Quantcast

http://picasion.com/

Η «σιωπή» σκοτώνει - Μίλα και προφυλάξου!

Γράφει η Μαργαρίτα Δαμιανίδου
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, πέρα από την υγειονομική πανδημία που μονοπώλησε σημαντικά το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μια άλλου είδους
«πανδημία», που αφορά στον καθημερινό θάνατο και τον αφανισμό της γυναικείας υπόστασης, χιλιάδων θυμάτων της έμφυλης βίας, εκτίναξε στα ύψη μια παράλληλη καταμέτρηση θανατηφόρων κρουσμάτων! Στην τραγική αυτή συγκυρία της παθογένειας των ημερών που διανύουμε και στη χώρα μας, με δολοφονημένες γυναίκες, οφείλουμε να εμπεδώσουμε ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση και εφαρμογή ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, αλλά κυρίως με την καθημερινή συνεργασία, τον αγώνα και την επαγρύπνηση όλων μας, θεσμών, φορέων και πολιτών, ώστε να δώσουμε επιτέλους ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα τέλος στην καταπάτηση αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας, όχι απλώς σε μια καλύτερη ζωή, αλλά στην ίδια της τη ζωή!

Το 2021 καταγράφηκαν 13 κρούσματα φονικής ενδοοικογενειακής βίας! Αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της χώρας μας, συγκρινόμενος με τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πιο ακραία μορφή έκφρασης της έμφυλης βίας. Ο φεμινισμός έχει κάθε δικαίωμα να διατείνεται πως στις μέρες μας σοβεί μια εδραιωμένη βία κατά των γυναικών που σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζεται με τον νέο όρο «γυναικοκτονία» και που έρχεται ν’ αντικαταστήσει παλιότερους, όπως το λεγόμενο… «έγκλημα τιμής» ή «έγκλημα πάθους».

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι πρώτιστα θέμα κουλτούρας. Με δεδομένο ότι η οικογένεια στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό θεσμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις παραδοσιακές δομές, η βία κατά των γυναικών θεμελιώθηκε και επιβίωσε μέχρι σήμερα, λόγω των στερεότυπων. Η πατριαρχία επέτρεψε στο «ισχυρό» φύλο να παίρνει τις αποφάσεις, να ελέγχει τα πάντα και να μη δέχεται το «όχι». Η οικογένεια, η τηλεόραση, η κοινωνία προγραμματίζει το «αρσενικό», τον «σκληρό άντρα» που σκοτώνει γιατί δε δέχεται την αμφισβήτηση, την εγκατάλειψη, την απόρριψη.

Κάθε μορφή βίας, που διαταράσσει την αρμονική διαβίωση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια ή μέσα σε μία σχέση είναι κατακριτέα και δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους η εξάλειψή της αλλά πρωτίστως της κοινωνίας που πρέπει να σπάσει τα στερεότυπα, να ξεπεράσει τα ταμπού, να σπάσει τη σιωπή.

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που υφίσταται βία από τον σύντροφο ή τον σύζυγο – πρώην και νυν – ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, δεν αξιολογεί ως σοβαρά τα περιστατικά βίας τη σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, τις απειλές, την απομόνωση από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, τον πλήρη έλεγχο, την καταστρατήγηση δηλαδή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν απευθύνεται στα αρμόδια όργανα για παροχή βοήθειας. Παράλληλα, τυχόν μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας θεωρούν πολλές φορές το θέμα ως ιδιωτικό, δεν καταγγέλλουν στις αρχές τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά βίας να μην έρχονται στο φως.

Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών απαιτεί τη συνεργασία της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας. Ας μην ανεχτούμε άλλη βία κι ας προασπίσουμε την ισότητα των δύο φύλων, συστατικό μιας υγειούς κοινωνίας που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Και για να μην αρκούμαστε μόνο στα ευχολόγια, ας προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένα πρακτικά βήματα. Ας απευθύνουμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους της τοπικής μας κοινωνίας.

Στην Ημαθία, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ,να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.

Διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ., και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης των συμπολιτών μας απέναντι στη βία, τόσο της γενιάς μας όσο και των μελλοντικών γενεών, ο «Έρασμος» θέσπισε τη διενέργεια δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως θεματικές εβδομάδες, ημερίδες και εκδηλώσεις, Βιωματικά Σεμινάρια και Σχολές Γονέων, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.

Χρέος όλων μας είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να βγούμε από την αδράνεια. Η «σιωπή» σκοτώνει. Ας καταγγείλουμε σήμερα τη βία κατά των γυναικών!

*Η Μαργαρίτα Δαμιανίδου είναι Δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του «ΕΡΑΣΜΟΥ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ