Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

9 λάθη που προκαλούν μούχλα στο σπίτι σας

Η μούχλα στο σπίτι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας και μπορεί να κάνουμε λάθη που προκαλούν τη δημιουργία μούχλας. Για παράδειγμα, οι υγραντήρες ή οι διαχυτές αέρα είναι όλο και περισσότερο παρόντες σε σπίτια με κρύο και ξηρό καιρό. Ωστόσο, αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη υγρασία σε τοίχους ή άλλες επιφάνειες μακροπρόθεσμα. 

Ωστόσο, η μούχλα και η υγρασία στο σπίτι αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως το άσθμα. Έτσι, για να αποφύγετε αυτόν και άλλους κινδύνους, είναι σημαντικό να διορθώσετε εκείνα τα λάθη που υποδηλώνουν την εμφάνισή τους. 

Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι η μούχλα είναι σημαντική γιατί βοηθά στην αποσύνθεση των οργανισμών, παρ’όλα αυτά δεν θέλετε σίγουρα να τη φιλοξενήσετε στο σπίτι σας. 

Όχι μόνο θα καταστρέψει τις δομές σας, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας και της οικογένειάς σας. Για να μην ευδοκιμήσει, φροντίστε να αποφύγετε τα παρακάτω λάθη. Θα σας παρουσιάσω 9 λάθη που προκαλούν μούχλα στο σπίτι σας!

Το μπάνιο δεν διαθέτει κατάλληλο αερισμό


Η ζεστασιά και η υγρασία είναι δύο χαρακτηριστικά απαραίτητα για να ευδοκιμήσουν ορισμένα βακτήρια, μούχλα και μύκητες. Δυστυχώς, τα περισσότερα μπάνια είναι υγρά και ζεστά, καθιστώντας αυτήν την περιοχή του σπιτιού ιδανική για μούχλα και ωίδιο. 

Γι’ αυτό εξασφαλίστε τη σωστή ροή αέρα στο δωμάτιο ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο εάν δεν έχετε παράθυρα. 

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να διατηρείτε τις επιφάνειες στεγνές. Εάν είναι δυνατόν, κάντε έναν επιφανειακό καθαρισμό για να αφαιρέσετε πιθανές εναποθέσεις νερού. 

Επίσης, κρατήστε ένα στεγνό πανί κοντά σας για να στεγνώσετε τον πάγκο του νιπτήρα. Το μπάνιο είναι ένας από τους πιο υγρούς χώρους του σπιτιού. Επομένως, θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας.

Υπερπότισμα φυτών εσωτερικού χώρου


Πολλοί ανησυχούν συχνά για την ενυδάτωση των φυτών τους. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί αρκετό υγρό, εφαρμόζεται περίσσεια νερού σε αυτά. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την υγεία του φυτού και προκαλεί τη δημιουργία υγρασίας και μύκητα. 

Εκτός από πιθανή ζημιά σε τοίχους ή επιφάνειες, τα ευαίσθητα άτομα θα εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό, αν δείτε άσπρο μουχλιασμένο χώμα στις γλάστρες, θα πρέπει να το πετάξετε. 

Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε το μολυσμένο χώμα και βάλτε το φρέσκο ​​έδαφος στη θέση του. Είναι επίσης καλή ιδέα να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε κάθε είδος φυτού ή να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει περισσότερο από το μισό έδαφος.

Ο υπερβολικός ατμός κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει μούχλα


Το φαγητό στον ατμό είναι πολύ υγιεινό και δεν σας συνιστούμε να το εγκαταλείψετε. Αντίθετα, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες ενώ έχετε κατσαρόλες με νερό που βράζει. Επίσης, αν έχετε ανεμιστήρα, ανάψτε τον κατά το μαγείρεμα. 

Χρησιμοποιήστε τα καπάκια της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα και περιμένετε να βράσει λίγο το φαγητό πριν τα αφαιρέσετε. Από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν διαρροές και θα πρέπει να τις καθαρίσετε αμέσως. 

Τα βρώμικα πιάτα και σκεύη είναι άλλοι παράγοντες που πρέπει να αποφύγετε. Μεγάλοι σωροί από βρεγμένα πιάτα και κατσαρόλες και τηγάνια συμβάλλουν στη διατήρηση της υγρασίας στην κουζίνα, η οποία οδηγεί σε μούχλα. Επίσης, μην ξεχνάτε να απλώνετε τις πετσέτες κουζίνας μετά τη χρήση.

Δεν καθαρίζετε άμεσα τους λεκέδες στα χαλιά


Οποιαδήποτε επιφάνεια με υγρασία είναι μια εστία πιθανής ανάπτυξης μύκητα. Ναι, τα χαλιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Σκεφτείτε δύο φορές προτού αντιμετωπίσετε αμέσως έναν λεκέ σε αυτήν την επιφάνεια, ακόμα κι αν είναι απλώς νερό. Αυτό είναι ένα από τα λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε μούχλα στο σπίτι. 

Στην πραγματικότητα, ένας έγκαιρος καθαρισμός μπορεί να σας γλιτώσει από κάποια ταλαιπωρία, όπως μόνιμους λεκέδες στο χαλί ή στο πάτωμα, εάν το υγρό εισχωρήσει. Το πιο σημαντικό, εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας. Αφαιρέστε το χαλί, καθαρίστε το και αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το επανατοποθετήσετε.

Υπάρχει συσσώρευση αντικειμένων σε στενούς χώρους


Δεν χρειάζεται να είστε ψυχαναγκαστικές. Τα περισσότερα σπίτια έχουν χώρο για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σπάνια. Αλλά αν αυτός ο χώρος δεν καθαρίζεται τακτικά, είναι ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας και υγρασίας. 

Τρωκτικά και ζωύφια μπορούν ακόμη και να μολύνουν το σπίτι. Μην περιμένετε να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Εφαρμόστε έναν τριμηνιαίο γενικό καθαρισμό για να απαλλαγείτε από πράγματα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους ή που δεν θα χρησιμοποιείτε πια. Αυτό θα κάνει ευκολότερο να παρατηρήσετε την ανάπτυξη μούχλας εγκαίρως.

Αγνοείτε μικρές διαρροές


Οι μικρές διαρροές από βρύσες ή διαρροές είναι οι κύριες αιτίες μούχλας και υγρασίας στα σπίτια. Και εδώ, η παρατήρηση μπαίνει στο παιχνίδι ως η κύρια μέθοδος πρόληψης. Τι πρέπει να αναζητήσετε; Διαρροές σε τοίχους, οροφές ή επιφάνειες κοντά σε πηγές νερού και διαρροές νερού σε σωλήνες ή βρύσες. 

Μην ξεχάσετε να επιθεωρήσετε την περιοχή και τις συνδέσεις της τουαλέτας, του πλυντηρίου ρούχων, του στεγνωτηρίου, του πλυντηρίου πιάτων, των δεξαμενών νερού και των θερμοσιφώνων. 

Βρήκατε διαρροές που θέτουν σε κίνδυνο τη δομή του σπιτιού; Καλέστε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Όσο μικρή κι αν είναι η διαρροή, μην καθυστερείτε να την επισκευάσετε.

Υγρές πετσέτες που αφήνονται σε ένα σωρό


Η βιασύνη της καθημερινής ζωής μπορεί να σας αναγκάσει να παραβλέψετε ορισμένες εργασίες, όπως το να στεγνώσετε τις βρεγμένες πετσέτες μετά το ντους. Το να αφήνεις όμως υγρά ρούχα σε σωρούς, διευκολύνει την ανάπτυξη μούχλας και υγρασίας. 

Ως αποτέλεσμα, τα ρούχα ή οι πετσέτες μυρίζουν και μπορεί να αλλοιωθούν. Για να το αποφύγετε αυτό, απλώστε τα ρούχα και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κατά προτίμηση στο φως του ήλιου, πριν τα βάλετε στο μπροστινό μέρος ή στην ντουλάπα. 

Μετά από κάθε χρήση, είναι σημαντικό να στεγνώνετε τις πετσέτες. Διαφορετικά, μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη μυκήτων.

Αποθήκευση στοίβων από κούτες


Προσοχή στην αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων χαρτονιού σε υγρά μέρη. Τα υπόγεια και τα γκαράζ χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση χάρτινων κουτιών Χριστουγέννων, αποκριών και άλλων εορταστικών ειδών. 

Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας, δοκιμάστε να στεγανοποιήσετε τον χώρο αποθήκευσης. Λάβετε υπόψη ότι η μούχλα ευδοκιμεί πολύ καλά σε υγρό χαρτόνι. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μούχλας είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία αντί για χαρτόκουτα. Αλλά αν αυτό δεν είναι μια επιλογή για εσάς, προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα κουτιά αρκετά μακριά μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα μεταξύ τους.

Αποθήκευση φρέσκων καυσόξυλων σε εσωτερικούς χώρους


Τα φρέσκα καυσόξυλα απελευθερώνουν υγρασία καθώς παλαιώνουν. Επομένως, εάν το αποθηκεύετε σε εσωτερικό χώρο, ακόμη και στο γκαράζ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανή η ανάπτυξη της μούχλας. Εάν είναι δυνατόν, αποθηκεύστε το σε εξωτερικό χώρο που προστατεύεται από τη βροχή ή άλλους παράγοντες, αλλά έχει καλή ροή αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ