Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κραυγή ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης η παράσταση "Πέντε Σιωπές" του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Μια παράσταση - δήλωση παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στον Χώρο Τεχνών, με το έργο της Σήλα Στήβενσον
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, μεταφέρει αυτό το σκληρό θεατρικό κείμενο της
Στίβενσον στο σανίδι, με τους ηθοποιούς να κάνουν κατάθεση ψυχής από το πρώτο, ως το τελευταίο λεπτό της παράστασης. Η θεματολογία του έργου περνάει ένα επίκαιρο και ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση και τις γυναικοκτονίες που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα. Η παρουσίαση της συγκεκριμένης παραγωγής στο κοινό, δίνει μία νέα πνοή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες παραγωγές του.




Το έργο πραγματεύεται τη ζωή μίας τετραμελούς οικογένειας, με τον πατέρα να κακοποιεί σωματικά και συναισθηματικά τη σύζυγο και τις κόρες τους σε καθημερινή βάση, και εκείνες να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, μέχρι που τον σκοτώνουν. Όμως ακόμα και πεθαμένος, δεν έχει φύγει από τις αναμνήσεις τους, συνεχίζουν να ζουν με τον φόβο πως θα επιστρέψει στο σπίτι, μαζί με την κακοποίηση προς αυτές.



Οι «Πέντε Σιωπές», ισχυρό παράδειγμα της μεθόδου του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι για κάθε παρατηρητή και θεατή. Ως παρατηρητής συμπεριλαμβάνεται και ο καθένας που έχει δει να συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά καταπίεσης και βίας στην καθημερινότητα του, και έμεινε παρατηρητής χωρίς να δράσει.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών, η σκηνοθεσία, η κινησιολογία της παράστασης καθώς και η σκηνογραφία, ο φωτισμός και ήχος, ήταν τόσο σωστά, ρυθμισμένα, μελετημένα και συνδυασμένα μεταξύ τους, που το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει ως ένα συνονθύλευμα ερεθισμάτων στα μάτια του θεατή.



Ο θεατής, κατά τη διάρκεια της παράστασης, θέλει να αντιδράσει, να φωνάξει, να ξεσηκωθεί. Χάνει τον ρόλο του θεατή, γίνεται και αυτός συμμέτοχος σε αυτό που βλέπει… Γίνεται ένας ακόμα καταπιεσμένος, που έχει χάσει τη φωνή του.



Παίζουν: Πέτρος Μαλιάρας, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Μάγδα Πένσου, Κωστής Ζίνδρος, Φανή Κονδάρα, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Όλγα Παπαδοπούλου, Τάσος Κουτσάμπασης, Κατερίνα Γρηγοριάδου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής

Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας.

Εισιτήρια και αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων στο Ticket Services.



«Το ξέρατε, το βλέπατε, αλλά κανείς δε μιλούσε» φωνάζουν. «Το βλέπατε αλλά δε σας ένοιαζε»… «Πέντε σιωπές, μια η δική σας και μια η δική μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ