Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τι συμβαίνει αν τρώτε πολύ αλάτι

Το αλάτι κάνει το φαγητό πιο νόστιμο αλλά είναι σημαντικό για το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Το νάτριο, ένα από τα βασικά συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού, ρυθμίζει τη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων και των μυϊκών ινών. Το χλώριο, η άλλη ουσία στο αλάτι, βοηθά στην πέψη. Τα τρόφιμα στη διατροφή μας πρέπει να έχουν κάποιο αλάτι για να αναπληρώνουμε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες.

Αλλά το πολύ αλάτι μπορεί να κάνει κακό. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με αλάτι. Τα εστιατόρια προσθέτουν αλάτι στο φαγητό για να το κάνουν πιο νόστιμο. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνουμε περισσότερο νάτριο από όσο χρειαζόμαστε, κάτι που έχει δραστικές επιπτώσεις στην υγεία.

Όταν καταναλώνουμε πολύ νάτριο, το σώμα παρακρατεί επιπλέον νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, διατηρούν μια ειδική αναλογία ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο. Περισσότερο αλάτι στη διατροφή σημαίνει ότι τα νεφρά παρακρατούν περισσότερο νερό στο σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οίδημα (πρήξιμο σε μέρη όπως τα χέρια και τα πόδια). Περισσότερα υγρά γενικά σημαίνει περισσότερο αίμα που διαρρέει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει τα αγγεία να σκληραίνουν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το αλάτι μπορεί να σας κάνει να διψάσετε. Το να πίνετε πολύ νερό μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα οιδήματος και αρτηριακής πίεσης. Αλλά το να μην πίνετε αρκετό νερό θα μπορούσε να αναγκάσει το σώμα να αντλήσει νερό από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να αφυδατωθείτε.

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι το υπερβολικό αλάτι προκαλεί έλκη, λοιμώξεις και μπορεί ακόμη και να επιταχύνει τον καρκίνο του στομάχου. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος γιατί, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται πως το νάτριο μπορεί να διαταράξει τον βλεννογόνο του στομάχου. Το αλάτι μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020. Ορισμένες από τις μελέτες ήταν καθαρά παρατηρητικές, επομένως οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα, το πολύ νάτριο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν δίαιτες στις οποίες η πρόσληψη νατρίου υπερβαίνει κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των 2.300 mg. Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει καλύτερα το κοινό, η πόλη της Νέας Υόρκης αποφάσισε το 2014 να απαιτήσει από τα εστιατόρια να επισημαίνουν στο μενού τους τα πιάτα που υπερέβαιναν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου, κάτι που τέθηκε σε ισχύ την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ