Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δεν μάσησε από άμυνες και ζώνες ο Δερμιτζάκης: Επιθετική ροή και 1-0! Και λίγο ήταν...

Η μάχη των Πάγκων μεταξύ των προπονητών Βέροιας και Τρικάλων είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα και δυο διαφορετικές αγωνιστικές νοοτροπίες. Τον Χόρχε Αμπέντε των Τρικάλων, όπου με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό προσπάθησε να αμυνθεί στα 2/3 του γηπέδου και τον Παύλο Δερμιτζάκη ο οποίος από την αρχή καθοδήγησε την ομάδα του ώστε να κερδίζει διαρκώς μέτρα στο ανέβασμα, ξεδιπλώνοντας επιθετικές αρετές και δημιουργώντας προϋποθέσεις φάσεων δημιουργίας και τελειωμάτων.
Η Βέροια έπαιξε γρήγορα, με ρυθμό, βγάζοντας αυτοματισμούς και αν και σε λίγες στιγμές οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ήταν παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε, κατάφερε να το διορθώσει γρήγορα και να επιβάλει για ολόκληρο το παιχνίδι, το δικό της ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Τα Τρίκαλα από την αντίπερα όχθη, μια ομάδα με μεγάλο ρόστερ, με πολλές προσθήκες και αρκετές μέχρι τώρα αλλαγές στο τεχνικό team, το μόνο που κατάφερε ήταν να προσπαθεί να αμυνθεί με δυναμισμό, αλλά να παραδίνεται τελικά στην ποιότητα και τη θέληση των παικτών της για τη νίκη.

Ας δούμε λοιπόν τις κινήσεις των δύο πάγκων...

Γράφει ο Βασίλης Αλαμπορινός

★ Παύλος Δερμιτζάκης

Ο coach της Βασίλισσας, παρέταξε την ομάδα του με τον τυπικό σχηματισμό οργάνωσης θέσεων το 4-2-3-1, όπου κατά την επιθετική οργάνωση μετατρεπόταν κυρίως σε 4-2-4 ή με απλή μεταφορά των γραμμών, ενώ για την αμυντική του οργάνωση επέλεξε το 4-4-2 με Γιακουμάκη και Πασά ως 1η γραμμή πίεσης του block, είτε στα 2/3 είτε με pressing ψηλά κατά περίπτωση.

Η ομάδα του είχε για μεγάλα διαστήματα συνοχή, με καλή εικόνα στη γενική αντοχή, με έλεγχο του παιχνιδιού, βγάζοντας αυτοματισμούς κυρίως τριγωνικής διάταξης με target man υποδοχέα, ώστε να δημιουργείται υπεραριθμία είτε στον άξονα, είτε με παγίδα στις πτέρυγες.

Από τη δεξιά πτέρυγα, η λειτουργία ήταν με σύσταση overlaps στα ανεβάσματα του Μπουκουβάλα για πλαγιοκόπηση, ενώ από τα αριστερά, έφευγε φτερωτός ο Πόζογλου κι όταν ανέβαινε ο Παπαχρήστος, γινόταν στην ουσία υπεραριθμία στον άξονα καθώς προσπάθησε να διεμβολίσει κεντρικά.

Από τον άξονα, υπήρχε η στήριξη Μούργου και Πόζογλου για τους Πασά και Γιακουμάκη, ενώ από χαμηλά έχτιζε ο Οικονόμου, αλλά αρκετές φορές κι ο αρχηγός Μαραγκός, από τη στιγμή που βρήκε ανοικτό πεδίο.

Από το 76', θέλοντας να βάλει 3ο χαφ για επιπλέον έλεγχο της μπάλας όπως και για κτήση περαιτέρω σωματικού ύψους, πέρασε στο ματς τον Ράμος βγάζοντας τον Πόζογλου, βάζοντας αριστερά στη θέση του τον Γιακουμάκη, μετατρέποντας το σχηματισμό σε 4-3-3, που στην αμυντική οργάνωση παρέμεινε 4-4-2, βγάζοντας ως 2ο της 1ης γραμμής του block τον Γαβριηλίδη, δίπλα στον Γιάννη Πασά.

Από το 85, βγάζοντας και τους Μούργο και Παπαχρήστο το έκανε 3-5-2, ( 5-3-2 αμυντικά) βάζοντας έξτρα στόπερ τον Δημόπουλο, βάζοντας δεξί μπακ χαφ τον Μούχαλη και αριστερό τον Μπουκουβάλα. Σοφές κινήσεις του προπονητή της Βέροιας, καθώς μάντεψε σωστά πως λόγω αδυναμίας των Τρικάλων να βρουν διαδρόμους, το ματς θα πήγαινε στο τέλος στα φορτώματα και στο γέμισμα. Οπότε, τριάδα άξονα πίσω, 5άδα με ντουμπλάρισμα από τους πλάγιους και ήρθε λογικά η νίκη.

★ Χόρχε Αμπέντε

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. 4-3-3 με πλάγιους εσωτερικούς, χωρίς ουσιαστικά να γίνονται κατά βάση εξτρέμ. Με τριάδα στο κέντρο ( λογικό), που κατά την επιθετική οργάνωση που είδαμε ελάχιστες φορές γινόταν 2-3-5 ή 3-4-3 και στην άμυνα ισορροπίας, το προσφιλές πλέον 4-4-2.

Η ομάδα των Τρικάλων προσπάθησε λυσαλλέα να αμυνθει στα 2/3 του γηπέδου χρησιμοποιώντας δυναμισμό με τάκλιν ή σωματικές διεκδικήσεις aerial duels, αλλά οι γρήγοροι ποιοτικοί συνδυασμοί των παικτών της Βασίλισσας με ταχύ ρυθμό, έκανε τους Θεσσαλούς να χάσουν μέτρα στην αμυντική οργάνωση προκειμένου να μη χάσουν το βάθος.

Έτσι, το αμυντικό block λειτούργησε κατά συντριπτικό ποσοστό στο δικό τους 3ο, προσπαθώντας απλά στο ύψος της περιοχής να ανακόψουν τις προσπάθειες των παικτών της Βέροιας. Δέχθηκαν αρκετές φάσεις, αλλά η ομάδα των Τρικάλων δέχθηκε μόλις 1 γκολ, ελέω τερματοφύλακα και κάποιων συνθηκών τύχης και όχι ιδανικής λειτουργίας των αντίπαλων.

Επιθετική ανάπτυξη χωρίς direct ή long balls δεν επήλθε σχεδόν ποτέ, καθώς το αμυντικό block της Βέροιας, ανέκοψε όλες σχεδόν τις προσπάθειες. Η λογική ήταν να κερδίσει κάποια επιθετική στατική φάση μήπως και καταφέρει να σκοράρει, αλλά αυτό δεν έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ