Quantcast

http://picasion.com/

Ενημέρωση για το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών πραγματοποιήθηκε στη Βέροια

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας, πραγματοποίησε στη Βέροια η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών - ΕΘ.Ε.Α.Σ - σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον γεωπόνων, εκπροσώπων συνεταιρισμών, παραγωγών και ανθρώπων του αγροτικού κόσμου, που προσήλθαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Αιγές, προκειμένου να ενεημερωθούν για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.




Η μελέτη του προγράμματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που θα ληφθεί υπόψη για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αναμένεται να υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το τέλος του 2025. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και την μελέτη να πρέπει να υποβληθεί σε λιγότερο από 1,5 μήνα, χρόνος όχι ικανοποιητικός για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα, όπως ειπώθηκε, η ΕΘΕΑΣ πραγματοποιεί ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.




Στο πάνελ παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Χρήστος Γιαννακάκης και οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Πέτρος Ρούσσος και Ελευθέριος Νέλλας.




Το περίραμμα υλοποίησης της αναδιάρθρωσης παρουσίασε ο κ. Γιαννακάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το συνολικό κονδύλιο της επιχορήγησης ανέρχεται στα 166,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, εντάσσονται όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, η μέγιστη επιχορήγηση για το κάθε νομικό πρόσωπο θα είναι 500.000€, με την ΕΘΕΑΣ να έχει ζητήσει το ποσό να ανέβει στα 3.000.000€, καθώς υπάρχει ρευστότητα, ενώ τόνισε πως δεν εντάσσονται μεμονωμένοι αρότες αλλά μόνο όσοι ανήκουν σε συλλογικά σχήματα.

Άκρως αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση ο κ. Γιαννακάκης, ειδικά μετά και τα τελευταία γεγονότα, λέγοντας πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, για την βελτίωση της βιωσιμότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας κτλ. Επιπλέον ανέφερε πως στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και θα επιχορηγηθεί η γραμμική καλλιέργεια.




Με την σειρά του ο κ. Τσιμπούκας ανέφερε πως η αναδιάρθρωση θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, ευπάθειας ασθενειών, ζητήματα εμπορίας, ανταγωνιστικότητας, ενώ με την γραμμική μορφή καλλιέργειας θα επιτευθεί μείωση του κόστους παραγωγής και εργατικών χεριών. Επιπλέον, διευκρίνισε πως στη μελέτη θα υπολογίζεται το κόστος εκρίζωσης και εγκατάστασης των καλλιεργειών και πως θα πρέπει να τοποθετούνται τόσα όσα εκριζώθηκαν, όχι απαραίτητα στον ίδιο χώρο αλλά με την ίδια επιφάνεια.




Στα ερωτηματολόγια που έστειλε το Γεωπονικό Παναπιστήμιο στους συνεταιρισμούς, προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα που θα βοηθήσουν στην μελέτη, αναφέρθηκε αρχικά ο κ. Ρούσσος, λέγοντας πως τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνονται μέσω αυτών, θα θέσουν το πλαίσιο της μελέτης, που είναι η επιλογή μιας νόμιμης καλλιέργειας με τα λιγότερα προβλήματα. Στόχο θα έχει να βοηθήσει τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς και να βελτιώσει - συσφίξει τις σχέσεις συνεταιρισμών με τα καλά φυτώρια.

Σχετικά με τα ερωτηματολόγια, ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε πως, στάλθηκαν σε 1.150 συνεταιρισμούς και οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν μόλις 38.




Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Νέλλας, είπε πως, δεδομένου του μικρού αριθμού απαντήσεων, θα γίνει το καλύτερο δυνατόν από την πλευρά τους για να εφαρμοστεί η δειγματοληψία αλλά δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις από το κοινό.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ