Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Βέροιας - Ανοιχτές όλο το βράδυ οι εκκλησίες

Πλήθος κόσμου για προσκύνηση του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου
Μεγάλη Πέμπτη χθες, η κορύφωση του Θείου δράματος και το βράδυ στους Ιερούς Ναούς της Βέροιας εψάλη ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάστηκαν τα 12 Ευαγγέλια, που περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.


Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η παράδοση θέλει τους πιστούς να προσκυνούν τον Εσταυρωμένο σε τρεις εκκλησίες ή σε μονό αριθμό. Σε κάποιους Ιερούς Ναούς, λόγω της μεγάλης προσέλευσης και μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, οι πιστοί είχαν την δυνατότητα να προσκηνύσουν τον Εσταυρωμένο και εκτός του ναού, όπως για παράδειγμα της Υπαπαντής στην οδό Βενιζέλου.


Οι Ιεροί Ναοί της Βέροιας που στόλισαν Επιτάφιο, παρέμειναν ανοιχτοί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σε άλλους τον στόλισαν οι άνθρωποι κάποιου ανθοπωλείου, σε άλλους, οι ενορίτες, με λουλούδια που πρόσφεραν οι πιστοί. Σε κάποιους Ναούς, παράλληλα με τον στολισμό του Επιταφίου, παρέμειναν όλο το βράδυ και πιστοί, κυρίως γυναίκες, οι οποίες «μοιρολογούσαν» τον Χριστό, ψάλλοντας ύμνους.


Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, έγινε στις εκκλησίες η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Η αγορά της Βέροιας άνοιξε με το τέλος Ακολουθίας, με το κέντρο της πόλης να πλημμυρίζει κόσμο. Το ίδιο και οι Ιεροί Ναοί, που όλη μέρα σήμερα, έως τις 20:3ο με 21:00 που θα ξεκινήσει η περιφορά, θα δέχονται πιστούς που σπεύδουν να προσκηνύσουν τον Επιτάφιο, επίσης τρεις ή μονό αριθμό σύμφωνα με την παράδοση.

Κάθε Επιτάφιος με τον δικό του ξεχωριστό στολισμό, με τον άτυπο... ανταγωνισμό μεταξύ των ενοριών να έχει ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Δείτε φωτογραφίες από την Μητρόπολη, τον Άγιο Αντώνιο, την Υπαπαντή, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Σάββα στην Κυριώτισσα, τον Άγιο Στέφανο, τον Άγιο Αθανάσιο στα Κοιμητήρια. 

Δείτε φωτογραφίες:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ