Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα «Μπακιρτζίδικα» της Βέροιας

Ενα απο τα παραδοσιακά επαγγέλματα που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετα τον ξεριζωμό τους απο τις αλησμόνητες πατρίδες ήταν και η τέχνη του χαλκουργού (μπακιρτζή--γανωματή)! 
Στην πόλη μας εγκαταστάθηκαν πίσω απο την οδό Κεντρικής και στο ύψος των καταστημάτων «πεταλούδας και Αρζόγλου» (οδός Φιλίππου και παρόδων) .Ετσι χαρακτηρίσθηκε η περιοχή «Μπακιρτζίδικα» ή «Γανοματζίδικα»). Η μοναδική οικογένεια (τρεις γενιές) που συνεχίζει το υπο εξαφάνιση αυτό επάγγελμα είναι του Κυρ. Κακιρδάκη που φαίνεται στην φωτό μπροστά στα ιδιόχειρα χαλκώματα του μαγαζιού του. Πίσω του ο νεαρός τότε Νίκος Ανδρεάδης που είχε επι της Μητροπόλεως το κατάστημα με τα φωτιστικά και μικροέπιπλα!


Στην άλλη φωτο παίζουν τάβλι μπροστά στο εργαστήριο (με την γειτονιά δίκην κερκίδας) +Γιώργος Κακιρδάκης, πατέραςτου Κώστα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να εξασκεί το επάγγελμα! Ο συμπαίκτης με την καπαρντίνα είναι ο γυρολόγος εφημερηδοπώλης κ. Νίκος. Άραγε ποιός παλιός Βεροιώτης, δεν θυμάται την φιγούρα του με την δερμάτινη παραφορτωμένη τσάντα του μπροστά στο καφενείο Μπαζάκα και την βροντώδη φωνή να διαλαλεί «Εεεεεεεεεεε-φ-η-μ-ε-ρ-ί-δ-ε-ς»!


Αναδημοσίευση από σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες Βέροιας» στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ