Quantcast

http://picasion.com/

Μπορεί η σαντιγί να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής;

Μπορεί η σαντιγί να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής; Η διατροφολόγος θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις. Εδώ που τα λέμε ποια δεν αγαπά την σαντιγί; Τη λευκή αυτή γλυκιά κρέμα που εκτός από νόστιμη γεύση προσθέτει και όμορφη εμφάνιση στα αγαπημένα μας γλυκά; 
Το κύριο συστατικό της σαντιγί είναι η κρέμα γάλακτος. Το φρέσκο γάλα λοιπόν διαχωρίζεται φυσικά σε κρέμα και γάλα. Η κρέμα γάλακτος ανεβαίνει στην κορυφή λόγω της περιεκτικότητας της σε λιπαρά και στη συνέχεια αφαιρείται πριν από την περαιτέρω επεξεργασία. Η υψηλή αυτή περιεκτικότητα της κρέμας γάλακτος σε λιπαρά είναι σημαντική για τη δομή και τη σταθερότητα της σαντιγί.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κατερίνα Νταλέ εξηγεί ποια είναι η διατροφική αξία της της σαντιγί και αν μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Ποια η διατροφική της αξία;

Ανά 100 γρ. λοιπόν, περιέχονται:


Ποια τα οφέλη της;

Προσφέρει ενέργεια

Η κρέμα γάλακτος και συνεπώς η σαντιγί είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, βέβαια το λίπος δεν είναι πάντα κακό καθώς το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται λίπος για να παράγει ενέργεια. Το κλειδί λοιπόν είναι να το καταναλώνεις στη σωστή ποσότητα.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα λοιπόν, όπως η κρέμα γάλακτος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E,K). Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα από το σώμα σου όταν καταναλώνονται με λίπος.

Βιταμίνη Α και Ε


Η σαντιγί λοιπόν περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Καθώς και βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες αυτές καθιστούν την σαντιγί μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία του δέρματος σου ώστε να προάγει πιο λαμπερό, θρεπτικό και απαλό δέρμα

Υγιή οστά


Ενώ τέλος περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μέταλλα που είναι απαραίτητα για υγιή οστά.

Ποια τα μειονεκτήματά της;

Ωστόσο εκτός από την μεγάλη περιεκτικότητα της σε θρεπτικά συστατικά η κρέμα αυτή είναι υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Και όπως είπαμε και στην αρχή η σαντιγί συνοδεύει κυρίως γλυκά επιδόρπια τα οποία αν και είναι νόστιμα ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λίπους, τεχνητά χρώματα αλλά και συντηρητικά. Τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την συνολική αρνητική επίδραση στην υγείας σου.Επιπλέον μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη,συνεπώς θα πρέπει να αποφύγει την σαντιγί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για την βέλτιστη υγεία.

Μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής Διατροφής;

Η σαντιγί μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά και πλούσια σε υγιή λιπαρά και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Συνεπώς όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες ποσότητες -με μέτρο- όπως και όλα τα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μια ισορροπημένης διατροφής.

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ανεχθεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ πολύ εύκολα ο συνδυασμός της με τα γλυκά επιδόρπια μπορεί να σε φορτώσει με πολλές θερμίδες και κακά λιπαρά. Να θυμάσαι τα πάντα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα!

1 σχόλιο:

  1. Με τόσα λιπαρά και υδατάνθρακες πώς μπορεί να αποτελέσει κομμάτι υγιεινούς διατροφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ