Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ροδακινιές Βέροιας: Από τα ασπρόμαυρα πρωτοσέλιδα του 1950, στον πολύχρωμο κόσμο των social media

Ο Ντίνος Βαφείδης ήταν φοιτητής ακόμα, όταν τρεις φίλοι από τον τόπο του, τη Βέροια, δημιουργούσαν τον πρώτο Τουριστικό Όμιλο της περιοχής, καταφέρνοντας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να φέρουν στο προσκήνιο το βασικό προϊόν της εύφορης γης της, τις περίφημες ροδακινιές της!


Σήμερα, στα 80 του πλέον χρόνια, ο κ. Βαφείδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί πως οι ροδακινιές έπαιζαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και "έντυναν" κάθε Άνοιξη τον κάμπο, αλλά και τη ζωή των κατοίκων του, με εικόνες και χρώματα που με το διάβα των χρόνων κατάφεραν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Συνταξιούχος αρχιτέκτονας σήμερα, ο 80χρονος ανατρέχει στο παρελθόν και περιγράφει εκείνες τις στιγμές που η Βέροια, την περίοδο της παραγωγής των ροδάκινων, ζούσε μεγαλεία, με εκδηλώσεις που έχουν αφήσει εποχή, αφού πολλοί διάσημοι (ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.ά.) φρόντιζαν να δίνουν το "παρών", απολαμβάνοντας κι αυτοί τα πολύτιμα δώρα της γης της Ημαθίας. Μπορεί τότε οι ανθισμένες ροδακινιές να μην ήταν αυτές που έκλεβαν την παράσταση, καθώς οι εκδηλώσεις γίνονταν το καλοκαίρι, ωστόσο το θέαμα ήταν εξίσου εντυπωσιακό με τα φορτωμένα με τον εύγευστο καρπό τους δέντρα.





Οι πρώτες γιορτές από τους παραγωγούς στη Βέροια ξεκίνησαν το 1958. Τότε, όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, η περιοχή ήταν κοσμικός προορισμός και οι δράσεις καταλάμβαναν πάντα τη δική τους ξεχωριστή θέση (και) στα ασπρόμαυρα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής.

"Το φεστιβάλ λεγόταν ροδάκινου, είχε ως σήμα το Κέρας της Αμάλθειας κι εκείνη την εποχή γινόταν το καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις ήταν πανελλήνιας εμβέλειας. Έχει τραγουδήσει η Νάνα Μούσχουρη και ο Τώνης Μαρούδας, παρουσίαζε ο Άλκης Στέας, ενώ είχαν έρθει ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Ρένα Βλαχοπούλου", εξιστορεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βαφείδης. Μάλιστα, ο πατέρας του ήταν αυτός που είχε κατασκευάσει τα περισσότερα άρματα της εποχής, μιας και γίνονταν τότε και μεγάλες παρελάσεις.

Από τη γιορτή ροδάκινου στις ανθισμένες ροδακινιές

Οι θερινές γιορτές, με το πέρασμα των ετών, μετακόμισαν στην αρχή της Άνοιξης και τα τελευταία χρονιά οι ανθισμένες ροδακινιές έγιναν γνωστές απ' άκρη σ' άκρη της γης.Μπορεί φέτος να ...βιάστηκαν να ανθίσουν σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας της παρατεταμένης καλοκαιρίας, αλλά με δεδομένο ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας δεν τις επισκέφτηκε κόσμος και οι σεζόν ανθοφορίας τους ήταν μοναχικές, φέτος η επισκεψιμότητα "χτύπησε κόκκινο"!

"Είναι το δικό μας Kawazu", λένε οι ντόπιοι, που νιώθουν ότι η περιοχή τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη γνωστή πόλη της Ιαπωνίας με τις εκατομμύρια ανθισμένες κερασιές και τους τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Ήδη, οι φανατικοί της ομορφιάς της φύσης βρέθηκαν στην Ημαθία και ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας έχει σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω ως τουριστικό brand την ανθοφορία, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης. "Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία σε όλον τον κόσμο, που ψάχνουν διαφορετικά σημεία της χώρας μας εκτός από τα γνωστά με το "ήλιος και θάλασσα"", εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας Γιάννα Πηλιτσίδου, επισημαίνοντας πως είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, που φέτος έχει διπλασιαστεί ο αριθμός τους.

"Θα έχουμε κοντά μας, την ερχόμενη Κυριακή, ως φιλοξενούμενη μια Ολλανδέζα blogger με πάρα πολλούς followers στο Instagram.

Μάλιστα, θα ανέβει στη βέσπα και θα κάνει μια βόλτα μέσα στα ανθισμένα κτήματα. Φιλοξενήσαμε επίσης και τον σημαντικό φωτογράφο- travel blogger Στέφανο Αντιμάντο, που έχει 250.000 followers από όλο τον κόσμο. Έχουμε επίσης κρατήσεις από τα Βαλκάνια, ενώ τρεις νεαροί που ζουν στην Αθήνα, αλλά έχουν καταγωγή από Σρι Λάνκα, μας είπαν ότι πολλοί είναι οι συμπατριώτες τους που ρώτησαν για τη Βέροια, βλέποντας τις φωτογραφίες τους", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πηλιτσίδου.




Οι αγαπημένες των γάμων

Οι ανθισμένες ροδακινιές που έγιναν εκτενή αφιερώματα σε διεθνή μέσα, εκπομπή στο National Geographic και έκλεψαν την παράσταση σε πολλές ζωντανές συνδέσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα, θα μπουν και φέτος στο ...κάδρο. Ήδη, εδώ και μια εβδομάδα είναι σε εξέλιξη φωτογραφικός διαγωνισμός, με το φυσικό χαλί του κάμπου με τις ανθισμένες ροδακινιές, σε ροζ, μπορντό, βυσσινί και φούξια αποχρώσεις, να είναι το ιδανικό φόντο για κάθε "κλικ".

"Ο κόσμος, μέχρι αρχές Απριλίου, στις πιο ορεινές περιοχές μπορεί να κάνει τη δική του φωτογράφιση. Νύφες και γαμπροί που ποζάρουν αγκαλιά ανάμεσα στις ανθισμένες ροδακινιές, είναι μια συνηθισμένη εικόνα τα τελευταία δυο χρόνια. Φωτογράφοι από πολλές περιοχές της χωράς έρχονται με τα ζευγάρια για να ...διανθίσουν με στιγμές το άλμπουμ του γάμου τους. Μέχρι και την ημερομηνία του πολιτικού τους γάμου κανονίζουν ανάλογα με την ανθοφορία των ροδάκινων όσα από τα νεαρά ζευγάρια δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν τη φωτογράφιση στον πολύχρωμο καμβά του ανθισμένου κάμπου", δήλωσε η πρόεδρος του τουριστικού ομίλου.

Μάλιστα, τις προηγούμενες χρονιές -όπως λένε οι ντόπιοι, βρέθηκαν στη Βέροια και νεόνυμφοι από το εξωτερικό, όπως ένα ζευγάρι από τη Σκωτία, το οποίο δεν άφησε κλαδί και κάμπο που να μην φωτογραφηθεί!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ