Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σπυράκη στο Στρασβούργο: Επείγουν ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υποδομές πράσινης ενέργειας

Στη Θεσσαλονίκη ένα στα δέκα νοικοκυριά «παγώνει», έξι στα δέκα εξαρτώνται από το φυσικό αέριο

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την «εργαλειοθήκη» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους , το ζήτημα των τιμών της ενέργειας συζητήθηκε αναλυτικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή της αρμόδιας Επιτρόπου Κάρντι Σίμπσον. Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ζήτησε επείγουσα δράση από την Κομισιόν εστιάζοντας σε τρία βήματα, τις ευρωπαϊκές παραγγελίες φυσικού αερίου, τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις υποδομές για αποθήκευση πράσινης ενέργειας.

«Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει τώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους» επισήμανε με έμφαση η κ. Σπυράκη. Σημείωσε μάλιστα, ότι παρά το σχεδιασμό της ΕΕ για ενεργειακή ένωση , τα τελευταία έξι χρόνια δεν ήταν επαρκείς οι προβλέψεις για τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου και δεν κατασκευάστηκαν οι κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης που θα εξασφάλιζαν ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ με πράσινη ενέργεια.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ομιλία της, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου βάσει έρευνας του ΑΠΘ το 2018 , έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση.

Ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, προτείνοντας, εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και να δοθούν κίνητρα για παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Όταν το 2015 συζητούσαμε σε αυτή εδώ την αίθουσα το φιλόδοξο σχέδιο της ενεργειακής ένωσης διακηρύξαμε ότι « ποτέ ξανά» δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα προμηθευτή να ποδηγετήσει τον εφοδιασμό μας σε ενέργεια και να απειλήσει την ασφάλεια των προμηθειών μας. Σήμερα 6 χρόνια μετά οι τιμές στην ενέργεια δείχνουν πως δεν προβλέψαμε επαρκή, διαφοροποιημένο εφοδιασμό για το καύσιμο μετάβασης , το φυσικό αέριο. 

Και κυρίως δεν κατασκευάσαμε ως τώρα τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης πράσινης ενέργειας ώστε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε συντονισμένες ενέργειες για διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου , ενεργοποιώντας τη δυνατότητα μας ως τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο . Να επιταχύνουμε την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών , υποδομών αποθήκευσης καθώς και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ το 2018 έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και η κινητροδότηση μικρής κλίμακας παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά επείγουν.

Κυρίως τώρα, επείγει μια Ευρωπαϊκή απάντηση στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Η ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας, η ποιότητα ζωής όλων μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αύριο. Η ΕΕ οφείλει να παρέμβει τώρα».

Να σημειωθεί ότι, η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητείται σήμερα και από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

3 σχόλια:

 1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται χυδαία και μονότονα. Στα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, με Κυβερνητική προπαγάνδα, τρέξανε όλοι για να βγάλουν λεφτά. Ειδαμε το αποτέλεσμα. Στο χρηματιστήριο, τα ίδια. Μια συντονισμένη προσπάθεια όλων που επηρεάζουν την συμπεριφορά μας, για να αρπάξουν με βία όσα μπορούν. Με τα φωτοβολταϊκά επανάληψη. Πολλά λεφτά, χωρις φορολόγηση και είδαμε την συνέχεια. Τελευταία, προτροπές να βάλουν όλοι φυσικό αέριο γιατι ειναι φθηνό και μπλα μπλα μπλα. Και αφού πλήθος κόσμου εξαρτάται πλέον απο αυτό, θα αρπάξουν πάλι όσα μπορούν. Θα μου πεις, ετσι είναι τα πράγματα. Ετσι είναι σε μια οικονομία που μπορει να το αντέξει. Βορειοευρωπαίοι, ας πούμε. Το οτι εδω θα επιδοτηθούν τα ακριβά καύσιμα μη μας εφησυχάζει. Θα φύγουν πόροι απο την οικονομία μας και θα πάνε στους γνωστούς αχόρταγους ισχυρούς, οι οποίοι κόπτονται για ανθρώπινα δικαιώματα, κλιματική αλλαγή, το διεθνές δίκαιο και μπλα μπλα μπλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ολόσωστα τα λες.
   οι κερδοφόρες δουλειές των εργοστασίων και των εργολάβων με τα ανεπαρκεί φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, γονατίζουν ενεργειακά κυρίως την Ευρώπη και κατ΄επέκταση την Ελλάδα.
   Το έγκλημα που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο σοβαρό από όσο νομίζουν οι περισσότεροι:
   1. Ο γεωστρατηγικός πόλεμος των ροών καυσίμων είναι σε πλήρη εξέλιξη.
   2. Ξεκαθαρίζει το ενεργειακό τοπίο από μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους όλων των μορφών ενέργειας.
   3. δεσμεύονται και ενεργειακά ορισμένες χώρες και χωρίς ενέργεια δεν επιβιώνεις, σαν χώρα.
   4. Οι προεκτάσεις της ενεργειακής φτώχιας αλλά και ακρίβειας, μεταφράζεται άμεσα σε πληθωρισμό ο οποίος έχει τις δικές του άσχημες προεκτάσεις.
   5. ο περιορισμός του αερίου δεν πλήττει μόνο την βιομηχανία και τα νοικοκυριά αλλά και τη γεωργία διότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας, η οποία είναι απαραίτητη στην παραγωγή των λιπασμάτων τα οποία αν λιγοστέψουν θα λιγοστέψει πολλαπλάσια η γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα έλλειμα τροφής και αύξηση των τιμών της.
   Με λίγα λόγια η τεχνητή παγκόσμια γενική και πολλαπλή κρίση των τελευταίων ετών συνεχίζει να είναι σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι να επικρατήσουν τα ολιγοπώλια. Μπορεί να ακούγεται λίγο κομμουνιστικό αυτό αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Οδεύουμε σταθερά σε αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρέους, με σκοπό την επανεκκίνηση του πεπερασμένου αλλά κερδοφόρου για τους λίγους παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο. Εύχομαι το τέλος αυτής της περιπέτειας να μην είναι ένας ακόμη Μεγάλος Πόλεμος.
   (πάταξον μεν άκουσον δε)

   Διαγραφή
 2. Αμερόληπτη δημοσιογράφος, όταν το ΜΕGA ήταν ελεύθερο ακηδεμονευτο κανάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ