Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή» παρουσιάστηκε στη Βέροια


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου έγινε το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2023, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των Πολιτιστικών και Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας.

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίτιμου προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), και πρώην προέδρου της Καρδιολογικής Εταιρίας Ελλάδος «Όλη μου η ζωή». 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση καις τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού», εξέδωσαν οι εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS.


Την εκδήλωση άνοιξε η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου, η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες του Γιώργου Παρχαρίδη, στον ποντιακό ελληνισμό, τον οποίον και γνώρισε μέσα από τη συμμετοχή της στα κοινά των οργανώσεων των Ποντίων, και κυρίως στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), της οποίας υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Όπως είπε είναι τιμή να παρουσιάζω σήμερα έναν ευπατρίδη Πόντιο, αλλά συνάμα και δύσκολο να αποδώσω με απλά λίγια την πορεία του Γιώργου Παρχαρίδη και την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Η αναδίφηση στο μακρόπνοο έργο του αποτελεί ένα βάπτισμα, σε αξίες, ήθη και έθιμα των Ποντίων. Ακούραστος επιστήμονας, ανέναος άνθρωπος, βαθύτατα αξιοπρεπής, προσεγγίζει με λυρισμό, αλλά και δωρικότητα την ιστορία των Ποντίων. Η φτώχεια, η αγωνία της μάνας, η ελπίδα των ασθενών, το καθήκον… και η ενδελεχής αναφορά στην Ιστορία μας, προϋποθέτουν ένα αμάλγμα σπάνιου ανθρώπου και επιστήμονα. Αυτός είναι ο Γιώργος Παρχαρίδης.


Ακολούθως ο Αντώνης Καγκελίδης, ταμίας της ΠΟΕ, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι «το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη είναι σημαντικό τόσο στον ιατρικό χώρο και ιδιαίτερα της καρδιολογίας, αλλά πολύ μεγάλη και στον ποντιακό χώρο. Το έργο του δεν χωράει σε ένα βιβλίο, αλλά χρειάζονται τόμοι για να αναφερθείς στα πενήντα χρόνια προσφοράς του».


Στον χαιρερισμό του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε στην πορεία του Γιώργου Παρχαρίδη από το Πρωτοχώρι Κοζάνης έως την πορεία του στην ιατρική και στην συμμετοχή του στα κοινά του ποντιακού ελληνισμού, κάνοντας λόγο για μια «εξέχουσα προσωπικότητα με στόχους, που κατάφερε πολλά πράγματα στη πορεία του στην ζωή.


Ο Πρόδρομος Ισαακίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, έκανε μία ιστορική ανδρομή στα φοιτητικά του χρόνια και θυμήθηκε ότι ήταν μαθητής του Γιώργου Παρχαρίδη στα αμφιθέατρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου βρισκόταν πάντα κοντά στον φοιτητή, αλλά και στον ασθενή, τονίζοντας πως η ιατρική οφείλει πολλά στον γιατρό - καρδιολόγο Γιώργο Παρχαρίδη. Ανέφερε μάλιστα πως εμείς οι φοιτητές είχαμε έναν άνθρωπο που μπορούσε να μας ακούει, ήταν δάσκαλος και από τους καταξιωμένους καρδιολόγους στην Ευρώπη.


Στη συνέχεια ο Γιώργος Κιούσης, δημοσιογράφος - εκπαιδευτικός, ανέφερε ότι το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη, είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη, ανεκτίμητο από πολλές πλευρές. Ο Γιώργος Παρχαρίδης το βίωμά του το έκανε χρές και το μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Πήρε το προσφυγικό - ποντιακό και με το επιστημονικό του κύρος και το ανάστημα, κατάφερε να το προσωρήσει πιο πέρα, ενώ έθεσε και το θέμα του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.


Ακολούθως ο συντονιστής Γιώργος Κιούσης κάλεσε τον γιό του συγγραφέα, Στάθη Παρχαρίδη στο βήμα, ο οποίος ανέφερε ότι ο πατέρας του Γιώργος Παρχαρίδης, αφιέρωσε την ζωή του στον ποντιακό ελληνισμό, αλλά το κενό στην οικογένεια το κάλυψε η μητέρα του, η αείμνηστη Φούλα από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, για να δουλέψει γι’ αυτό το σκοπό απερίσπαστα ο πατέρας του.


Ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, ανέφερε ότι ο Γιώργος Παρχαρίδης, στο βιβλίο περιγράφει με συνοπτικές γραμμές τις δράσεις πενήντα χρόνων στον ποντιακό χώρο. Ο ερευνητής του σήμερα, αλλά και ο ιστορικός του αύριο θα βρει πολυτιμα στοιχεία για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού μέσα από τις γραμμές του βιβλίου. Εκτός από επιστήμονας, ο Γιώργος Παρχαρίδης, είναι πρωτίστως άνθρωπος και συνέβαλε στη δημιουργία αλλά και στη διατήρηση της Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος, αγωνιζόμενος για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού.


Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σελβιαρίδης, νευροχειρουργός, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία στο ΑΠΘ και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και τόνισε πως ο Γιώργος Παρχαρίδης, προσέφερε τόσο στην επιστήμη, όσο και στον ποντιακό ελληνισμό, και ανέφερε ότι το βιβλίο, είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Ανέφερε μάλιστα, πως ο Γιώργος Παρχαρίδης, προσέφερε τα μέγιστα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο και προσέφερε πολλά για την επίλυση των προβλημάτων του ποντιακού προσφυγικού ελληνισμού.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Γιώργο Παρχαρίδη, στην Τραπεζούντα και στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συμβουλή του να ασχοληθεί με τα κοινά της ΠΟΕ, κάτι το οποίο και έπραξε. Όπως είπε, τον Γιώργο Παρχαρίδη, τον θεωρεί πνευματικό του πατέρα στον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό, αν και συχνές είναι οι διαφωνίες τους, αλλά στο τέλος επικρατεί ο κοινός τόπος για το συμφέρον των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού.


Ο Κώστας Γαβρίδης, επίτιμος γενικός γραμματέας της ΠΟΕ και επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν συνεργάτης για χρόνια του Γιώργου Παρχαρίδη, στην Ένωση Ποντίων Φοιτητών, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και στην Διεθνή Συνομοσποντία Ποντίων Ελλήνων, ανέφερε ότι ο συγγραφέας με αυτό το βιβλίο δίνει εντύπως το στίγμα του και την προσωπική του σφραγίδα και της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων προσφύγων στα κοινά. Ήταν πάντα μπροστά και αγωνίστηκε με πάθος για τον ποντιακό ελληνισμό.

Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ανέφερε ότι ο Γιώργος Παρχαρίδης, που ξεκίνησε από τα καπνοχώραφα του Καπνοχωρίου (Πορτοράζ’) της Κοζάνης, άφησε πίσω του τις διακρίσεις, διάβασε, διακρίθηκε και μέσω της γνώσης, όπως και χιλιάδες άλλα προσφυγόπουλα της υπαίθρου, αγωνίστηκε για τα δίκαια του ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού. Αλλά όσο ψηλά κι αν ανέβηκε στο χώρο της επιστήμης και της καρδιολογίας, δεν ξέχασε από πού προέρχεται. Γύρισε και κοίταξε πίσω, στην ρίζα τους και όταν τον κάλεσε το καθήκον του πατριωτισμού στα ποντιακά πράγματα, δεν κρύφθηκε, βγήκε στο ξέφωτο, εκτέθηκε στο κοινό των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνο, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής για τα 50 χρόνια που αφιέρωσε στον ποντιακό ελληνισμό και αξίζει να διαβαστεί, γιατί πολλοί συνεργάτες του, θα δουν τις κοινές τους δράσεις.


Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνησή του, ιδιαίτερα γιατί η παρουσίαση έγινε στην πατρίδα της συζύγου του, αείμνηστης Φούλας με καταγωγή από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, και τόνισε πως ένιωσε χαρά και συγκίνηση για το τελικό αποτέλεσμα, μιας και κατάφερε να συμπυκνώσει τη δράση τους στα ποντιακά πράγματα 50 χρόνων σε κάτι περισσότερο από 400 σελίδες του βιβλίου. Είναι όπως είπε, ένα βιβλίο που λέει την αλήθεια σε κάθε κατεύθυνση, χωρίς φόβο και πάθος. Ένα βιβλίο που το αφήνει παρακαταθήκε για τις επόμενες γενιές.


Η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα από χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας, με πρόεδρο τον Μιχάλη Γιεμενετζίδη, χοροδισκαλαλο τον Βαγγέλη Λάχανη και ένα αγαπημένο τραγούδι της αείμνηστης Φούλας. Συμμετείχαν οι μουσικοί, Γιάννης Χωραφαΐδης στη λύρα, Βασίλης Ξανθόπουλος στη λύρα και Κυριάκος Ξυνόπουλος στο νταούλι.


Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο διοικητής τροχαίας Βεροίας Ιωσήφ Παρούτογλου, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Απόστολος Νεστορόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βέροιας, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, αντισυνταγματάρχης Α’ Μεραρχίας Πεζικού και ο Απόστολος Μούρτης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών νομού Ημαθίας.


Τη Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών και Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας, αποτελούσαν οι, Αντώνης Καγκελίδης, Δώρα Μπαλτατζίδη, Μιχάλης Γιεμενετζίδης, Νίκος Τουμπουλίδης και Χρήστος Ταχματζίδης.

1 σχόλιο:

  1. με τα χρόνια έρχονται και νεώτερες πηγές και δίνουν πολλές εκδοχές για όσα μαθαίναμε.Το θέμα είναι ότι κάθε ράτσα νοιώθει αδικημένη.Κάποια στιγμή πρέπει να πάμε μπροστά.
    Το δεν ξεχνώ δεν μας τιμάει .Εμείς συγχωρούμε.Οι άγριοι όχι.
    Ας διαλέξουμε τι είμαστε.Ανατολίτες ή ευρωπαίοι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ