Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εργάτες Γης: Συστάθηκε αντιπροσωπεία για την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία

Είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία για τους εποχικούς εργάτες γης


Επίσημο έγγραφο προς την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας τα ονόματα της Ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με την αντίστοιχη Αιγυπτιακή, με στόχο υλοποίηση της συμφωνίας:

«Agreement on the Employment of Seasonal Workers in the Agricultural Sector». Η σύσταση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία για τους εποχικούς εργάτες γης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυμελής ομάδα ανωτάτων διπλωματών και υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Κυβέρνησης απαρτίζεται εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Χρήστο Γιαννακάκη, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για την καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Τα επιμέρους ζητήματα εφαρμογής και κυρίως ευέλικτης εφαρμογής της συμφωνίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εν λόγω αντιπροσωπεία, αποτελούν προτεραιότητα για τη συσταθείσα ομάδα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, Χ. Γιαννακάκη, αρχικά θα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν αναλαμβάνει να προσδιορίσει τον αριθμό των εργατών γης κάθε περιοχής. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο παρέμβασης αποτελεί η δέσμευση της συμφωνίας για πληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων των Αιγύπτιων εργατών γης, από τον εργοδότη.

«Δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό, να πληρώνει ο εργοδότης τα εισιτήρια του εργάτη» δηλώνει με νόημα ο Χ. Γιαννακάκης υπογραμμίζοντας πως ένα ζήτημα που απασχολεί είναι η έλλειψη πληροφοριακού συστήματος διαβατηρίων.

Εξάλλου, οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγαλύτερες από τους 5.000 Αιγύπτιους μετά την κύρωση της συμφωνίας. Το 2020 μόνο η Ημαθία είχε δεχθεί πάνω από 3.500 εργάτες γης, η Πέλλα 9.500 και η Χαλκιδική 6.000.

«Θα πρέπει να στελεχωθούν οι διπλωματικές υπηρεσίες για την έκδοση μίνι βίζας, καθώς μέχρι σήμερα ο ρυθμός έκδοσης είναι πολύ αργός. Αν υπολογίσει κανείς ότι η έως τώρα διαδικασία εξασφαλίζει 600 βίζες τον μήνα, χρειάζεται τουλάχιστον 8 μήνες για τη διαδικασία, την ώρα που η περίοδος των ακτινιδίων ξεκινά τον Απρίλιο και από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η διαδικασία συγκομιδής, ανάλογα με τις ποικιλίες, είναι συνεχής» καταλήγει ο Χ. Γιαννανάκης.

2 σχόλια:

  1. Ώσπου να μάθουν την δουλειά οι Αιγύπτιοι τα ροδάκινα θα έχουν πέσει από τα δέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την επόμενη φορά από την Zimbabwe και Zanzibar

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ