Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τσιχλακίδης: «Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό - Να σταματήσει η Κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις»


Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Βέροιας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΒ στην οδό Κεντρικής, μίλησε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας, Σάββας Τσιχλακίδης, καλώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση «να σταματήσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες στις επικείμενες εθνικές εκλογές».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σάββας Τσιχλακίδης:

Το νερό, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, είναι Δημόσιο Αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο στο οποίο εντελώς ξαφνικά δημιουργεί μια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Με τη διαφορά ότι δίνει σε αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή αυξημένες και κυρίαρχες εξουσίες εποπτείας και ελέγχου. Με πολύ απλά λόγια παραχωρεί τον έλεγχο του νερού, ενός φυσικού αγαθού.

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να υπαχθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή, προφανώς όμως έτσι το βλέπουν κάποιοι και όχι ως φυσικό αγαθό.

Καμία Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία από την ψήφιση του ν. 1069/1980 μέχρι σήμερα διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους υδάτινους πόρους κάθε δήμου, προς όφελος των δημοτών της, σε αντίθεση με την ιδιωτική πρωτοβουλία που αποβλέπει πάντα στο δικό της όφελος και στο υπερβολικό κέρδος.


Μάλιστα στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι η νέα αυτή ρυθμιστική αρχή θα εισπράττει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και όχι επί των καθαρών κερδών τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παρεμβαίνει στη λειτουργία τους, στην τιμολογιακή πολιτική που ασκούν και θα μπορεί να προωθήσει τη συγχώνευση τους. Και στο βάθος…την ιδιωτικοποίηση τους.

Ετσι εξηγείται γιατί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων ήταν οι μοναδικές που δεν επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση , όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις, για την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους.
Έτσι εξηγείται γιατί αρνούνται να θεσπίσουν το βιομηχανικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις, για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.


Γιατί θέλουν να τις οδηγήσουν σε αδιέξοδο, να τις επιβάλλουν ένα υψηλό και δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και να τις αναγκάσουν να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους πολίτες.
Το Κράτος έχει υποχρέωση να διευκολύνει τις ΔΕΥΑ με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και να τις ενισχύσει με χρηματοδοτικά εργαλεία και σύγχρονες τεχνολογίες για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων υποδομών, ώστε να προσφέρουν ποιοτικό νερό στους δημότες με το μικρότερο δυνατό αντάλλαγμα και όχι να τις παραδώσει στην κερδοσκοπία των ιδιωτών.


Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί να σταματήσει τα κάθε είδους τεχνάσματα, με στόχο την είσοδο των Ιδιωτών στον κύκλο διαχείρισης του νερού. Οφείλει επίσης να διασφαλίσει, τη Δημόσια Διαχείριση του Νερού και την ασφαλή λειτουργία των δικτύων, την ποιότητά του και το χαμηλό κόστος, για όλους τους πολίτες.

Να μην εφυσηχασουμε με τις απατηλές υποσχέσεις και τις ύποπτες αναδιπλώσεις της Κυβέρνησης, ότι δήθεν το νομοσχέδιο αφορά μόνο την Ε.Υ.Δ.Α.Π. και την Ε.Υ.Α.Θ. γιατί αν ανοίξει η «κερκόπορτα» είναι βέβαιο ότι τόσο η διαχείριση των υδάτων όσο και των λυμάτων θα περιέλθουν στα χέρια κερδοσκόπων.

Να σταματήσει η Κυβέρνηση την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες στις επικείμενες εθνικές εκλογές.



9 σχόλια:

  1. Δημόσιο αγαθό για όσους το πληρώνουν Οι υπόλοιποι να πάνε στη τάφρο 66 όπως έκαναν παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να σταματησουν.
    καθε ξεπουλημα που κανουν φερνει γκρεινια φτωχια κερδοσκοπια
    για αυτο αφησαν τα αιματα τους οι ηρωες μας?
    πατριδα
    ξεχνιεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ιδιώτης θέλει κέρδος οπότε θα σας κυνηγάει να δουλεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγινε όμως το ίδιο στο Παρίσι στο Βερολίνο στη Βαρκελώνη και σε άλλες 120 πόλεις οι οποίες έφυγαν απο τον (καλό) ιδιώτη και γύρισαν στον καλύτερο Δημόσιο και Δημοτικό έλεγχο.
      Ρώτησέ τους για την εμπειρία τους.
      Υπάρχουν πράγματα που παίζεις και μεγάλος, το νερό δεν είναι ενα απο αυτά.

      Διαγραφή
  4. Και βέβαια ειναι δημόσιο αγαθό. Τώρα που είναι ε δημόσιο έλεγχο (μπουχαχα), χειρότερα δεν γίνεται. Δημιούργησαν μια φωλιά προνομιούχων τάχα εργαζομένων. Λέει κανένας τους μισθούς τους; Κανένας. Ειναι λέει προσωπικά δεδομένα. Μόνο η τσέπη μας, δεν έχει άλλα δεδομένα. Αν δεν τους αρέσει, αλλού για δουλειά. Τέλος οι αραχτοί στο σβέρκο μας. Και αν δεν τα πάει καλά ο ιδιώτης, το ξαναβλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλος τα κορόιδα που πληρώνουν και για όσους δεν πληρώνουν Όσοι δεν πληρώνουν στον Αλιάκμονα Είναι δροσερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ο Τεχνικός διευθυντής (φωτογραφία) κατά της ιδιωτικοποίησης;
    Καλά αυτός δεν έδωσε το βιολογικό από το 2012 σε ιδιώτη εργολάβο;
    Θα μας τρελάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο καπιταλισμός είναι μια μορφή τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
    και θεσ να τα δοσεις στον φουφουτο?
    τι μεταπτυχιακο εκανες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ