Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου για πλαστικές συσκευασίες

Με τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που που περιέχει PVC. Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και τα λογιστήρια τους είναι πολλές! Θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης και να αποτυπώνεται και στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. 

Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους, στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Βέβαια, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Επισημαίνεται δε ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Από την άλλη πλευρά σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

8 σχόλια:

 1. Μέχρι τώρα, θα μας πούνε τι έκαναν και τι αποτελεσμα είχαν τα χρήματα από τις σακούλες που πληρώνουμε?
  Κολοκύθια, συγκεντρώνουν χρήματα για τα επιδόματα που πληρώνουν τον τελευταίο καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θα τρελαθούμε....Φόρος από δω, ακρίβεια διχως αυριο απο κει...φωτια στις τιμες σε καθε μαγαζι...Μηπως εχουν ξεχασει οτι εχουμε εκλογες σε ενα χρόνο; κι αν το ξεχασουν αυτοι εμεις θα το θυμηθουμε τοτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί να μην υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης πού να επιστρέφουμε εμείς τής συσκευασίες μας και να παίρνουμε τά χρήματα πίσω εμείς που δώσαμε το τέλος και όχι νά τό εισπράττει μια εταιρεία ανακύκλωσης. Αυτό δεν είναι σωστή ανακύκλωση; Αυτό που λέει ο νόμος του κράτους είναι νά πληρώνουμε οι πολίτες της επιχείρησης!!! Ποιός υπουργός τό σκέφτηκε αυτό????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οταν άλλοι διαχειρίζονταν τα ίδια υλικά, εμείς είμασταν στα τσίπουρα. Εικοσι χρόνια πριν παρακαλώ. Κάναμε τον τόπο μας εναν σκουπιδότοπο απο ακρη σε άκρη και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Ο Κούλης και ο Τσίπρας φταίνε. Εμείς περιστερές. Μνημόνια χίλια χρόνια και βελανίδια. Βαριόμαστε για όλα, εκτός απο φραπέ και τσίπουρα. Κάθε αδειο μπουκάλι , πλαστικό ή γυάλινο, εχει αξία σήμερα. Τα 33 κομμάτια, ειναι ενα ΕΥΡΩ. Τα γίδια αν δυστροπούν, ο τσοπάνος εχει την γκλίτσα. Εν προκειμένω ο τσοπάνης ειναι ηΕυρώπη. Εμείς το παίζαμε έξυπνοι. Χίλια χρόνια γκλίτσα ρε. Ψευτόμαγκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σκληρές αλήθειες που δεν θέλει να τις ακούει κανένας.

   Διαγραφή
 5. Χαχαχα όπως κάναν και τα χάρτινα καλαμάκια (οικολογικά) για μείωση πλαστικού και το περιτύλιγμα πάλι πλαστικό είναι!!!αχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ