Quantcast

http://picasion.com/

Στη Ρώμη, για ένα φωτεινό μέλλον, το 5ο ΓΕΛ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 Project - School Education «Light of the future» επτά μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, συνοδευόμενοι από δύο καθηγητές τους, μετακινήθηκαν από τις 6 ως τις 12 Νοεμβρίου στη Ρώμη της Ιταλίας. Το εν λόγω πρόγραμμα επικεντρώθηκε θεματικά στο φαινόμενο της φωτορύπανσης, εξού και ο τίτλος του «Light of the future», και αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Το ιταλικό λύκειο, το οποίο ένθερμα καλωσόρισε τόσο το ελληνικό όσο και το γερμανικό σχολείο -εταίρους του προγράμματος- οργάνωσε μια σειρά δράσεων που αφορούσαν το φαινόμενο της φωτορύπανσης. Οι μαθητές χωρίστηκαν την πρώτη μέρα σε μεικτές εθνικά ομάδες, καθεμία από τις οποίες ανέλαβε μία εργασία.


Από τη δεύτερη κιόλας μέρα του προγράμματος, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες: ορισμένοι μαθητές ενημέρωσαν επιτυχώς όλες τις τάξεις του ιταλικού σχολείου για τη φωτορύπανση, προβάλλοντάς τους μια δική τους σχετική παρουσίαση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι μαθητές ετοίμασαν πανό και αφίσες, ζωγραφίζοντας και γράφοντας αγγλικά ή ιταλικά συνθήματα, που οι ίδιοι επινόησαν. Η χρησιμότητα αυτής της δράσης έγινε φανερή την τρίτη μέρα του προγράμματος, στην οποία οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα «Flash mob»! Εν ολίγοις, περιπλανήθηκαν στην πλατεία της Όστια (προάστιο της Ρώμης), κρατώντας τα πανό και τα χαρτόνια και μοιράζοντας στους διερχόμενους φυλλάδια με συνθήματα κατά της φωτορύπανσης, ενημερώνοντάς τους έτσι προφορικά και γραπτά για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η πρωτοποριακή αυτή δράση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου, το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι περαστικοί και αποσκοπούσε στον προβληματισμό των τελευταίων, όσον αφορά την προσωπική τους προσπάθεια αποφυγής τής φωτορύπανσης.


Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Όστια, όπου μια ομάδα μαθητών παρουσίασε στις Δημοτικές Αρχές το υλικό που παράχθηκε από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, προκειμένου να τις ευαισθητοποιήσει πάνω στο πρόβλημα της φωτορύπανσης.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως κάθε δράση αποτελεί μια ξεχωριστή ανάμνηση για τους μαθητές του ελληνικού σχολείου που έλαβαν μέρος στο «Light of the future». Το πρόγραμμα τους έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα ακόμα περιβαλλοντικό πρόβλημα και να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, έναν άλλο πολιτισμό. Χάρη σ’ αυτό κοινωνικοποιήθηκαν συναναστρεφόμενοι με εφήβους και ενήλικες διαφορετικών χωρών, ένιωσαν την γλυκύτητα της συμμετοχής σε μια ομάδα, έκαναν νέους αλλόγλωσσους φίλους και γνώρισαν μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις, τη Ρώμη, που αποτελεί “ανοιχτό μουσείο”, πρωτόγνωρο για τους μαθητές.


Η επίσκεψη στα μνημεία και τα μουσεία της Ρώμης έφερε σε επαφή τους μαθητές με έναν πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον ρωμαϊκό, που σε συνδυασμό με το πνευματικό κίνημα της Αναγέννησης ενέπνευσε σ’ αυτούς το ανθρωπιστικό πνεύμα της Ευρώπης. Εύλογα, λοιπόν, ομολογούν και οι ίδιοι πως κάθε λεπτό που πέρασαν στην Ιταλία είναι συνδεδεμένο με μια όμορφη ανάμνηση αναλλοίωτη στον χρόνο, για την οποία μόνο ευγνωμοσύνη μπορούν να νιώσουν.


Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες: Παύλος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Θυμιόπουλος, Ασπασία Στεφάνου, Σταύρος Ταϊπλιάδης, Γεωργία Φανδινάκη, Ελένη Χαιρωνίδου και Αριστείδης Χαντζαρίδης. Τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου Σταμάτης Χρυσής και η καθηγήτρια Έφη Λιακοπούλου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)



4 σχόλια:

  1. Συνεχώς εκδρομές και μεγάλη ζωή για τους καθηγητές, τα δε παιδιά έχουν επαναπαυτεί στα φροντιστήρια που τα πληρώνουμε εμείς οι γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού είναι εκπαιδευτική η εκδρομή γιατί να πληρώνουν οι μαθητές Εργάζονται ρωτώ Γιατί να πληρώνουν το εισιτήριο των συνοδών και των οικονομικά αδύνατων μαθητων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνουν τουρισμό οι μαθητές ενός Λυκείου. Γιατί το Λύκειο (σχεδόν πάντα το ίδιο) πρέπει να βγάλει ανακοίνωση; Ουδείς ενδιαφέρεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ