πολλοί συμπολίτες μας (προφανώς δεν βρίσκονται στην ζωή!), σε μια τοποθεσία, όπου οι απόψεις διίστανται. Είναι από την Κεντρικής; Είναι από την Ανοίξεως ή από την Μητροπόλεως; Ποιος ξέρει; 

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι οι ενδυματολογικές επιλογές των ανθρώπων εκείνης της εποχής και τα χαμηλά σπίτια που υπήρχαν στο κέντρο της Βέροιας.

Η σπάνια εικόνα προέρχεται από το αρχείο της οικογένειας Βλαχογιάννη.


7 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι ή από την Κεντρικής ή από την Μητροπόλεως, νομίζω ή ανοίξεως τότε δεν είχε σπίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλλον η Κεντρικής είναι. Η Ανοίξεως αποκλείεται.

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα είναι η οδός Κεντρικής, διότι ήταν ο οδός που είχε όλα τα καταστήματα ήταν η αγορά της πόλης (εμπορικός δρόμος), έχει και μια ελαφριά στροφή. Η οδός Μητροπόλεως ήταν μόνο κατοικίες και ήταν χωρίς στροφές. Για ανοίξεως ούτε λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο τους ζηλευω αν κ μου την σπάει λίγο η πρωτη σειρά γιατί σίγουρα είναι κάτι ανώτερο από τους πισω σαν κομματόσκυλα μοιάζουν παρολα αυτά τότε υπήρχε αγάπη τότε υπήρχε φιλότιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία η φωτογραφία από το αρχείο δική μας βεροιώτησας , αλλά δεν μας λέει που είναι , το ίδιο και ο κύριος Ζυγουλιάνος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λίγο πιο κάτω από τη παλιά Μητρόπολη.Ειναι μετά το 1936, περιμένουν κάποιον μεγαλοπαράγοντα της δικτατορίας Μεταξά, εξ' ου και ο μελανοχίτων ΕΟΝίτης με την ανθοδέσμη
      Προφανώς έρχεται από Κοζάνη το σπουδαίο πρόσωπο!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον στο ύψος του χρυσοχοείου, δίπλα στο μανάβικο ψηλά στην Κεντρικής.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ