Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Γενιά 17»: Η ΕΛΕΤΑΕΝ υιοθετεί το Στόχο 7 του ΟΗΕ για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Το 2015 στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Αυτή η δήλωση του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, παραμένει αναρτημένη στο δικτυακό τόπο του ΟΗΕ για τους 17 Στόχους.

Η σειρά Γενιά 17

Βιώσιμη ανάπτυξη, νεότητα, λογική σκέψη, εμπειρία, θεσμοί και έμπνευση. 17 νέοι, 17 στόχοι, 17 επεισόδια. Η σειρά Γενιά 17 της ΕΡΤ3 εστιάζει σε εκείνους που στέκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, λίγο πριν ή λίγο μετά την πρώτη τους ψήφο. Είναι τα παιδιά της κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και η πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα. Με οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής, την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή ανθρώπων κύρους, η σειρά Γενιά 17 παρουσιάζει και εξηγεί τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναζητά τα ιδεώδη και τις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο -πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό.

Ο Στόχος 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Στόχος 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αφορά τη Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια. Ανάμεσα σε άλλα, ο Στόχος 7 επιδιώκει, έως το 2030:
 • διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.
 • σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
 • διπλασιασμό του παγκόσμιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η αιολική ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος του Στόχου 7

Είναι αποκεντρωμένη και κατάλληλη για να προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό και στο τελευταίο σημείο του πλανήτη. Είναι ανανεώσιμη, καθαρή και αστείρευτη. Μαζί με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους της γης.

Η αιολική ενέργεια έχει, μαζί με την ηλιακή ενέργεια, το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, το 2017, χρονιά που για τελευταία φορά δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στοιχεία, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν τότε, μείωσαν το κόστος ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή κατά 53 εκ. ευρώ. Σήμερα, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι η ενέργεια από τα νέα αιολικά πάρκα είναι ακόμα φθηνότερη χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των νέων ανεμογεννητριών αλλά και του ανταγωνισμού.

Για αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει ενεργά στη δράση «Γενιά 17», υιοθετώντας το Στόχο 7

Την υιοθέτηση του στόχου 7 από την ΕΛΕΤΑΕΝ, χαιρέτησε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), κ. Δημήτρης Φατούρος. Ο κ. Φατούρος επεσήμανε ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες τόνισε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Φατούρος ανέφερε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, είναι το παρόν και το μέλλον και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, προέτρεψε το κοινό να λάβει δράση για να υλοποιηθεί ο στόχος 7 για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του κ. Φατούρου ΕΔΩ

Graffiti τοίχου

Σύμβολο της συμμετοχής της ΕΛΕΤΑΕΝ στη δράση «Γενιά 17» είναι ένα graffiti τοίχου της καλλιτέχνιδας Σιμόνης Φοντάνα.

Το graffiti αποτυπώνει την κίνηση, τη δύναμη και τη ματιά στο μέλλον που προσφέρει η αιολική ενέργεια. Συνδυάζει το μπλε και το γκρι της ΕΛΕΤΑΕΝ, με το ανοιχτό γαλάζιο του πλανήτη. Σύντομα θα μπορείτε να το αναζητήσετε σε έναν τοίχο της Αθήνας.

Οι επιρροές της Σιμόνης Φοντάνα αντλούν από την Ιαπωνική τέχνη του manga, εμποτισμένο με σουρεαλισμό και φιλτραρισμένο μέσα από τη Δυτική προοπτική. Με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιείται διεθνώς και αποτυπώνει το δημιουργικό της σύμπαν τόσο σε μικρούς καμβάδες όσο και σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες.

Video

Η συμμετοχή της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν σταματά στο graffiti. Περιλαμβάνει επίσης ένα 10λεπτο video με απαντήσεις που δίνει η Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε ερωτήσεις για την αιολική ενέργεια που έθεσαν οι νέοι της Γενιάς 17:
 1. Ποιες οι δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τον στόχο 7 «Φθηνή και καθαρή ενέργεια»; (εμφανίζεται στο χρονικό σημείο 02:01 του video)
 2. Πώς η αιολική ενέργεια συμβάλλει στην επίτευξη του Στόχου 7 σε εθνικό επίπεδο; (02:28)
 3. Είναι εμφανές πώς η αιολική ενέργεια υποστηρίζει τον Στόχο 7 ως προς το κομμάτι της καθαρής ενέργειας. Είναι με όρους οικονομικούς και σε διάρκεια χρόνου μια «βιώσιμη» πηγή ενέργειας; (02:57)
 4. Συμβάλλει η αιολική ενέργεια στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών; Υπάρχουν καλές πρακτικές στη χώρα μας; (4:59)
 5. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στις περιοχές που μπορεί να γίνει ένα αιολικό πάρκο; (06:06)
 6. Πώς επιλέγονται και πώς αδειοδοτούνται οι επιλεγμένες περιοχές; (07:07)
 7. Τι διάρκεια ζωής έχει ένα αιολικό πάρκο; Τι προβλέπεται όταν ολοκληρωθεί η ζωή ενός πάρκου; Τι διεθνείς πρακτικές υπάρχουν, τι προβλέπεται στην ΕΕ και στη χώρα μας; (07:38)
 8. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Ποιο το όφελος και η διαφορά με τις χερσαίες; Είναι εφικτό για τη χώρα μας; Πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίησή τους; (08:20)
Ολόκληρο το video όπως και επιλεγμένα αποσπάσματά του έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ

Podcast

Περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, ένα 40λεπτο podcast με συζήτηση του ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Παπασταματίου με τη Νατάσα Πενταγιώτη. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται πώς η αιολική ενέργεια:
 • συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
 • προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη
 • προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό
 • χαρακτηρίζεται από σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία
Η συζήτηση καλύπτει τις επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας, αλλά και μύθους γύρω από αυτές όπως για παράδειγμα ότι τα υλικά των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται σε μέγιστο βαθμό ή ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι θορυβώδεις.

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη για αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης και συζητιόνται οι επιλογές και οι τρόποι εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών.

Ολόκληρο το podcast όπως και επιλεγμένα αποσπάσματά του έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ