Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σήμερα δεν μαγειρεύουμε αλλά λιώνουμε... τυριά για ένα υπέροχο φοντύ!

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Το φοντί προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «fondre» που σημαίνει «λιώνω». Δεν είναι μόνο ένα γευστικό αλλά και ένα... παιχνιδιάρικο, εντυπωσιακό και καθόλου βαρετό ορεκτικό, ιδανικό για να συνοεδεύσει το κρασί ή την μπύρα της παρέας. Το φοντύ τυριών είναι πανεύκολο για να το ετοιμάσετε και θα ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας, ειδικά αν έχετε διάφορες επιλογές συνοδευτικών, έτοιμα να... βουτηχτούν στα λιωμένα τυριά. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα επιτυχημάνο φοντύ τυριών. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

300 γρ. μιξ τυριών
1 κ.σ κορν φλάουρ
150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο

Για συνοδευτικά (ό, τι επιθυμούμε)

Βραστές πατάτες με τη φλούδα τους
Αγγουράκια τουρσί
Κρεμμυδάκια τουρσί
Ένα αλλαντικό με ένταση
Ροδέλες από λουκάνικο (ψητό ή βραστό)
Πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ.

Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση ή το ειδικό σκεύος (fondue)σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε στο σκεύος την σκελίδα σκόρδου και την αφαιρούμε.

Κρατάμε 1/2 φλ. από το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί στο σκεύος.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το 1/3 των τυριών κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά να αρχίσει να λιώνει. Σταδιακά προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο τυρί.

Τέλος ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο κρασί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μας.

Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό το μείγμα τυριών, προσθέστε λίγο επιπλέον κρασί.

Χρειάζονται γύρω στα 5-6΄ μέχρι να ολοκληρωθεί το λιώσιμο των τυριών και να έχει τη σωστή βελούδινη και κρεμώδη υφή.

Tips:

Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ η βάση του σκεύους γιατί θα καεί το λιωμένο τυρί.

Το συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα θα βοηθήσει ώστε να μη ζεσταθεί πολύ το φοντί.

Επίσης, το κορν φλάουρ θέλει συνεχές ανακάτεμα γιατί καίγεται.

Μπορούμε να τραβάμε το φοντί από την εστία, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία και να μην κόψει.

Τα ελβετικά τυριά Vacherin, Emmental και Gruyère είναι άκρως κατάλληλα, καθώς διαθέτουν μέτρια οξύτητα, σωστή υγρασία και λίπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ