Quantcast

http://picasion.com/

Ο δρόμος «Γιολά Γκελντί» στο Τσερμένι, η «Μαύρη Βέροια» και ο προδότης!

Αν και λίγοι το γνωρίζουν, η οδός Μάρκου Μπότσαρη αποτελεί έναν ιστορικό δρόμο, που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Γιολά Γκελντί». Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, το Τσερμένι είναι η παλαιά Τουρκική ονομασία συνοικίας, στην οποία κατοικούσαν κυρίως τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της εποχής. Η ονομασία της προφέρεται αυτούσια ακόμη και σήμερα και έχει την ίδια μορφολογία εδάφους που είχε πριν από 200 και πλέον χρόνια. Το περίφημο «Γιολά Γκελντί»» φημολογείται πως είναι το δρομάκι που ήρθαν οι Τούρκοι στη Βέροια.

Όπως αναφέρεται στην «Βασιλοποῦλα τῆς Βεροίας», ένα σπάνιο κείμενο του 1919, ἐφημερίς «ΒΕΡΟΙΑ», φύλλο 1.327, 5 Αὐγούστου 1999, υπογεγραμμένο από τον Γιώργο Χ. Χιονίδη:

«Γιολά Γκελντί» σημαίνει ο «Δρόμος από όπου ήρθαν» (ενν. οι Τούρκοι κατακτητές). Όπως σ' όλες σχεδόν τις Μακεδονικές πόλεις έτσι και στη Βέροια, ο βάρβαρος επιδρομέας μπήκε χωρίς να είναι και νικητής. Διεξήγαγε μεγάλο αγώνα, υπέστη πολλές απώλειες, γι’ αυτό και την ονόμασε «Καραφέρια», δηλαδή «Μαύρη Βέροια».

Ειδικότερα, ένας ξυλοφόρος-προδότης οδήγησε τους Τούρκους μέσα στην πόλη από το μέρος, το οποίο μέχρι σήμερα, φέρει το όνομα «Γιολά - Γκελντί» (ο δρόμος από όπου ήρθαν οι Τούρκοι). Δεν είναι γνωστό, αν ανταμήφθηκε σε λίρες και πώς έζησε ο προδότης, αλλά το βαρύ αμάρτημα δεν έμεινε ατιμώρητο.


Όπως τονίζεται σε παλιά κείμενα: «Μέ φρίκην καί ἀποστροφήν αἱ διαδεχόμεναι ἀλλήλας γεννεαί τῆς προδοθείσης πόλεως προφέρουν τό ὄνομα τοῦ Χατζη-Κατβία, ἡ δέ δουλωθεῖσα γῆ δέν ἐδέχθη τό σῶμα του. Ἐπανειλημμένως τό ἔθαφταν ἀλλὰ τήν ἑπομένη τό εὕρισκαν ἐκτός τοῦ τάφου».

Σημείωμα: Δ.Χ.: Ὁ Γεώργιος Χιονίδης ἀνεκάλυψε ἐν Κωνσταντινουπόλει ἔγγραφα τοῦ Σουλτάνου τοῦ ΙΗ΄ ἢ ΙΘ΄ αἰῶνος ἀπαλλάσσοντα τούς ἀπογόνους τοῦ προδότου πάσης φορολογικῆς ὐποχρεώσεως, δικαιοῦντα αὐτούς, προσφυγόντας ὅτε ἐξῃτήθη καί ἐξ αὐτῶν ὁ νενομισμένος διά τούς ραγιάδες φόρος. Ὁ αὐτός δικηγόρος μέν, ἱστοριοδίφης λαμπρός δέ, εὗρε ἐν ταὐτῷ καί τό πραγματικόν ὄνομα τοῦ Ἐφιάλτου ἐκείνου τοῦ 1430· ὠνομάζετο Ἰωάννης Χαριτόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Επειδη προφανως δεν σε ενημερωσαν οποιος εγραψε το κειμενο αυτο το γιολα γκελντι ειναι η παραληλη οδος η Αθανασιου Διακου και οχι η Μαρκου Μποτσαρη!! Η Μαρκου Μποτσαρη εγινε τη δεκαετια του 60!! Οποιος θελει για του λογου το αληθες ας κανει μια βολτα στην Αθανασιου Διακου και ας ρωτησει υπαρχουν ακομα παπουδες που θα τον καθοδηγησουν ως προς το ονομα!!! Μην το κοψεις το σχολειο αδερφε γιστι αυτη ειναι η αληθεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ