Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έλλειψη εργατών γης: Κίνδυνος να μείνουν οι παραγωγές ασυγκόμιστες

Γράφει ο Χρήστος Βοργιάδης

Άραγε θα βρίσκουν οι καταναλωτές φρούτα και λαχανικά τους επόμενους μήνες ή η έλλειψη εργατών γης θα προκαλέσει διαταραχές στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο και την απρόσκοπτη λειτουργία εφοδιασμού της αγροδιατροφικής αλυσίδας; Η περσινή καταστροφική χρονιά λόγω των συνεχόμενων παγετών, έχει φέρει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση τους αγρότες. Η δενδροκαλλιέργεια απαιτεί την ύπαρξη πολλών εργατικών χεριών. Αν προκύψει έλλειψη εργατών γης , ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν ασυγκόμιστες οι παραγωγές. Κατά πόσο θα μπορέσουν οι παραγωγοί να αντέξουν ακόμη μια καταστροφική σεζόν;

Τι θα πρέπει να συμβεί για να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση;

Ποιες οι ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΑΑΤ, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας) για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο είναι πλέον ορατό, και αν δεν βρεθούν λύσεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές εκτός των προαναφερθέντων (καταναλωτές, παραγωγούς) και στην ελληνική οικονομία, η οποία όπως γνωρίζουμε δεν νοσεί απλά, αλλά βρίσκεται στην εντατική;

Αδιαφορία, έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και άρνηση ενημέρωσης (κλειστές οι πόρτες του ΥΠΑΑΤ για τους αγρότες κατ΄επιλογή Σπήλιου Λιβανού) είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο σε απόγνωση.

Λύσεις τις οποίες έχουμε προτείνει (Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας) εδώ και 2 έτη μπαίνουν στο αρχείο ή πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ποιες είναι αυτές;

- Ένταξη των ανέργων ελλήνων στις υπαίθριες εργασίες μέσω προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ, δίνοντας τους άνεργους νέους κίνητρα (επιδότηση από τον οργανισμό εκτός του μεροκάματου που θα καταβάλλεται από τον εργοδότη, μη διακοπή των επιδομάτων κ.α.)

- Διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών χεριών και την διασφάλιση μια ομαλής περιόδου συγκομιδής αλλά και λοιπών εργασιών που προηγούνται αυτής(αραίωση καρπών κ.α.).

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, στα όσα έχει προβεί η Ιταλική κυβέρνηση, μεριμνώντας για τους καλλιεργητές και τους πολίτες της, αλλά και εξασφαλίζοντας τα μέγιστα για την εθνική της οικονομία καθώς λαμβάνει μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλότητα στον εφοδιασμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, γεγονός που αν δεν συμβεί θα προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά και τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα με ότι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη του καταναλωτή.

Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε νομοσχέδιο στο Ιταλικό κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 16/1/2022 σύμφωνα με το οποίο, η γείτονα χώρα, θα φιλοξενήσει 70.000 περίπου εξωκοινοτικούς εργάτες πολλοί εκ των οποίων θα απασχοληθούν στην μεταποίηση αλλά και ως εργάτες γης και θα προέρχονται από την Αλβανία, Βοσνία, Αλγερία, Μπαγκλαντές, Κόσοβο και άλλες χώρες, μάλιστα χωρίς τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες αλλά και οι αλλοδαποί που επιλέγουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση, θα πρέπει να πάψει να κωφεύει, να αρνείται πεισματικά το διάλογο με τους αγρότες, και να λειτουργεί ασχεδίαστα και με μεγάλη προχειρότητα σε θέματα που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα των εργατών γης!

Χρήστος Βοργιάδης
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

21 σχόλια:

  1. Απο τη στιγμή που η πλειοψηφία των παιδιών των αγροτών δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια,για ποιο λόγο να θέλουν οι ξένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο. Γιατί είναι σε χειρότερη μοίρα. Έτσι είναι ο καπιταλισμός. Η δουλειά είναι καλή, αρκεί να την κάνει άλλος. Ότι δηλαδή συμβαίνει και με τους δικούς μας που φεύγουν Γερμανία.

      Διαγραφή
  2. Ουαου! Λάθος διατύπωση.. Από τη στιγμή που τα παιδιά των Ελλήνων και ντόπιων μάλιστα δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια, τι να τους κάνουμε τους ξένους; 😉 από εκεί και πέρα ο οαεδ έπρεπε να κάνει προγράμματα για να δουλεύουν Έλληνες στα χωράφια. Αλλά όπως ο παραπάνω που σχολίασε είναι μάλλον σε δημόσια υπηρεσία και αναφέρει αυτό το άτοπο σχόλιο για να βολέψει τα παιδιά του και να δουλεύει κόσμος για να τρώει κάνα αγγούρι από τον κήπο 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ποιός είναι είναι ο αγρότης, τόν λόγο κ ρόλο ύπαρξης του , το μέλλον του,η ευθύνη κ η περιβαλλοντική κ οικονομίκη δύναμη του, Πήρατε τά Εφάπαξ σας και γυνατε αγρότης,αχ,αχ,αχ,λεσ κ όλα είναι κέρδος, Κεφάλαιο κ κέρδος,,. Χρειάζεται μια καλή Ιδέα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά δεν θέλετε τους ξένους.
    Κοιτάξτε μόνο να μην φτάσετε στο σημείο να μαλώνετε ποιος θα τους πάρει πρώτος, διότι τους παρακαλάμε ήδη να έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι λαθρομετανάστες μόνο επιδόματα,δουλειά μηδεν.
    Οι Έλληνες,καφετέριες,ταβέρνες,επιδόματα,μαύρα λεφτά,δουλειά μηδεν.
    Η Ελλάδα τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με τα επιδόματα που δινουν και τα εγγυημἐνα εισοδήματα δεν πάνε στα χωράφια γιατί με τα εργόσημα θα χάσουν και τα επιδόματα και το άραγμά τους. Αναλαμβάνουν τα γνωστά "συνεργεία" της γειτονικής χώρας που γδέρνουν τον αγρότη και χωρίς εργόσημο , τα θέλουν μαύρα τα λεφτά. Θα πρέπει να ανέβουν τα μεροκάματα για να αρχίσουν να δουλεύουν και οι Έλληνες.Με 25 ευρώ το 12ωρο καλύτερα να κάτσει στο καφενείο ο άλλος και να παίρνει το επίδομα. Θέλετε τζάμπα εργατικά χέρια και να αισχροκερδούν οι μεσάζοντες και οι λιανέμποροι! Βρείτε τρόπο να μετακυλιστεί η αξία του προιόντος στην παραγωγή του και όχι στους έμπορους. Διαφορετικά δεν υπάρχει σωσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα ξέρεις καλά, γιατί δεν είσαι του επαγγέλματος. Αν ήσουν, θα γνώριζες ότι το μεροκάματο είναι 30 ευρώ καθαρά (το εργόσημο είναι plus) και το ωράριο εργασίας 06:00-13.15 με δύο διαλείμματα των 20 λεπτών και καφέ σάντουιτς (δεν γνωρίζω πολλά αφεντικά σε άλλες δουλειές να φέρνουν καφέ στον εργάτη, το αντίθετο συμβαίνει). Αθροιστικά πολύ λιγότερο από ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες δουλειές. Ότι είναι δύσκολη εργασία; Συμφωνούμε, άλλά όχι πιο δύσκολη από σερβιτόρος που δουλεύει συνεχόμενο ή σπαστό, ή σεζόν στα ξενοδοχεία με απλήρωτα 15ώρα ή την πιεση του λογιστή, του δικηγόρου, κτλ. Ας μην λέμε ότι θέλουμε.

      Διαγραφή
    2. μια χαρά τα λέει ο ανώνυμος,μάλλον εσύ είσαι αγρότης του καφενείου και νομίζεις ότι είσαι του επαγγέλματος. Και άμα μου βρεις εργάτες γης με εργόσημα να μου το πεις να ανοίξω σαμπάνια.

      Διαγραφή
    3. Δώσε στον Έλληνα ένα καλό μεροκάματο να έρθει να σου κάνει τη δουλειά. Και μη λες ότι θέλεις. Σε συνεργεία αναθέτετε τις αγροτικές εργασίες σας και το ομοεθνή αφεντικό του συνεργείου εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους του που συνήθως έχουν τουριστική visa για 3-4 μήνες και του δίνει το πολύ 15 ευρώ τροφή και στέγη, Με ψεύδη δε θα λύσετε τα προβλήματά σας ούτε θα απαλλαγείτε από τα στέκια τα οποία μπορεί και να σας βολεύουν. Σου λέει κάτι με απλά λόγια. Βρες τρόπο η υπεραξία του εμπόρου να καταλήξει στο χωράφι, να ανεβάσεις τα μεροκάματα και βρίσκεις έργάτες εύκολα! Αλλά αυτά θέλουν και μυαλό. Αφήστε τα δάκρυα και τα καφενεία και αντιμετωπίστε το πρόβλημα στη ρίζα του!!

      Διαγραφή
    4. μαζί με το καφέ σερβίρετε και γλαρόσουπα ;

      Διαγραφή
  7. Σε 100 μερες αν ολα πανε καλα θα ξεκινησει το αραιωμα πρωιμων ροδακινων ηδη εχουμε μεινει πισω.Ποτε θα τι δουνε ζεστα οι αρμοδιοι 30-40 μερες πριν το ξεκινημα των εργασιων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπορώ να βλέπω τέτοια σχολια από τον κάθε πικραμένο,άκουσα κι ολας ότι τα παιδιά των αγροτών είναι το πρόβλημα,κανένα πρόβλημα ο αγρότης θα φτύσει αίμα να σπουδασει αυτά τα παιδιά για να μην γίνουν σαν και αυτών και άμα μετά είναι άνεργα θα πάνε μια χαρά να βοηθήσουν ,μιλάνε άνθρωποι απλά γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν δεν έχει σημασία αν είναι γιος αγρότη η κτηνοτρόφου κτλπ αν το παιδί έχει μάθει πως βγαίνει το ψωμί θα βοηθήσει ότι δουλειά και αν κάνει ο πατέρας του,οπότε μάθετε στα δικά σας παιδιά πρώτα τα βασικά και αφήστε τα παιδιά των αγροτών γιατί σίγουρα ξέρουν πολλά παραπάνω απτά δικά σας,το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζετε και επειδή ένας αγρότης έχει ένα γιο δεν σημενει ότι τελείωσε το πρόβλημα,τα δικά σας τα παιδιά που έχουν μάθει πάντα με το χαρτζιλίκι τους κόψτε το να έρθουν και αυτά μαΙ με τα παιδιά των αγροτών να γελάσουμε λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαι αγρότης είσαι και επιχειρηματίας, γιατί η επιχειρησή σου είναι πρόβλημα του κράτους? Ανέβασε το μεροκάματο και θα δεις πως θα βρεις εργάτες γης. Προσφορά και ζήτηση λέγεται!! Και αν δεν βγαίνει οικονομικά βρές κάτι άλλο να κάνεις είτε μείωσε το τονάζ και δούλεψέ τα μόνος σου!!

      Διαγραφή
    2. Γιατί πληρώνω 1.5 ευρώ πετρέλαιο να οργωσω όσο και εσυ που βάζεις στο ρενο κλιο να πας για καφέ στη Θεσσαλονίκη μπουμπουνα

      Διαγραφή
  9. Τόσα χρόνια έμαθαν με τους ξένους, ( οι Αλβανοί δουλεύουν σαν τα σκυλιά, έλεγαν) για ένα πιάτο φαΐ, όλη μέρα λέω εγώ. Ας τα λουστούν τώρα. Τους Έλληνες τεμπέληδες τους έλεγαν , χρόνια τώρα, γιατί δεν τους έκαναν τα χατήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 8:09 είπες μεγάλη αλήθεια. Όλοι οι ξεκούραστοι συνταξιούχοι του δημοσίου έγιναν αγρότες με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά αγροτικών προϊόντων και χαμηλές τιμές για τους πραγματικούς αγρότες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κρατήσουν ούτε τα παιδιά τους στα χωράφια ούτε να πληρώσουν ακριβότερα τους εργάτες γης για να τους δελεάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή να μείνουν ακαλλιέργητα τα χωράφια των συνταξιούχων Δ.Υ. για να μην υπάρχει υπερπροσφορά αγροτικών προιόντων ε? Κανένα ανέκδοτο με τον Τοτό έχεις να μας πεις?

      Διαγραφή
  11. Όπου χρειάζονται χέρια, η βοήθεια με τα λόγια δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
    Αίσωπος, 620-560 π.Χ., Αρχαίος μυθοποιός, δούλος εκ Φρυγίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αγρότες είναι επιχειρηματίες αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι διότι δεν έχουν τις κατάλληλες επιχειρήσεις - χωράφια. Με 20-30-50 στρέμματα στην καλύτερη περίπτωση βιώσιμη επιχείρηση δε γίνεται, δε βγαίνει που λένε. Με αποτέλεσμα γκρίνιες ζητιανιά επιδοτήσεις κλπ. Κύριοι υπεύθυνοι για αυτό είναι η κακή (όπως αποδεικνύεται) νοοτροπία μας να μοιράζουμε τα όποια χωράφια μας στα παιδιά μας σε ίσα μικρότερα μερίδια, για να μην αδικήσουμε κανένα, άσχετο αν ήταν αγρότες, υπάλληλοι ή νοικοκυρές. Στην ουσία όμως τα αδικουσαμε όλα αφού τα αφήνουμε χωρίς χωράφια ικανά να αποδόσουν όσο χρειάζεται μια αγρατικη επιχείρηση για να επιβεβαιώσει και να αναπτυχθεί.
    Από εδώ ξεκινά το όλο πρόβλημα και μετά προστίθενται και άλλα. Αν είχαμε αγρότες με περισσότερα στρέμματα θα ξεκινουσαμε από καλύτερη θέση.
    Απλά πράγματα.
    Πάταξον μεν άκουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ