Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νικολόπουλος: Έτσι γεννήθηκε ο ύμνος της ΑΕΚ

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο παίκτης-σύμβολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και θρύλος της ΑΕΚ, για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 πρόσφερε στην «Ένωση» 4,5 εκατομμύρια δραχμές και 750 χιλιάδες στον ίδιο, προκειμένου να τον κάνει κάτοικο «Μπερναμπέου», ο παίκτης που τα... «βρόντηξε» για να ασχοληθεί με το τραγούδι, πατώντας «pause» στην καριέρα του, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 81 ετών, έχοντας παλέψει τα τελευταία χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.


Πλέον ο Μίμης Παπαϊωάννου ετοιμάζεται να παίξει και πάλι μπάλα. Αυτή τη φορά στις αλάνες του ουρανού.

Μαζί με τόσους και τόσους μεγάλους άσους του παρελθόντος, που έχουν περάσει στην αιωνιότητα.

Του είχαν φυλάξει τη φανέλα με το «Νο 10». Έφτασε λοιπόν η στιγμή να του τη παραδώσουν για να τη φορέσει ξανά.

Όπως είναι φυσικό η απώλειά του βύθισε στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Φτωχότερο όμως έγινε και το λαϊκό τραγούδι. Η δεύτερη μεγάλη αγάπη του Μίμη Παπαϊωάννου.


Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του άλλοτε διεθνούς άσου, μιλά για τον «δικό του» Μίμη, με τον οποίο τον συνδέουν αμέτρητες όμορφες αναμνήσεις.

«Έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο. Ο Μίμης ήταν σπάνια περίπτωση ανθρώπου. Σαν κι αυτόν υπάρχουν πολλοί λίγοι. Εγώ αγάπησα τον άνθρωπο Παπαϊωάννου γιατί δεν πήγαινα στο γήπεδο να δω ποδόσφαιρο, αν και είμαι ΑΕΚ» αναφέρει στην αρχική του τοποθέτηση ο βιρτουόζος του μπουζουκιού.


Η περιοδεία με Καζαντζίδη και Μαρινέλλα στη Γερμανία


Η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε στην περιβόητη περιοδεία του Στέλιου Καζαντζίδη, με τη Μαρινέλλα στη Γερμανία, όπου φυσικά ήταν παρών ο ίδιος και την οποία είχε ακολουθήσει ο Παπαϊωάννου.


Τότε που λόγω της κόντρας του με τη διοίκηση της «Ένωσης», μετά το «κιτρινόμαυρο μπλόκο» στη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ξαφνικά παίρνει την απόφαση να αφήσει (για λίγο ευτυχώς) την μπάλα και να πιάσει το μικρόφωνο.

Ο άνθρωπος που γνώρισε τον μεγάλο άσο στον Στέλιο Καζαντζίδη, καθώς ήταν από διπλανά χωριά στην Ημαθία, θυμάται για την παρουσία του Παπαϊωάννου στο εν λόγω τουρνέ τους:

«Ο Μίμης έβγαινε για να τραγουδήσει ντυμένος με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας και κλωτσώντας μία μπάλα. Φυσικά γνώριζε την αποθέωση από τον κόσμο, τους Έλληνες της Γερμανίας. Τον Παπαϊωάννου τον ήξερα από την Ημαθία. Τότε παίζαμε σε πανηγύρια και μετά από αγώνες της Βέροιας ερχόταν και κάποιες φορές και μας άκουγε. Εκεί του πρωτομπήκε το «μικρόβιο» του τραγουδιού».


Ο ύμνος της ΑΕΚ με ερμηνευτή τον Μίμη

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιοδείας «γεννήθηκε» και ο ύμνος της ΑΕΚ από τον Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά έξι χρόνια αργότερα, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να τον ερμηνεύει.


«Στα πλαίσια κάποιων τραγουδιών που είχαμε βγάλει του έγραψα και τον ύμνο της ΑΕΚ που έγινε ξακουστός αμέσως. Και μάλιστα λίγο πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είχε τα τελευταία χρόνια τον επανεκτελέσαμε.

Κάναμε την ενορχήστρωση με έναν φίλο μου ενορχηστρωτή και το ξανατραγούδησε ο Μίμης λίγο πριν ξεκινήσει το πρόβλημά του, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Χρήστος Νικολόπουλος.

«Καψοχώρα καλεί Νέα Νικομήδεια»

Όταν ζητήσαμε από τον Χρήστο Νικολόπουλο να μας εξιστορήσει κάποιες ανέκδοτες ιστορίες με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Μίμη Παπαϊωάννου θυμήθηκε τα πειράγματα που έκαναν ο ένας στον άλλο για τα χωριά τους.

«Όταν με έπαιρνε τηλέφωνο μου έλεγε “εδώ Καψοχώρα”, που είναι το χωριό μου και εγώ του έλεγα “εδώ Νέα Νικομήδεια” που ήταν το δικό του» τονίζει ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος παράλληλα μας αποκάλυψε την… καζούρα που του είχε κάνει όταν είχαν πάει μαζί στο γήπεδο για τρέξιμο.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Στέλιου Καζαντζίδη για να γεφυρωθεί το χάσμα που χώριζε τον Παπαϊωάννου με τη διοίκηση της ΑΕΚ.

«Ο Στέλιος αγαπούσε πολύ τον Μίμη. Αυτός άλλωστε ήταν που είχε μεσολαβήσει στον πρόεδρο της ομάδας για να πάρει κάποια χρήματα. Τους είχε πει "δεν είναι δυνατόν κοτζάμ Παπαϊωάννου να παίρνει αυτά τα λεφτά"», επισημαίνει.

Το φιλικό της ΑΕΚ με τη Ρεάλ (3-3) στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου ο Παπαϊωάννου με την εμφάνισή του προσέλκυσε το ενδιαφέρον της «βασίλισσας».

Για το πώς βγήκε ο ύμνος της ΑΕΚ:

Το 1965 συνέβη αυτό. Εγώ τον σύστησα στον Στέλιο Καζαντζίδη και εκείνο τον καιρό που αντιμετώπιζε τα προβλήματα με την ΑΕΚ που δεν μπορούσε να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, του είπε ο Καζαντζίδης, δεν έρχεσαι τώρα που θα πάμε στη Γερμανία, μιας και τραγουδάς λίγο. Έτσι ήρθε μαζί μας στη Γερμανία που γινόταν χαμός. Τότε υπήρχαν οι νέοι μετανάστες στη Γερμανίας. Έβγαινε στην σκηνή μια φορεσιά της Εθνικής και μια μπάλα και τραγουδούσε 2-3 τραγούδια.

Φυσικά με πολλή αγάπη και συγκίνηση ο κόσμος τον υποδεχόταν, όπως και τον Καζαντζίδη. Εγώ τότε έπαιζα μπουζούκι, ήμασταν μαζί στο συγκρότημα. Στη συνέχεια ήμασταν μαζί στην Αθήνα. Και τότε γεννήθηκε η ιδέα. Μου είπε ο Καζαντζίδης δεν του γράφεις ένα τραγούδι για την ΑΕΚ. Έτσι κάθισα και έγραψα τη μελωδία και στη συνέχεια φωνάξαμε έναν στιχουργό, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη και έγραψε τον στίχο. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι αυτό, το οποίο παίζεται και θα παίζεται στους αγώνες της ΑΕΚ.

Προλάβαμε πριν από έξι - οκτώ χρόνια και πάθει το πρόβλημα που είχε το μακροχρόνιο. Το τραγούδησε ξανά και κάναμε νέα ενορχήστρωση με τραγούδια σημερινά. Θα έχει ακόμα ζωή αυτό το τραγούδι με τη φωνή του αγαπημένου μου φίλου, του Μίμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ