Το φοντί προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «fondre» που σημαίνει «λιώνω». Δεν είναι μόνο ένα γευστικό αλλά και ένα... παιχνιδιάρικο, εντυπωσιακό και καθόλου βαρετό ορεκτικό, ιδανικό για να συνοεδεύσει το κρασί ή την μπύρα της παρέας. Το φοντύ τυριών είναι πανεύκολο για να το ετοιμάσετε και θα ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας, ειδικά αν έχετε διάφορες επιλογές συνοδευτικών, έτοιμα να... βουτηχτούν στα λιωμένα τυριά. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα επιτυχημάνο φοντύ τυριών. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
300 γρ. μιξ τυριών
1 κ.σ κορν φλάουρ
150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
Για συνοδευτικά (ό, τι επιθυμούμε)
Βραστές πατάτες με τη φλούδα τους
Αγγουράκια τουρσί
Κρεμμυδάκια τουρσί
Ένα αλλαντικό με ένταση
Ροδέλες από λουκάνικο (ψητό ή βραστό)
Πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ.
Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση ή το ειδικό σκεύος (fondue)σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε στο σκεύος την σκελίδα σκόρδου και την αφαιρούμε.
Κρατάμε 1/2 φλ. από το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί στο σκεύος.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το 1/3 των τυριών κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά να αρχίσει να λιώνει. Σταδιακά προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο τυρί.
Τέλος ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο κρασί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μας.
Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό το μείγμα τυριών, προσθέστε λίγο επιπλέον κρασί.
Χρειάζονται γύρω στα 5-6΄ μέχρι να ολοκληρωθεί το λιώσιμο των τυριών και να έχει τη σωστή βελούδινη και κρεμώδη υφή.
Tips:
Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ η βάση του σκεύους γιατί θα καεί το λιωμένο τυρί.
Το συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα θα βοηθήσει ώστε να μη ζεσταθεί πολύ το φοντί.
Επίσης, το κορν φλάουρ θέλει συνεχές ανακάτεμα γιατί καίγεται.
Μπορούμε να τραβάμε το φοντί από την εστία, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία και να μην κόψει.
Τα ελβετικά τυριά Vacherin, Emmental και Gruyère είναι άκρως κατάλληλα, καθώς διαθέτουν μέτρια οξύτητα, σωστή υγρασία και λίπος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Την πόλη της Βέροιας επισκέφθηκε η Νανά Αηδόνα. Η «εκλεκτή» του Απόστολου Τζιτζικώστα για την θέση της Περιφερειάρχη Kεντρικής
-
Ημέρες χαράς για τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, ο οποίος θα μπορεί πλέον να μεταλαμπαδεύει τις ιδέες του στις επόμενες γενιές. Τη Δευτέρα
-
Μεγαλώνοντας η Κατερίνα ολοένα και χάνει την αυτοπεποίθηση που είχε ως παιδί καθώς συναντάει εμπόδια μπροστά της από κάθε κατεύθυνση,
-
«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 58 ετών ο Γιώργος Αντ. Καλαμπούκας. Ο εκλιπών ταξίδεψε για την «Γειτονιά των Αγγέλων», βυθίζοντας στην
-
Θλίψη επικρατεί στην Πέλλα, καθώς πέθανε ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κρύας Βρύσης Θεόφιλος Κουπτσίδης. Ο δήμος Πέλλας, με ανακοίνωσή του,
-
Η Κωνσταντία ∆ηµογλίδου είναι εδώ και δύο χρόνια η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της
-
Την κορδέλα έκοψε ο Νέστορας Κολιός από τα Γιάννενα Ο καιρός έκανε το χατήρι και το μεσημέρι της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου
-
Προχωρούν οι εργασίες στον Ε65, ο οποίος μόλις ολοκληρωθεί στο σύνολό του θα εξασφαλίσει ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση σε ένα πλήθος
-
Αχ Αννούλα του χιονιά... Χρόνια πολλά σε όλες! Της Αγίας Άννης σήμερα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και αρκετές είναι οι
-
Το βουνό είναι μαγευτικό και ειδικά τέτοιες ημέρες, όπου όλα είναι λευκά και φωτίζουν! Το Σέλι είναι ένα από αυτά τα μέρη, αποτελώντας τον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.