Quantcast

http://picasion.com/

Στο συλλαλητήριο μηλοπαραγωγών στην Αθήνα κατέβηκαν αγρότες από το Ροδοχώρι

Τι διεκδικούν - Τι δεσμεύσεις έλαβαν
Για την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο μηλοπαραγωγών στην Αθήνα, αναφέρεται ο Αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», λέγοντας τα εξής: «Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ που έγιναν σε όλες τις μήλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στις 15 Νοέμβρη, ο Αγροτικός σύλλογος Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" και αγρότες από το Ροδοχώρι συμμετείχαν στο μεγάλο και μαχητικό πανελλαδικό συλλαλητήριο μηλοπαραγωγών στην Αθήνα την Πέμπτη 24 Νοέμβρη.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί όλης της χώρας και τον κίνδυνο να ερημώσουν οι περιοχές μας, να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών μας. Αναδείξαμε την αισχροκέρδεια των εμπόρων που μας αρπάζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας κάτω του κόστους παραγωγής και τα πουλάνε 6 ως 10 φορές ακριβότερα στο ράφι, σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδειχθεί και να παραδεχτεί πως υπάρχει οξυμένο πρόβλημα, και ο υπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών, ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκέμβρη θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος των μηλοπαραγωγών (που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ το στρέμμα) χωρίς όμως να αναφερθεί στο ύψος και τη μορφή της όποιας αποζημίωσης. Θεωρούμε ως ένα θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας την δέσμευση του υπουργού, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε.

Όσον αφορά τις συνδεδεμένη ενίσχυση ο υπουργός επιβεβαίωσε την περικοπή στην πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης πώς αυτή θα δοθεί μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρηση της.

Καλούμε το υπουργείο να σταματήσει τον άθλιο διαχωρισμό δίνοντας συνδεδεμένη για τα μήλα σε κάποιες περιοχές και σε άλλες όχι, είτε κόβοντας από άλλα προϊόντα και δίνοντας την σε κάποια άλλα, με σκοπό να στρέψει τον έναν αγρότη ενάντια στον άλλον.

Αναμένουμε εξαγγελία του υπουργού που θα αποκαθιστά την αδικία πού γίνεται και η συνδεδεμένη ενίσχυση να δοθεί σε μήλα ροδάκινα και καρπούς με κέλυφος.

Όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση αλλά και από το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή, υπάρχουν χρήματα και πόροι ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ικανοποιηθούν τα άμεσα αιτήματα μας. Εναπόκειται στην πολιτική βούληση και ευθύνη της κυβέρνησης αν θα στηρίξει τους αγρότες ή τους επιχειρηματίες για μια ακόμη φορά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας αναμένοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση».

2 σχόλια:

  1. Με διακόσους συνεταιρισμούς σε εναν νομό, περιμένετε προκοπη; Ακόμη να πάρτε χαμπάρι, λίγο μυρουδιά, ότι εάν δεν γίνουν εύρωστοι, ελάχιστοι , ελαχιστότατοι συνεταιρισμοί, εκει θα διαμαρτύρεστε και απο τον ιδρώτα σας, θα πλουτίζουν πρόεδροι, παρατρεχάμενοι και μεσάζοντες. Εκεί στον δρόμο και στους ... αγώνες μια ζωή. Ανοησίες, μακρυά απο την πραγματικότητα. Ο κάθε βλάχος, είναι πρόεδρος, που πέρα απο ούρδα και τσίπουρα δεν έχει ιδέα. Νομίζετε ακόμη οτι είμαστε στην δεκαετία του 80, που ήταν η μεγάλη παραγωγή παπατζήδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ