Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καλοκαίρι «ανάσα» για τα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας - «Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού

Ως ένα καλοκαίρι ανάσας αλλά και επιβίωσης χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας την τουριστική κινητικότητα με τις πληρότητες να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα με τις δεκάδες κενές θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες δεν αναμένεται να καλυφθούν. Οι κρατήσεις αυτήν την περίοδο στα ξενοδοχεία των περιοχών Χαλκιδική, Θάσο και Πιερία αγγίζουν το 80% ενώ οι προκρατήσεις για Ιούλιο-Αύγουστο φτάνουν το 70% με συνεχώς ανοδική πορεία λόγω των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. 

Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος για το κράτος τα έσοδα του φετινού τουρισμού αποτελούν χρονιά ανάκαμψης, δεδομένου ότι «θα αγγίξουμε τα επίπεδα του 2019 σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, για τους ξενοδόχους είναι ένα καλοκαίρι επιβίωσης λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους. Ο Μάιος έκλεισε με χαμηλές πληρότητες ενώ οι υπόλοιποι μήνες εμφανίζουν μια μέση πληρότητα της τάξεως του 70% η οποία θα σημειώσει και περαιτέρω άνοδο έως και μέσα Οκτωβρίου που διαρκεί η τουριστική περίοδος στη Βόρεια Ελλάδα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων προέρχεται κυρίως από τουρίστες των Βαλκανίων και πρόκειται για διακοπές των τριών ημερών και άνω. Από τις δέκα κρατήσεις μάλιστα, η μια μόνο προέρχεται από Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που αφορά την ελληνική αγορά. Πλήγμα ακόμη για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί και η έλλειψη των τουριστών από τη Ρωσία οι οποίοι έφταναν τους 100.000-120.000 το 2019. «Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες με αποτέλεσμα ο χαμένος αριθμός να πρέπει να καλυφθεί από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Η ακρίβεια «φρενάρει» τα έσοδα των ξενοδόχων


Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, το λειτουργικό κόστος ενός ξενοδοχείου έχει αυξηθεί κατά 30% ενώ το κόστος της διατροφικής αλυσίδας έχει υποστεί ραγδαία άνοδο με συνέπεια να μην καταγραφούν έσοδα και κέρδη για τους ξενοδόχους. «Από τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί και ταυτόχρονα με την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και των οφειλών μας προς το δημόσιο, δεν αρκούν τα χρήματα για να έχουμε και προσωπικό κέρδος. Πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά τόσο σε οικονομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο των ξενοδοχείων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίες

Παραμένει το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως σε service, καθαριότητα και υπηρεσίες γενικών καθηκόντων. «Είμαστε ακόμη στη διαδικασία καταγραφής των κενών θέσεων εργασίας στον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο προσωπικό και δυσκολία στην εύρεση ατόμων. Δεν φαίνεται να καλύπτεται το κενό ενώ ήδη διανύουμε την τουριστική περίοδο και φυσικά δεν αρκεί το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να καλυφθούν οι κενές θέσεις», σχολίασε ο κ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι τους λόγους για τους οποίους παραμένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές για την καλοκαιρινή σεζόν είχε εξηγήσει στο ThessToday.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

Οι λόγοι για τις κενές θέσεις εργασίας

Αρχικά, οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν δύο χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την παράταση ή όχι των επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους.

Ο δεύτερος κύριος λόγος έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Μειωμένες οι αποδοχές

Κανένας νέος δεν επιθυμεί πλέον να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα και κάλυψη. «Είναι αδύνατον να δουλεύουμε 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας να διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Η επιβίωση τον χειμώνα είναι ανέφικτη. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει όλα τα επιδόματα από το 2021 όπως το επίδομα αδείας», εξήγησε και συνέχισε διερωτώμενος «Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει ξανά η σεζόν για να πληρωθούν και βιώνοντας ταυτόχρονα το κύμα της ακρίβειας;».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Το τριήμερο του του Αγίου πνευματος, χάθηκε γιατί θα βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ