Quantcast

http://picasion.com/

Της Αμύνης τα παιδιά και οι λάτρεις της Ελισάβετ - Άρθρο του Κώστα Μπλιάτκα

Είναι πολλοί και αυτοί που πιστεύουν ότι στιγμή του θανάτου ενός προσώπου επιβάλει σεβασμό στον εκλιπόντα, μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους. Ο Κωνσταντίνος ανήκει πια στη δικαιοδοσία της Ιστορίας

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, βγήκαν πάλι στον αφρό οι χαρακτηριστικοί τύποι της φοιτητικής μας παρέας της Μεταπολίτευσης. Με πρώτους και πιο θορυβώδεις τους συνεπαρμένους από το υπέρ πολιτικοποιημένο κλίμα μετά το 1974, όταν ίσχυε γενικώς το «κλίνατε επ αριστερά».

Πέρασε μισός αιώνας και αυτοί στη ταβέρνα λες και ακόμα τραγουδούν:

  • «Της Αμύνης τα παιδιά
  • διώξανε το βασιλιά
  • Της Αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο
  • της Αμύνης το σκουφάκι έφερε το Λευτεράκη
  • Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά
  • και του δώσαν τα βρακιά του
  • για να πάει στη δουλειά του
  • τον περίδρομο να τρώει με το ξένο του το σόι»
Και όπως θυμάμαι ο ενθουσιασμός κορυφώνονταν όχι στο στιχάκι για τον Λευτεράκη αλλά όταν το τραγούδι έφτανε στο «ξένο σόϊ» και στον «περίδρομο».

Η σύγκρουση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1965 με το παλάτι και τον 25χρονο άπειρο από τα πολιτικά νεανία βασιλιά, δίπλα στη δολοπλόκο Φρειδερίκη, η «κυβέρνηση του λαού» και η «κυβέρνηση του βασιλέως», η αποστασία και τα Ιουλιανά που άνοιξαν το δρόμο για την Χούντα, έπαιξαν το ρόλο τους. Ο Κωνσταντίνος εκείνες τις μέρες συνδέθηκε άπαξ και δια παντός με την λαϊκή αποδοκιμασία σε βάρος του. Έχασε κάθε ελπίδα. Οι φανατικοί υποστηρικτές του ήταν από τότε δυναμική μεν αλλά σταθερά φθίνουσα αριθμητικά μειοψηφία.

Μικρή αντίφαση και ανύπαρκτες αθωωτικές προϋποθέσεις παρέχει το « κίνημα» του Κωνσταντίνου κατά της Χούντας συνταγματαρχών τον Δεκέμβριο του 1967.

Αλλά και σε βάθος χρόνου του 20ου αιώνα, είναι γεγονός ότι στου λαού την καρδιά δεν μπόρεσε να χωρέσει η βασιλεία. Ήταν παρούσα με «ρόλο» σε όλες τις εθνικές τραγωδίες του 20ού αιώνα: Διχασμός , Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, Αποστασία , Χούντα.

Δεν έζησε τέτοιες συμφορές και εμφύλιους σπαραγμούς η «αυτοκράτειρα» Μεγάλη Βρετανία που αποχαιρέτησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και τελετουργικής μεγαλοπρέπειας πριν από μερικούς μήνες την Ελισσάβετ. Αλλά και εκεί, δημιουργούνται τώρα οι προϋποθέσεις για σοβαρό διάλογο για το μέλλον του θεσμού της μοναρχίας που παρά την όποια λάμψη και την κολοσσιαία παράδοση, δεν δείχνει να ανήκει στον 21ο αιώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

11 σχόλια:

  1. Τόσο μίσος για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο? Σας πειράζει που οι βασιλείς διπλασίασαν την Ελλάδα με τους Μακεδονικούς Αγώνες ή που έσωσαν την πατρίδα μας από τους ΕΑΜοσιμορίτες στο Βίτσι και στο Γράμμο?
    Ρε ορφανά του Μαρξ, δεν χορτάσατε Σακελαροπούλες και Παπούλιες. Αχάριστοι, ε αχάριστοι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους βασιλιάδες μας τους κουβάλησαν οι Άγγλοι, που υπήρξαν οι χειρότεροι εχθροί μας (αυτοί σακάτεψαν την Κύπρο και μέχρι σήμερα στηρίζουν ύπουλα τους Τούρκους).

      Διαγραφή
    2. Ρε 1:59', ο Βενίζ-Αλί, που γέμισαν πλατείες και δρόμοι, Έλληνας ήταν, οι μήπως οι Σιμίτηδες και πολλοί άλλοι που άλλαξαν τα ονόματά τους ήταν καθαρόαιμοι Έλληνες?
      Οι πρόγονοι του Βασιλιά Κωνσταντίνου διπλασίασαν την Ελλάδα, ο ίδιος ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος σήκωσε την Ελληνική σημαία ως ολυμπιονίκης, ενώ οι Τσούπρες πούλησαν την Μακεδονία και οι Πάγκαλοι την πέταξαν από τα Ίμια γιατί είπαν ότι είναι ένα πανί.
      Τέτοιος αχάριστος λαός, τέτοιοι πολιτικοί. Άντε καλή λόρδα με τα μνημόνια.

      Διαγραφή
  2. Ντροπή για τους Ελληνες... Όσα λάθη κι αν έκανε ο Βασιλιάς δεν παύει να είναι ένας τέως αρχηγός κράτους.... Είδαμε το χαιρι των μετά τον Βασιλιά λαμογιων της πολιτικής... ΑΙΣΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μητσοτάκη... Πες αλεύρι... Ο Τσιπρας κυβερνάει... Και σε γυρεύει... θέλει τελικά αρκετά κιλά αρχ@@@ για να είσαι πρωθυπουργός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Βασιλιά Κωνσταντίνο,το αξίωμα του αλλά και εκτόπισμα του, γιατί πόλεις κόσμος τον σέβονταν και τον αγαπά. Τον φοβόταν αλλά και τον φοβούνται οι αριστεροί, κεντροαριστεροί, κομμουνιστές, κεντρώοι αλλά φαίνεται πως οι δεξιοί και κεντροδεξιοί τον φοβούνται πιο πολύ. Γι'αυτό κάνουν αυτά τα ανύπαρκτα για την κηδεία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τραγούδι λέει και κάνει ομοιοκαταληξία '' που έδιωξε βουλευτάδες, τους ψευταράδες και τους κλεφταράδες.'' Δηλαδή τους Μαυρογιαλούρους, τους Καλοχαιρέτες, τους καπετάν Γιώτηδες, τους χωρίς ένσημα σαν τον Τσίπρα και τον Κούλη κλπ. Καλά λέει το τραγούδι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατακαημένη ΠΑΤΡΙΔΑ!
    Ο ένας χειρότερος από τον άλλο!
    Για αυτό το χάλι πολεμήσατε και μας σώσατε από τον αιώνιο αφανισμό ωρέ Γέρο του Μοριά εσύ και οι υπόλοιποι ήρωες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μητσοτάκη έπρεπε η κηδεία να γίνει δημόσια δαπάνη
    τουλάχιστον ως ολυμπιονίκης. τι προσέφεραν ο Φλωράκης
    (θα πουλούσε την Μακεδονία στους Σλαβους),ο Μπονατσος
    ,ο βοσκόπουλου κ.α και έγινε η κηδεία τους δημόσια δαπάνη.
    απλώς φοβάσαι την αριστερά και αυτό θα σου στοιχήσει στις εκλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι εγινε; Βγηκανε ολοι οι ΧΟΥΝΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ απο τις τρυπες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον δεν υπάρχει απόλυτο δίκιο σε καμία πλευρά. Δύσκολη και "περίεργη" εξίσωση για πολλοστή φορά για τη χώρα. Πώς θα ήταν δυνατόν να αποδοθούν κάποιες τιμές στην κηδεία ενώ δεν του απέδιδαν τιμές εν ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ