Το φοντί προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «fondre» που σημαίνει «λιώνω». Δεν είναι μόνο ένα γευστικό αλλά και ένα... παιχνιδιάρικο, εντυπωσιακό και καθόλου βαρετό ορεκτικό, ιδανικό για να συνοεδεύσει το κρασί ή την μπύρα της παρέας. Το φοντύ τυριών είναι πανεύκολο για να το ετοιμάσετε και θα ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας, ειδικά αν έχετε διάφορες επιλογές συνοδευτικών, έτοιμα να... βουτηχτούν στα λιωμένα τυριά. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα επιτυχημάνο φοντύ τυριών. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
300 γρ. μιξ τυριών
1 κ.σ κορν φλάουρ
150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
Για συνοδευτικά (ό, τι επιθυμούμε)
Βραστές πατάτες με τη φλούδα τους
Αγγουράκια τουρσί
Κρεμμυδάκια τουρσί
Ένα αλλαντικό με ένταση
Ροδέλες από λουκάνικο (ψητό ή βραστό)
Πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ.
Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση ή το ειδικό σκεύος (fondue)σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε στο σκεύος την σκελίδα σκόρδου και την αφαιρούμε.
Κρατάμε 1/2 φλ. από το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί στο σκεύος.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το 1/3 των τυριών κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά να αρχίσει να λιώνει. Σταδιακά προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο τυρί.
Τέλος ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο κρασί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μας.
Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό το μείγμα τυριών, προσθέστε λίγο επιπλέον κρασί.
Χρειάζονται γύρω στα 5-6΄ μέχρι να ολοκληρωθεί το λιώσιμο των τυριών και να έχει τη σωστή βελούδινη και κρεμώδη υφή.
Tips:
Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ η βάση του σκεύους γιατί θα καεί το λιωμένο τυρί.
Το συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα θα βοηθήσει ώστε να μη ζεσταθεί πολύ το φοντί.
Επίσης, το κορν φλάουρ θέλει συνεχές ανακάτεμα γιατί καίγεται.
Μπορούμε να τραβάμε το φοντί από την εστία, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία και να μην κόψει.
Τα ελβετικά τυριά Vacherin, Emmental και Gruyère είναι άκρως κατάλληλα, καθώς διαθέτουν μέτρια οξύτητα, σωστή υγρασία και λίπος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 χρονών η Καλλιόπη Ζώκου. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στον
-
Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπούσε κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον πεζόδρομο της Έλλης
-
Καθημερινά, χιλιάδες οδηγοί περνούν από την συγκεκριμένη διασταύρωση. Δυστυχώς όμως, αρκετοί απ' αυτούς δεν γνωρίζουν ποιος
-
Απόκοσμες φωνές, ψίθυροι από το πουθενά και αινιγματικές οπτασίες νεαρών κοριτσιών «φτιάχνουν» το μύθο της Μόρνας
-
Ανοίγει αύριο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 το μεγάλο μαγευτικό παγοδρόμιο που στήνεται φέτος στην πλατεία της Ελιάς.
-
Με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ζεστό κρασί και συναυλία με τον Χάρη Βαρθακούρη, άναψε το βράδυ της Δευτέρας 1 Δεκεμβρίου 2025 το
-
Από την Παλιά Εθνικής Αλεξάνδρειας - Βέροιας η κυκλοφορία Την Εγνατία Οδό Βέροιας - Θεσσαλονίκης απέκλεισαν πριν από λίγο
-
Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον Ελληνικό Στρατό, στις 16 Οκτωβρίου 1912, η Βέροια εξακολουθεί να είναι μια ζωντανή και
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στην Πτολεμαΐδα, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 40 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εξετράπη της
-
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας που διεξήχθησαν την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025. Συνολικά ψήφισαν



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.