Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αυτά είναι τα Χιονοδρομικά Κέντρα που ξεχωρίζουν στη Βόρεια Ελλάδα

Περιμένοντας τις πρώτες νιφάδες χιονιού οι ορεινοί προορισμοί της χώρας προετοιμάζονται για μία σεζόν που εμπεριέχει τη δράση και τη χαλάρωση ενώ την ίδια στιγμή θα μας φέρει πιο κοντά στη φύση και τη μαγεία της. Τα χιονοδρομικά κέντρα, γίνονται πόλος έλξης τόσο για εκείνους που θέλουν να κάνουν σκι, αλλά και για όλους τους άλλους που το ενδεχόμενο να βρεθούν σε ένα σαλέ και να απολαύσουν μία ζεστή σοκολάτα, ή έναν ζεστό καφέ, αποτελεί ιδανικό σενάριο.

Διαθέτοντας 17 χιονοδρομικά κέντρα, διασκορπισμένα στις πλαγιές της ηπειρωτικής Ελλάδας, σχεδόν ο καθένας μπορεί να βρει κάποιο κοντά του το οποίο θα το επισκεφθεί χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία και πολύωρα ταξίδια.

Ωστόσο, στο κείμενο που ακολουθεί θα επικεντρωθούμε σε εκείνα που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και θα κάνουμε ski resort hopping, σε 5 χιονοδρομικά, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε τις καλύτερες πλαγιές.

3-5 Πηγάδια

Το συναντάμε στην δυτική πλευρά του Βερμίου, 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και πρόκειται για ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας, αλλά και δύο ανακαινισμένα σαλέ. Ειδικότερα, διαθέτει πέντε πίστες από 200 μέτρα εκείνη των αρχαρίων μέχρι και την πίστα δρόμων αντοχής, από 3 μέχρι και 10 χιλιόμετρα.

Υπάρχει σύστημα τεχνητού χιονιού ώστε ακόμη και σε περιόδους που το χιόνι δεν είναι αρκετό να επιτυγχάνεται ιδανική ποιότητα. Σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό, βρίσκεται ο οικισμός Μεταμόρφωση, τα παλαιότερο όνομα ήταν Ντραζίλοβο, στον οποίο μπορεί ο επισκέπτης να βρει καταλύματα για άνετη διαμονή.



Σέλι

Αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το οποίο λειτουργεί από το 1934, όταν και διοργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1955, τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας, που έφτανε σε υψόμετρο 1600 μέτρα ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500 μέτρα φτάνοντας σε υψόμετρο 1730 μέτρα.


Σήμερα διαθέτει 10 αναβατήρες, εκ των οποίων είναι οι 6 μονοθέσιοι συρόμενοι και 1 διθέσιο εναέριο και 4 baby-lift. Η θέση του είναι 24 χιλιόμετρα μακριά από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό, γίνεται μεσώ της Εγνατία οδού.

Καϊμακτσαλάν


Βρίσκεται στις πλαγιές του τρίτου ψηλότερου βουνού της χώρας, το οποίο φτάνει σε ύψος στα 2524 μέτρα. Στην κορυφή μάλιστα του Βόρα, όπως είναι το όνομά του, πάνω στη γραμμή των συνόρων της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο μάλιστα αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η έναρξη του χιονοδρομικού έγινε το 1994, με την δοκιμαστική του λειτουργία, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε η επίσημη έναρξη.

Η θέα από τις πλαγιές είναι καταπληκτική, όπου ανάλογα με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, μπορεί κανείς να δει τον Θερμαϊκό, αλλά και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει 5 αναβατήρες, ενώ οι πίστες είναι μακριές και φαρδιές, μπλε και κόκκινου χρώματος. θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.



Βασιλίτσα

Συνεχίζουμε το ski resort hopping και επόμενη στάση είναι στη Βασιλίτσα, στην καρδιά της Πίνδου. Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, και ο πρώτος αναβατήρας λειτούργησε το 1975.

Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους, 1 παιδικό) και 18 πίστες μαύρου, κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος. Δύο από τις πίστες του κέντρου, έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών.


Βίγλα – Πισοδέρι

Στη συμβολή των οροσειρών, του Βαρνούντα και του Βέρνου, σε απόσταση 19 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1650 μέτρα σχηματίζεται αυχένας, όπου βρίσκεται η διάβαση Βίγλας-Πισοδερίου. Στην τοποθεσία αυτή και μέσα σε δάσος από οξιές βρίσκουμε το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου. Διαθέτει δύο σαλέ, 4 αναβατήρες, 10 πίστες,, ενώ σε λειτουργία είναι η ολοκαίνουργια πίστα, Πισοδέρι 2, μήκους 5000 μέτρων και πλάτους 50 μέτρων.

1 σχόλιο:

  1. Το Σέλι δεν ξέρω γιατί το γράψατε ?.......εκεί σκι κάνουν μόνο οι αρκούδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ