Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρημη και παρατημένη η θρυλική ντακότα στο Αιγίνιο - Το καφέ-αεροπλάνο που όλοι αγαπήσαμε

Το γνωστό σε όλους μας αεροπλάνο – καφέ στον δρόμο για το Αιγίνιο, που αποτελεί αναπόσπαστη ανάμνηση των καλοκαιρινών οικογενειακών εξορμήσεων από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρότερες γενιές στον δρόμο μέσο της παλαιάς εθνικής οδού για τις κοντινές παραλίες της Πιερίας. Ποια όμως η ιστορία τουαεροπλάνου που βρίσκεται «προσγειωμένο» επί 3 δεκαετίες τώρα στην άκρη του δρόμου;

Από την εκπομπή Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3 μαθαίνουμε πως η ιδέα του αεροπλάνου (μια ντακότα τύπου DC3) καφέ ξεκίνησε από τον μηχανικό αυτοκινήτων κ. Ιωαννίδη και την σύζυγο του το 1980. Για την υλοποίηση χρειάστηκε η αγορά μέσο δημοπρασίας του αεροσκάφους και η συναρμολόγηση των τμημάτων της ατράκτου, εργασία που διήρκεσε 4 έτη.

Χαρακτηριστικό είναι πως για την συναρμολόγηση της ατράκτου βάρους 9 τόνων, μάκρους 15 μέτρων και άνοιγμα φτερών 25 μ., χρειάστηκαν 7.500 πριτσινια, γερανοί και πολύ προσωπική εργασία. Ο χώρος επιβατών αποτέλεσε την καφετέρια ενώ το πιλοτήριο υπήρξε ο πλέον περιζήτητος χώρος ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Όπως είναι φυσικό η πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή καφετέρια αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διερχόμενους στα τέλη της δεκαετίας του 80’ και λίγο πολύ όλοι το έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν. Στα μέσα του 90 απασχόλησε και το αστυνομικό δελτίο. Αποτελεί μέχρι τις μέρες μας σημείο αναφοράς για τους διερχόμενους οδηγούς στο ύψος του Αιγινίου.


Όπως χρόνια πριν αποκάλυψε στην εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ο γιος του ζευγαριού ιδιοκτητών του «Καφέ αεροπλάνο», Γιώργος Ιωαννίδης, χρειάστηκε τότε να επέμβουν δύο γερανοφόρα οχήματα για να τοποθετηθεί η ντακότα στην οροφή του κτιρίου, καθώς τα φτερά με άνοιγμα 25 μέτρων αποτελούσαν πρόβλημα. «Με υπομονή και καλή θέληση έγιναν όλα», τονίζει. «Όταν άνοιξε το μαγαζί είχε πάρα πολλή κίνηση λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Τότε δουλεύαμε όλη η οικογένεια για να το συντηρήσουμε. Και εγώ και η αδερφή μου.

Είχαμε τουλάχιστον 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Πέρασε πολύς κόσμος από εδώ. Τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς του να δουν από κοντά το περίφημο αεροπλάνο!», σχολίασε, με τα πλάνα από το εσωτερικό του αεροπλάνου να σε κάνουν να πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Και σε άλλη χώρα πιθανότατα. Τα καθίσματα είναι ανά τετράδες και στη μέση τους έχουν ένα τραπεζάκι, με αυτές τις παράξενες τετράδες να βρίσκονται τοποθετημένες στην ίδια ευθεία με καθένα από τα παράθυρα. 44 τραπεζοκαθίσματα στο σύνολό τους. 

Η θέα; Απίστευτη. Κυρίως αν ήσουν από τους τυχερούς και έβρισκες ελεύθερο κάθισμα στο πιλοτήριο. Τα βράδια ειδικά, τα φώτα της πόλης έκαναν την ατμόσφαιρα μοναδική. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν αυτός ο λόγος που το συγκεκριμένο στέκι έγινε τόσο δημοφιλές.

Η οικογένεια ετοίμαζε τα ροφήματα στο μικρό κουζινάκι, με τους θαμώνες να κάθονται είτε στην άτρακτο –το κεντρικό σημείο της καφετέριας- είτε στο πιλοτήριο, στο οποίο θα έβρισκε κανείς κυρίως τα παιδιά όσων έδιναν το «παρών». Ήταν το αγαπημένο τους κομμάτι…

Το 2010 οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διαθέσουν την επιχείρηση αλλά και το αγροτεμάχιο που τη φιλοξενούσε προς πώληση. Νωρίτερα, το μαγαζί είχε νοικιαστεί, με τους ντόπιους να κάνουν λόγο για πλήρη αλλαγή ύφους καθώς πολλοί θέλουν τους ενοικιαστές να τον χρησιμοποιούσαν ως στέκι για «διασκέδαση ενηλίκων».

Ορισμένοι το χαρακτήρισαν ως «μπαρ» που μπορούσε κανείς να επισκεφτεί για να βρει γυναικεία συντροφιά, οι περισσότεροι όμως υπήρξαν πιο ξεκάθαροι: Το «Καφέ αεροπλάνο» έγινε οίκος ανοχής», θα τους ακούσεις να λένε. Σήμερα, η θρυλική ντακότα που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια βρίσκεται παρατημένη να θυμίζει τις παλιές τις δόξες. Αν σας βγάλει ο δρόμος από εκεί, τραβήξτε μερικές φωτογραφίες. Κάποτε θα είναι συλλεκτικές…

Δείτε το video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ