Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση τιμής στην ιστορία του Προσκοπισμού πραγματοποιήθηκε στη Βέροια


Με αναδρομή στα 105 χρόνια και απονομές μεταλλίων
Μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στον προσκοπισμό της Βέροιας, με τίτλο «Τιμή στην ιστορία: παρελθόν, παρόν, μέλλον», διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Απριλίου 2023 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κεντρικής Μακεδονίας,


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Προσκοπική Κίνηση ο Υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Παύλος Πυρινός και ο Κώστας Οικονομίδης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Αλέξανδρος Κουβακάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ναθαναήλ,
 ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Διοικητής της Τροχαίας Βέροιας Ιωσήφ Παρούτογλου, οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Στέλιος Ασλάνογλου και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, πολλά μέλη των εν ενεργεία Προσκόπων της Βέροιας και των Παλαιών Προσκόπων της Βέροιας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Προσκόπων και άλλοι.


Την παρουσίαση έκανε ο αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Ανέστης Παντελίδης.


Τον αρχικό χαιρετισμό έκανε ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Καναρόπουλος, που αναφέρθηκε στην ιστορία των 105 ετών του Προσκοπισμού στην Ημαθία, στην προσφορά των Προσκόπων στην κοινωνία, στα παιδιά, στο περιβάλλον κ.α. και στις δράσεις της Περιφερειακής Εφορείας. Σήμερα στην Ημαθία όπως είπε λειτουργούν 4 συστήματα, 3 στην Βέροια και 1 στην Αλεξάνδεια, ενώ 8 συνολικά λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία.


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας Νίκος Ουσουλτζόγλου έκανε μια μοναδική αναδρομή στην ιστορία των 105 ετών του Προσκοπισμού στη Βέροια, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και πληροφορίες. Μια ιστορία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1918, με την ίδρυση της πρώτης ομάδας με τον αριθμό 36, ακολούθως με την ίδρυση της προσκοπικής μπάντας που καταργήθηκε το 1996.


Ο κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στην ενεργή παρουσία και την προσφορά των Προσκόπων όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική κοινωνία και την συμμετοχή τους με την διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων αλλά και τα μετάλλια και τις διακρίσεις των συστημάτων Προσκόπων. 


Ακολούθησε ο πρόεδρος 
του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) Γιώργος Χουρδάκης, τονίζοντας την προσφορά των ανθρώπων που εργάστηκαν όλα αυτά τα 105 χρόνια για τον Προσκοπισμό, ενώ αναφέρθηκε στην συμπαράσταση που έδειξε στους Προσκόπους ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αποτέλεσμα την τακτοποίηση θεσμικών τους θεμάτων, όπως το θέμα με την ύπαρξη μοναδικού ΑΦΜ για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και την απαλλαγή από την υποχρέωση ΦΠΑ στην διοργάνωση εκδηλώσεων.


Στον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο απονεμήθηκε το μετάλλιο «
Φίλων του Προσκοπισμού». Στον ευχαριστήριο λόγο του ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε συγκινημένος από την τιμητική αυτή βράβευση, ειδικά από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ιδέα του Προσκοπισμού, καθώς και στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που όπως είπε αποτελεί φάρο που φωτίζει τον δρόμο που οδηγεί σε έναν καλύτερο κόσμο με αρχές, αξίες, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Τελος, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του για την λύση του θέματος με την απαλλαγή ΦΠΑ στις εκδηλώσεις (4 το έτος χωρίς όριο συναλλαγών) των Προσκόπων. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τους Προσκόπους πως στο πρόσωπό του θα έχουν πάντα έναν φίλο και συμπαραστάτη.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Π. Ξενοφώντας Σπιταδάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως σκοπός του Προσκοπισμού είναι να μαθαίνει στα μικρά παιδιά την ευθύνη που πρέπει να έχουν για αυτό τον κόσμο, την ατομική ευθύνη, το να γίνουν σωστοί πολίτες κτλ. Τέλος, αναφέρθηκε στον Δήμαρχο Βέροιας και Παλαιό Πρόσκοπο, Κώστα Βοργιαζίδη, που έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση του 1980 και από τότε συνεχίζει να βοηθά στον προσκοπισμό της Ημαθίας.


Στον Δήμαρχο Βέροιας απονεμήθηκε το μετάλλιο «Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό». 

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Δήμαρχος δήλωσε ότι τον τιμάει ιδιαίτερα το ότι τον βραβεύουν οι πρόσκοποι και αναφέρθηκε στην συμβολή του Προσκοπισμού στα παιδιά και στο μέλλον τους. 


Το μετάλλιο «Προσκοπικής Αξίας» απονεμήθηκε στον Παύλο Πυρινό, που ακόμα και σήμερα, στην ηλικία των 88 ετών παραμένει ενεργός πρόσκοπος. Το πλούσιο βιογραφικό και το προσκοπικό έργο του κ. Πυρινού παρουσίασε ο κ. 
Καναρόπουλος, λέγοντας πως «η ζωή του όλη είναι ο Προσκοπισμός».


Στον ευχαριστήριο λόγο του ο κ. Πυρινός είπε πως η Εκκλησία που του έδωσε την πίστη και ο Προσκοπισμός που καλλιέργησε τις ικανότητες και δεξιότητες, συνέθεσαν την ταυτότητά του και κατέφερε να φτάσει εκεί που έφτασε. Μάλιστα, δήλωσε πως αγαπάει πολύ την πόλη και θα ήθελε στο εξής να ονομάζεται «Βεροιεύς». Εξέφρασε την χαρά του που ο προσκοπισμός στη Βέροια ανθοφορεί και καρποφορεί και προκαλεί τον θαυμασμό του Βεροιώτικου λαού, κάτι που οφείλετε όπως στους βαθμοφόρους και αρχηγούς των συστημάτων, στον Περιφερειακό Έφορο και όλους όσους βοηθούν στην προσκοπική κίνηση. Αναφέρθηκε τέλος στην ιστορία του προσκοπισμού της Βέροιας, το έργο, την προσφορά και τις δράσεις του.


Τέλος, μετάλλιο 
για τις διακεκριμένες του υπηρεσίες προς τον προσκοπισμό απονεμήθηκε στον Παλαιό Πρόσκοπο Κώστα Οικονομίδη, ο οποίος δήλωσε πως ο Προσκοπισμός είναι μια στάση ζωής, εμπεριέχει όλες τις αξίες που χρειάζεται μια κοινωνία για να πάει μπροστά και μακάρι όλοι οι γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον προσκοπισμό.

Δείτε φωτογραφίες:














































































































5 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν είναι αργά για λίγα ψηφαλάκια ακόμα.
    Οι πρόσκοποι έχουν γερή βάση.
    Αθρόα προσέλευση, μάλλον είχε και κάποιο κέρασμα δεν εξηγείται αλλιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως είναι δυνατόν να δόθηκε μετάλλιο στον δήμαρχο, και να μην δόθηκε μετάλλιο και στον πιστό του ακόλουθο τον Τσαχουρίδη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ζαφείρης τι πήρε ρε παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ συγκινητικές εικόνες, ο προσκοπισμός είναι "ιδέα", δεν καταλαβαίνουμε γιατί σε όλα πρέπει να εμπλέκεται η πολιτική, γιατί τέτοια σχόλια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως και επειδη η πολιτικη σημερα δεν εχει ιδεες πλησιαζει εκει για να μας παραπλανα...αλλα ποτε θα το καταλαβει ο λαος οτι προκειται για απλους χειροκροτητες αλλων;;;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ