Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εγκρίθηκε «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα

Ευχαριστίες Ζάεφ σε Τσίπρα και Μητσοτάκη
Μαθήματα… «Μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα θα παραδίδει Μη Κυβερνητική Οργάνωση μετά την έγκριση και επικύρωση του καταστατικού του από τα δικαστήρια της πόλης. Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος του Κέντρου όπως λέει είναι να εργαστεί για την:
  • διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.
  • υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.
Σημειώνεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Μακεδονική» καθορίζεται ρητά ως η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. «Δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας και δεν έχει σχέση με [...]την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(4).

Ανακοίνωση για την ίδρυση της ΜΚΟ εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που χαίρονται για αυτή την όμορφη πράξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μια ακόμη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας».

Συγχαρητήρια και από τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Τα συγχαρητήριά του έστειλε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Η αξία των πραγματικών συμβιβασμών διαρκεί και μεγαλώνει με το χρόνο. Οι πραγματικοί συμβιβασμοί ηρεμούν, δεν επιδεινώνουν τις σχέσεις γιατί φροντίζουν για τα ουσιαστικά και των δύο πλευρών», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


25 σχόλια:

  1. Για να μάθουμε τι είναι όλοι αυτοί που κυβερνούν διαχρονικά την Ελλάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είναι τώρα οι Μακεδονομάχοι του Κούλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί που ήσουνα κι εσύ όταν ψηφιζόταν η συμφωνία. Προδότες όλοι σας, δεξιά και αριστερά καρναβάλια.

      Διαγραφή
  3. Να πάμε να μάθουμε νεζναμικα! Α ρε καραγκιόζη δες που κυβερνάνε την χώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα πρότεινα να σταματήσουν να λειτουργούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών σε Όλη τη Μακεδονία Δεν πρόκειται να ενωθούμε με την υπόλοιπη Ελλάδα

      Διαγραφή
    2. Ο Μητσοτάκης το είχε πει.Αν η συμφωνία υπογραφεί,θα εφαρμοστεί.Ποτέ δεν είπε πως θα καταγγελθεί ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο θα ακυρωθεί.Τα οποιαδήποτε παράπονα,διαμαρτυρίες,κατάρες ( μαζί και οι δικές μου ) στον αλ6 και στον υποκριτή καμμένο.

      Διαγραφή
    3. Η συμφωνία παραβιάστηκε 320 φορές από τους Σκοπιανούς, μόνο για το 2022.
      Δεν είδα τον Μητσοτάκη να την καταγγείλει ως όφειλε. Γιατί;

      Διαγραφή
  4. Οι βουλευτές μας τι κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμεσα να ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο ανάμεσα στο Βάλτο και τον Γιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μετονομάσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Περιφέρεια της Αρχαίας Μακεδονίας, ώστε να σώσουμε τουλάχιστον την Ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Όποιος έχει την Αρχαία Μακεδονία έχει και την ουσία της Ιστορίας. Έτσι όποιοι ξένοι διαβάζουν στις πινακίδες ή στους χάρτες ή στα έγγραφα την Περιφέρεια της Αρχαίας Μακεδονίας θα ξέρουν ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ από την Ελληνική Μακεδονία.
    Νομίζω ότι είναι ίσως η τελευταία κίνηση ουσίας που μπορούμε να κάνουμε. Απλά θα πρέπει όλοι ατομικά, σύλλογοι, φορείς, σωματεία να πιέσουμε ΆΜΕΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση .
    Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Να δούμε ποιοί πολιτικοί θα ακολουθήσουν τώρα που έρχονται και εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους.Ξεβρακωθηκαν τα ΣΥΡΙΖΑ.Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ.Κριμα οι αγώνες των Μακεδονομάχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κόμμα: Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποιοι όμως τους ψηφίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή αυτήν την γλώσσα μιλουσε ο Μέγας Αλέξανδρος;ς;;ωραία όσο πσμε και στο καλυτερο......... Αισχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν τα λέγανε βουλγαρικά έχουν διαφορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα μακεδονικής γλώσσας που θα την μιλούν ρωτώ Στον πεζόδρομο που πίνουν καφέ Και πώς θα παραγγέλνουν πρέπει και οι σερβιτόροι να την διδαχθούν αμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Σκοπιανοί με το ψευδοκρατίδιο δεν πανηγύρισαν όταν τους αναγνώρισε οποιαδήποτε άλλη χώρα, παρά μόνο όταν τους ''αναγνωρίσαμε'' εμείς. Γιατί; Διότι γνωρίζουν ότι είναι οι καταπατητές και πως εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και ότι μόνο η δική μας ''αναγνώριση'' έχει σημασία. Πανηγυρίζουν και τώρα για την ίδρυση του εν λόγω έμμισθου ''μαϊμού-σωματείου''....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μετά οι τενεκέδες ( ξεγάνωτοι) πολιτικοί μας θέλουν να "στριμώξουν" και να "απομονώσουν" τον Τούρκο Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποια ειναι η αποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το Αιγαιο?

    Αν οι παραλιακες πολεις της μικρας ασιας θελησουν ΑΥΡΙΟ να αυτοπροσδιοριστουν (για διαφημιστικους-τουριστικους λογους) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ,με γεωγραφικο προσδιορισμο βεβαιως βεβαιως υμεις θα φορεσουμε ρεπουμπλικα και θα βγουμε φωτογραφια αγκαλια στη Λεσβο(οχι στη μυτηλινη) για να προαγαγουμε τη φιλια αναμεσα στους δυο λαους ?

    ΠΡΟΔΟΤΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή αν θελήσουν οι Τούρκοι να ονομάσουν τις γεωγραφικές περιοχές που κατέκτησαν με εγκλήματα και αφανισμό των ντόπιων λαών σε Ιωνία και Αιολία εμείς λογικά και αναλογικά θα...υπογράψουμε!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ